Banyoların Eskimeyen Üç Klasik Stili ve Karakteristik Karo Desenleri
Onlar trendleri tanımıyor, onlar zamanı durduruyor, onlar tahtlarından ayrılmıyorlar. Dekorasyon tarihine meydan okuyan ve halen popüler olan üç klasik stil ve üç karakteristik karo stili ile tanışmaya hazır mısınız?
- 10 Haziran,2022
- 5 dk okuma
- Bu içerik 1522 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Yüzey kaplama dünyası, doğası gereği daima inovatif ve teknolojiyle yarışıyor. Bu nedenle hemen her sezon, markaların ar-ge ekiplerinden işlev, estetik veya sağlık odaklı yeni bir materyal ve ürün haberleri alıyoruz.
Bir de bu hareketliliğin tam karşı kıyısında oturup, olup biteni gülümseyerek izleyen, rüzgâr nereden eserse essin prestijini ve statüsünü koruyan tasarımlar var. Bu stiller ve modeller, tarih boyunca asla eskimeyen, solup gitmeyen, modası geçmeyen akımların sahipleri ve onların karo dünyasındaki daimî temsilcileri.
Bakalım trend rüzgarlarından asla etkilenmemiş ve modasını çağlar boyu korumuş olan bu büyük duayenler kimler?
1. Art Deco ve grafikleri
19. yüzyılın sonundaki Fransa'da, art nouveau tarzının gelişmesinde önemli rol oynayan önemli sanatçıların, mimarların ve tasarımcıların bu tarzın giderek eskidiğini fark etmesiyle başlayan süreçte doğan ve zevkli, modernist çizgisiyle "20. yüzyıl" diye haykıran bir tarz olan art deco, üslup olarak grafiği seven, yuvarlak formlarla sivriler arasında dans eden, simetri tutkusu olan, maun, abanoz, gül ağacı gibi koyu ve masif ahşaplar, koyu renk camlar, vitraylar tercih eden bir tarz. Pirinç malzeme ise onun akciğeri gibi. Bir renk olarak her şeyi pirinçle kontürleyen art deco mekanların bir diğer tutkusu ise kadife.
Art Deco tarzı mekanların en karakteristik zemin ve duvar karoları ise tıpkı kendisi gibi tarihi: Metro tarzı karolar. Genellikle siyah, koyu yeşil veya flamingo gibi birbirinden tezat renkleri kapsayan metro karolarına bir alternatif de, altıgen veya beşgen karolar. Son olarak, yelpaze şeklindeki balıksırtı karoların da stilin bir vazgeçilmezi olduğunu söylemeliyiz. Elbette ki tüm bu modellerin ortak noktası geometri, geometri, geometri.
Art Deco tarzının karo dünyasındaki en güncel yorumlarına baktığımızda karşımıza ilk olarak adının hakkını veren Miniatile-Metro koleksiyonu çıkmakta. Çanakkale Seramik'in en beğenilen serilerinden olan Miniatile'ın Metro koleksiyonuna ek olarak yine aynı seriden Windsor Frame, Avenue ve Moonlight koleksiyonları da yine metro karolarının çeşitli türevleri olarak seçenekler arasında.
İkinci olarak size yine Çanakkale Seramik çatısı altındaki Artisan serisinin ark desenli karolarını önerebiliriz. Serinin içindeki Alabastro mermeri efektli seramikler ve floral desenli bordürlerle birleşen ark dekorlar, mekânda adeta bir art deco şöleni yaratıyorlar.
2. Shabby chic stili ve gülleri
Shabby chic, rustik şıklığı bitpazarlarından getiren bir stil olarak, tarihi -hatta- antika olup rahat görünüm sunan atmosferleri betimlemekte. Çoğunlukla beyaz ve türevlerindeki açık tonlardan oluşan mekân paletine, aşınmış mobilyalar, cildi eskimiş kitaplar, vintage aksesaurlar, bolca tekstil ve duvar kağıtları eşlik ediyor.
Tebeşir tonlarındaki pastellerle romantizmi cilalayan shabby chic tarzı için, porselenleri, kristalleri, püskülleri, perdeleri, koltuk örtülerini, yastıkları ve eski çay fincanlarından avizelere kadar geniş bir aksesuar dağını sevmeniz gerekmekte.
Bunca yıpranmışlık duygusunun yanında shabby chic'i karşı konulmaz kılan ise onun fransız klasiği ile cottage tarzları arasındaki dengesini oluşturan çiçekler.
Çiçek (ve özellikle kocaman güller) deseni shabby chic'in imzası gibi ve sadece mutfak veya banyo dünyasında değil, her yerde kullanılmakta.
Kocaman çiçeklerle evinizde bir shabby chic havası estirmek istiyorsanız size Çanakkale Seramik'in Romantica serisini öneriyoruz. Modern çimento görünümünü dev çiçek gravürleriyle buluşturan Romantica, doğal hayatın manzaralarına aşık olanlara gelsin.
3. Barok stili ve damaskları
Barok stili, barok mimari, sanat ve tasarım döneminde 17. ve 18. yüzyılın ilk yarısında İtalya ve Fransa'da kullanılan dekorasyon tarzını ifade etmekte. Ya da kısacası zenginlik, ihtişam ve lüks diyebilirsiniz. İçten içe abartılı dekorasyonu seven bu tarzı kullanmak istiyorsanız, bronz heykelleri, karmaşık duvar halılarını, devasa ve oymalı ahşap mobilyaları, resimlerle boyanmış tavanları, kristal avizeleri ve elbette ki her şeyde karşımıza çıkan varak dokusunu aklınıza yazmanızı tavsiye ederiz.
Barok sanat hareketini içinde heykelden müziğe mimariden mobilyaya uzanan geniş bir devrim olarak düşünürseniz, kalıcılığını sorgulamak faydasız oluyor. O, tüm dönemlerin egemenlik, parlaklık, gösteriş yansıması olmuş bir stil olarak hala geçerliliğini koruyor, hem de ne korumak!
Mermer ve granit gibi şık malzemelerin kullanıldığı, doğal ışığı artıran aynaların sergilendiği ve zanaatkarlar tarafından el yapımı oymalarla hazırlanan mobilyaların gövde gösterisi yaptığı barok tarzının vazgeçilmezi olan altın doku ise özellikle de damask deseni ile duvar süslemelerinde ve kumaşlarda sıklıkla kullanılmakta. Damask deseninin her versiyonunu karıştırarak kullanan barok tarzının bu tutkusunu ileride rokoko tarzının sürdürdüğünü ve çağlar içinde modernize edilerek yorumlandığını belirtmeliyiz.
Barok stilinin modernize edilmiş yorumlarıyla oluşan Fresco koleksiyonu, Çanakkale Seramik'in klasik çağa olan bir saygı duruşu gibi. Damask desenini rölyefli dekorlarla sunan Fresco mat çimento, beyaz gri ve antrasit renkleriyle mekanlarda göz dolduruyor.
Henüz yorum yapılmadı.