Seramik Aksesuarların Yaşam Alanlarında Kullanımları
Vazolar, aydınlatmalar, duvar aksesuarları, sofra setleri, bardaklar, biblolar, kaseler, saksılar... Seramik malzemenin aldığı tüm formları düşündüğünüzde uçsuz bucaksız bir tasarım dünyası içinde keyifle gezinebileceğinizi de bilirsiniz. Seramik üretimi, dayanıklı ve güvenilir bir malzeme olduğu için hayatın her alanında bizimle. Peki, hangi alanlarda seramik aksesuarları kullanabiliriz? Sorumuzun yanıtı içeriğimizde.
- 13 Şubat,2024
- 2 dk okuma
- Bu içerik 519 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Antik Yunan sözlüğünde kelime karşılığını çömlekçilik olarak görebileceğimiz seramik, kil, toprak ve su ile yeni bir hayat formuna kavuşuyor. Bu yeni formu farklı ısıtma ve soğutma teknikleriyle bambaşka görünümlere kavuşuyor, kullanım alanları zenginleşiyor. Doğaya ait, doğayla bütünleşik hammaddesiyle tabiatımıza çok tanıdık bu malzeme, kullanım sürecinde de kolay ve pratik olma özelliklerine sahip.
Üstelik sadece yaşam alanlarımız içinde sınırlı kalmıyor seramik kullanımlarımız... SPA merkezleri, kamuya açık tüm alanlar, peyzaj mimari projeleri de dahil olmak üzere hem iç mekanlarda hem dış mekanlarda seramik kullanımının konfor ve kolaylığına aşinayız hepimiz. Son yılların yükselen trendleri arasında da düşünürsek mutlaka çoğumuz çamurla hemhal olmuş, ufak da olsa bir seramik yolculuğu hediye etmişizdir kendimize. Yani seramik, doğası ve gündemi gereği her daim hayatımızda olmaya devam ediyor.
Açık havada seramik aksesuarların kullanımı
Öncelikle daha geniş ölçekli düşünmek için seramiklerin kamusal alanlarda ve şehir düzenlemesi projelerindeki farkındalığıyla başlamak istiyoruz. Uzun ömürlü yapısı, farklı ısı değişimleri ve farklı hava koşullarından etkilenmeyen, darbelere dayanıklı bu kadim malzeme, M.Ö. 4.000 yılına kadar uzanan bir geçmişe sahip. Açık hava yaşamına ait çağlarda ilk olarak çömlek formunda üretilen malzeme, şimdilerde farklı tekniklerle daha dayanıklı hale getirilmiş formuyla ve şehrin merkezindeki ortak alanlarda uzun yıllar kullanılmaya devam ediyor.
Yaşam alanlarının açık hava bölümlerinin de hâkimi olan bu malzeme, havuz sistemlerinden zemin döşemelerine, bazı mimari yapı cephelerinden dev açıkhava saksılarına kadar farklı köşelerde kullanılmaya devam ediyor. Özellikle bitki yetiştiriciliğinde doğayla bütünleşik malzemesi, adeta bitkilerin alışkın olduğu ortamı her alanda sağlamaya da yardım ediyor.
İç mekanlarda seramikleri nasıl kullanabiliriz?
Bütünden parçaya doğru bir bakış açısıyla ilerlemek istersek eğer, seramikler artık sadece banyo ve mutfakların duvar ve zeminlerinde karşımıza çıkmıyor. Çok daha geniş bir perspektif içinde düşünülerek artık evin neredeyse her alanına uzanıyor. Antre ya da salon gibi tamamen iç dekorasyona dayalı bölümlerde hem parlak hem mat görünümleriyle ahşaba çok iyi bir alternatif olarak varoluşunu sürdürüyor.
Diğer yandan zeminle sınırlı kalmayan bu süreç, büyük plakalara dönüşen duvar panelleriyle harikalar yaratıyor. Nasıl mı? Yatak odanızın başucu bölümüne farklı bir alternatif düşündüğünüzde artık boya, duvar kâğıdı ya da ahşap panellerin yanında büyük bloklar halinde ve farklı malzeme desenlerinden ilham alan tasarımlarıyla seramik panolar da var. Aydınlatma aksamıyla entegre de çalışabilen, güçlü bir odak noktası da olabiliyor. Belki yemek masanızın duvarında salondan ayrıştırabileceğiniz farklı bir duvar dekoru da olabilir; seçenekler sınırsız.
Seramik aksesuarı kullanım alanları
Aydınlatmalar konusunda çok daha sakin ve modern bir görünüme sahip seramikler, abajurların tekelinden kurtulup sarkıt aydınlatmalarla da çeşitlenebilir durumda. Özellikle mutfak ya da çalışma odalarında Nordik bir etkisi de olan seramik aydınlatmalar, minimal çizgilere gönül verenlerle çok iyi anlaşıyor.
Islak alanlardaki gücünü bildiğimiz seramikler mutfağın tüm üretim alanlarında en sağlıklı malzeme çözümlerinden biri. Diğer bir ıslak alan olan banyolarda da hijyeni kolay sağlayabildiğimiz ve ilk günkü görünümünü kısa bir temizlik süreciyle koruyan seramik banyo aksesuarları, el yıkama alanlarımızın vazgeçilmezleri arasında.
Salon, antre, yatak odası... Bu alanlarda her zaman vazo formlarıyla özdeşleştirdiğimiz seramikler, çerçevelerden kahve sehpalarına, duvar aksesuarlarından heykel formlu biblolara kadar her köşede... Öte yandan çalışma alanlarının da kendine has ciddi ve köşeli algısını küçük birkaç dokunuşla kırabilen seramik figürler, zamandan ve görünümlerden özgürleşen her formda samimiyeti artırıyor. Aynı zamanda cam ve ahşap gibi parçalarla üçlü köşe dekorlarına iyi bir eşlikçi.
Henüz yorum yapılmadı.