icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Mutfak ve Banyolarda Özgün Seramik Kullanımı

1972 doğumlu olan, eğitimini Chelsea College of Art, Londra Heykel bölümünde tamamlayan ve uzun yıllardır seramik üzerine çalışmalar yapan sanatçı Saba Karabey Bener ile ıslak mekanlarda fonksiyonel ve estetik seramik kullanımı üzerine konuştuk.

  • 29 Nisan,2022
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 1176 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

1972 doğumlu olan, eğitimini Chelsea College of Art, Londra Heykel bölümünde tamamlayan ve uzun yıllardır seramik üzerine çalışmalar yapan sanatçı Saba Karabey Bener ile ıslak mekanlarda fonksiyonel ve estetik seramik kullanımı üzerine konuştuk.

Bodrum, bir seramik Odyysey'i adeta. Bu yarımada, onlarca seramik sanatçısının büyük bir tevazu ve çalışkanlıkla üretim yaptığı, sanatlarını özgürce icra ettiği, verimli topraklar sunuyor. Bu sanatçılardan biri olan ve yıllarca sürdürdüğü yayıncılık kariyerinin peşi sıra, eğitimini aldığı seramik konusunda da tasarımlar yapan Saba Karabey Bener ile biraraya geldik. Daha 12-13 yaşlarında seramik sanatımızın duayenlerinden Sabit – Ayfer Karamani atölyesinde seramikle tanışan ve halen Bodrum’daki atölyesinde sipariş üzerine duvar panoları ve özel karolar üreten Bener ile banyo ve mutfak gibi ıslak mekanlarda özgün seramikler kullanmanın avantajları üzerine konuştuk.

seramik sanatcisi Saba Karabey Bener ve eseri

Kale Core: Size göre mutfak ve banyoda kişiselleşme nedir ve bunu seramikle nasıl özdeşleştiriyorsunuz?

Saba Karabey Bener: Kişiselleştirme, evin dekoratif atmosferine kendimizden bir imza katabilmek için aradığımız ve bizden beklenen bir yorumlama metodu. Mekânı kişiselleştirmek, içinde yaşarken daha rahat nefes almamızı sağlıyor. Mekân, “bizim” olduğu zaman adeta bizi bir kabuk gibi sarıp sarmalıyor.

Islak mekanlara, yani mutfak ve banyo alanlarına geldiğimizde ise bu kişiselleştirme için aksesuarlardan veya dekoratif detaylardan başka bir seçeneğimiz kalmıyor. Oysa bu mekanlara da kişiye özel el seramikleriyle bir fark katmak mümkün. Piyasada çok güzel ve kaliteli duvar, yer seramikleri ve tezgahlar var. Bu anlamda Türkiye’de sanayi çok gelişmiş durumda. Ancak bunların arasına konulabilecek bir el yapımı seramik dekor, mutfak tezgâhı ile duvarı birleştiren süpürgelikte bile bir farklılık yaratıyor. Düz bir duvarda karşınıza çıkıveren bir özgün pano, o alanı size ait yapıyor.

seramik sanatcisi Saba Karabey Bener ve seramik urunler uzerinden mutfak ve banyoda kisisellestirme

Kale Core: Bugünün özgün ve el yapımı seramik dekorları hakkındaki görüşleriniz nedir?

Saba Karabey Bener: Günümüzde duvar panosu veya özgün karo çalışmaları yapan seramik sanatçıları oldukça az. Bir zamanlar apartman girişlerini veya cepheleri süsleyen seramik panoları yapan onlarca sanatçı varken bugün bir elin parmakları kadar az. Ben çok küçük yaşlarda Sabit – Ayfer Karamani atölyesinde tanıştım seramik ile. Özellikle Beyoğlu ve pek çok şehirde duvar panoları yapan Karamaniler’in atölyesiyle bu dünyaya adım attım ve halen kendimi en çok duvar seramiklerine yakın hissediyorum. Ayrıca seramik çerçeveli özgün aynalar serisi de koleksiyonlarımda yerlerini alıyor.

seramik sanatcisi Saba Karabey Bener duvar panosu eseri

Kale Core: Kişiye özel işleri çalışmadan önce nasıl bir yol izliyorsunuz?

Saba Karabey Bener: Eğer seramik panonun kullanılacağı yer belliyse, o alanı tanımam en önemli kriter. Ayrıca içinde yaşayacak kişileri tanımam, aklındakileri dinlemem de bir o kadar önemli. Bu aşamaların ardından, aklımda bir imge oluşuyor. Bunu ev sahiplerine sunuyorum; karşılıklı anlaştıktan sonra çalışmaya başlıyorum. Genelde yapım sürecinde değişiklikler olabiliyor. Farklı etkileşimler ve fikirler gibi... Zira tüm süreci ilhamla yapıyorum.

seramik sanatcisi Saba Karabey Bener calismalari

Kale Core: Bu tip özgün seramikler endüstriyel seramikler kadar kalıcı oluyor mu?

Saba Karabey Bener: Daha da kalıcı oluyor diyebilirim. Çünkü bizler binlerce yıldır kullanılan eski metodlarla çalışıyoruz. Kili pişiriyoruz, sırlayıp daha yüksek derecede pişiriyoruz. 1000’in üzerinde dereceler görüyor seramik.

Kale Core: Evine, mutfak ve banyosuna farklılık katmak isteyenlere önerileriniz ne olur?

Saba Karabey Bener: Şayet mevcut bir mekân düzeni ve seramik altyapısı varsa, bu alanın belirgin bir noktasına, özellikle de algı sağlayabilecek bir yerinde sanatçı imzası taşıyan el yapımı seramiklerle kombinasyonlar yaratılabilir. Ülkemizde özgün işler üreten ustalarımız var. Bir duvarı, bir kolonu, bir nişi veya kiriş içini sanatçı elinden çıkmış seramiklerle donatmak, o evi bir sanat eserine dönüşüverir. Ayrıca, ayna veya pano gibi çevreye serpiştirilebilecek seramik detaylar da mekânı farklılaştıracaktır.

seramik sanatcisi Saba Karabey Bener kisisel tarzi ve kisisellestirilmis soyut seramik pano tablo

Kale Core: Siz kişisel tarzını nasıl anlatırsınız? Nelerden ilham alıyorsunuz?

Saba Karabey Bener: Türk kadın seramik sanatı olarak nitelendirebileceğimiz

bir seramik kültürümüz var. Benim de tamamen benimsediğim bir tarz. Bodrum’da, doğada yaşıyor olmak kesinlikle beni etkiliyor diyebilirim. İstemsiz olarak çamurdan yapraklar, çiçekler çıkıveriyor. Son panomda kürek çekerken kayaların üzerinde oturup bizi seyreden martıları yaptım.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler