icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Trend Alarmı: Dekorasyonda Mantar Çılgınlığı

Aydınlatmadan objelere mobilyadan sofra takımlarına mantarlar her yerde. 2023 yılına damga vuracak mantar formuna ve renklerine siz de evinizde yer açın.

  • 9 Mayıs,2023
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 433 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

70’li yılların dekorasyon anlayışının yeniden gündeme geldiği günümüzde maksimalist tarzdan cesur renk ve desen kullanımlarından sonra, mantarlar nihayet yaşam alanında ana akım haline geldi. Öyle öğrenci evlerinde veya yurt odasında asılı saykodelik posterlerde veya duvar halılarında görmeye alışık olduğumuz halleriyle de değil üstelik. Mantar formundan ilhamla tasarlanmış minimal ve rafine çizgilere sahip ürünler hayal edin; özellikle de belleklerimizde yer etmiş aydınlatmalar. Bu tasarımlardan ilk aklımıza gelenler vintage Murano lambalar, Artemide’in Nessino masa lambası, Verner Panton imzalı The Panthella aydınlatma ailesi ve dahası…

Pinterest'e göre ‘mantar dekoru’ aramaları ilk kez 2020 yılında ciddi artış gösterdi. Ve bu mikro-trende ilgi giderek de artıyor. Platforma göre devasa olacak bu ‘mush-room’ akımının yanı sıra, yeni nesil kullanıcılar evlerinde eğlenceli ve zihin açıcı dekorlarla daha çok tuhaflığa yer açacak gibi görünüyor. 

İçeri taşınan doğa

Mantar çılgınlığını biyofillik mimari, sürdürülebilir yaşam derken dışarıyı içeriye taşıma trendinin devamı olarak görebiliriz. Yeryüzüne ait görünümlere olan eğilimin artışı, organik formları ve nötral tonlarıyla mantarların evlerimizde yer bulmasını sağladı. Japandi ve Scandi akımlarının harmanı koyu geniş yapraklı tropik bitkiler, geri kazanılmış ahşap, rattan ve bambu mobilya ve objeler… Haliyle mantar dekoru bu doğa merkezli görsel ve dokusal motifte kendine kolay yer ediniyor. Tabii tüm tasarımlar sakin ve minimal değil, kimi de maksimalist ve eklektik tarzlara uygun eğlenceli ve biraz fantastik hissettirirken aynı zamanda çok dünyevi ve ayakları yere basıyor.

Mikolog olmadan da evlerinizde bu mikro-trendi benimseyebilirsiniz. Birkaç küçük dokunuşla, evin her yerini mantarlarla doldurmadan mütevazi seçimler yapabilirsiniz: Bir sehpa veya kitaplığa özenle yerleştireceğiniz cam bir obje, tablolar, kırlentler, halılar veya aydınlatmalar… Çocuklarınız varsa, içine biraz renk katabilirsiniz; desenli battaniyeler veya yastıklar çocuk ve oyun odasına eğlenceli katabilir.

Önceki yıllarda geleneksel kırmızı beyaz benekli mantara vurgu yapılırken, bu yıl kahverengi ve krem tonlarında daha doğal görünümlere doğru bir eğilim var. Bu da bize, insanların sadece egzantrik oldukları için dekoralarına mantarları eklemediğini gösteriyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi daha ziyade, evde yaşamın ve dekorasyon yapmanın daha sürdürülebilir yollarına doğru bir hareketin işareti.

Mantar dekorunu evinize nasıl dahil edebilirsiniz?

Tabii ki, mantarların her evde yer alması çok da mümkün değil; trend sizi heyecanlandırmış olsa bile,  evinizin stili müsait olduğu sürece dekorunuza dahil edin. Trendleri körü körüne takip etmeyi ve bunları evin tamamına yaymayı önermiyoruz. Ancak bu fikirlerimize göz atabilirsiniz:

1. Küçük dokunuşlarla mantarlara geçiş izni verin

Mantar görünümlere göndermeler içeren yastıklar, perdeler ve masa örtüsü gibi desenli tekstillere yer vererek mevcut düzeni bozmadan yaşam alanınıza ufak bir dokunuş eklemiş olursunuz. 

2. Yuvarlak formlu mobilyalarla mantarlara göz kırpın

Boyutları nedeniyle mobilya trendlerini evinize dahil etmek genellikle daha zor olsa da, mantardan ilham alan sandalye, tabure ve lamba gibi odak yaratacak heykelsi parçaları dekorasyona eklenebilir. Zaman testinden geçemeyecek bazı alışılmadık mobilyaları kullanırken, bunları işlevsel birer sanat eseri olarak düşünmeniz iyi bir fikirdir. 

3. Çiçek aranjmanlarınıza mantarları eklemeyi deneyin

Zehirli bir tür olmadığı sürece mantarlar, farklı renk ve şekilleriyle çiçek düzenlemelerine yenilik ve derinlik katacaklardır. Sıra dışı çiçek aranjmanlarından hoşlanıyorsanız, düzeninizi değiştirmeden evinizdeki geleneksel görünüme mantarları bu şekilde ekleyebilirsiniz. İster gerçek ister yapay olanları tercih edin.

4. Desenleri pas geçin, mantar tonlarını kullanın

Toprak tonlarının iç mekanlarda kullanımı, bu yıl da devam ediyor. Haliyle duvar renginizi değiştirmek, mantar tasvirlerini doğrudan evinize eklemek yerine mantar dekoru trendini uygulamanın harika bir yoludur. Kahverengi ve nötr tonlara sahip mantar renkleri kimi zaman dramatik ama çoğunlukla sakinleştirici ve doğadan ilham alan bir alan yaratacaktır.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler