icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Mutfağı Yenilemeden Önce Sorulması Gereken 10 Soru

Mutfak yenilemek iyi verilmesi gereken bir karar! Tadilat sürecini daha rahat ve sorunsuz tamamlayabilmek için doğru soruları sormak önemli. 10 temel soruyu sizin için cevaplıyoruz.

  • 28 Nisan,2023
  • 1 dk okuma
  • Bu içerik 1670 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Mutfağınızı yenilemeyi düşünüyorsanız, kendinizi zihinsel, duygusal ve finansal olarak bu sürece hazırlamalısınız. Tadilatı heyecan verici olsa da, özellikle de  mutfak yenilemek üstesinden gelinmesi gereken karmaşık ve bunaltıcı bir süreçtir; yol boyunca büyük hatalar yapılmasa bile, tadilatların bütçeyi aşma veya tahmin ettiğinizden daha uzun sürme riski daima vardır. Fonksiyonel ve güzel bir mutfak kurgularken bilinçli kararlar verebilmeniz ve ilerleme konusunda kendinize güvenmeniz önemlidir. Riski azaltmak için başlarken ilk yapmanız gereken sorabildiğiniz kadar çok soru sorup, cevaplarını aramak olacaktır. Bir mutfaktan gerçekten ne bekliyorsunuz, sıkıntılı noktalar neler olabilir ve bunları nasıl çözebilirsiniz… Bazı temel soruları sizin yerinize biz sorduk ve yanıtladık.

1. Hedefiniz nedir?

Mutfağınızı verimli bir çalışma ortamına dönüştürmek için kalıcı çözümler, kendi yaşam kalitenizi artırmak için şık ve pratik bir düzen ya da evinizi satmak istediğinizde kar etmenize yardımcı olacak maliyetli tasarım fikirleri üretmek gibi nihai hedefiniz konusunda net olmanız sizin ve mimarınızın doğru noktalara odaklanmanızı kolaylaştırır. Dürüst cevaplarınız kalite, maliyet ve stil hakkında karar vermenizi sağlar.

2. Evde ne kadar süre yaşamayı planlıyorsunuz?

Sadece birkaç yıl yaşayacaüınız bir evin mutfağı için, muhtemelen daha pratik bir yenileme tercih edersiniz; çok maliyetli olmayan ve estetik açıdan daha zamansız ve geleneksel seçimler… Uzun süre yaşamayı planlıyorsanız, haliyle biraz daha fazla bütçe ayırıp ve gerçekten sevdiğiniz bir mutfak tasarlayacaksınız.

3. Çocuğunuz var mı?

Bu sorunun yanıtı, birçok soruyu aydınlatacak belirteç bir sorudur. Depolamadan mutfak şekline, güvenlikten yüzey seçimlerine her ayrıntıya netlik kazandırır. Kalabalık bir aileyseniz soru sayısındaki artış konusunda sabırlı ve soğukkanlı olun. Tüm mutfak eşyalarını ve malzemeleri nerede saklayacaksınız? Çocuklarınızın resimlerini duvarlara asar mısınız? Ahşap veya taş görünümlü yüzeyler çocuk dostu mutfaklar için idealdir çünkü dayanıklı, az maliyetli ve temizlemesi kolay malzemelerdir. Bu nedenle çocuklarınızın ihtiyaçlarını en başından göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır.

4. Ne kadar bir çalışma alanına ihtiyacınız var?

Bu soru evinizdeki her alan için geçerlidir, ancak mutfak için çok daha belirleyicidir. Mutfakta yapılacak etkinlikler, sıklığı, kaç kişinin düzenli olarak işgal edeceği, beyaz eşyalar, küçük mutfak aletleri, pişirme ve yemek alanları, depolama gerekliliği ve keyif amaçlı tasarıma dahil edilecekler ve tabii ki mutfağın hacmi projenin oluşmasında etkili olacaktır.

5. Evde alerjisi ve sağlık sorunu olan var mı?

Ailenizden birinin astımı veya farklı bir solunum sorunu varsa, bunu mimarınızı proje öncesi bu konuda bilgilendirin. Bu tip sağlık durumları projedeki çoğu malzemenin seçimi için kritiktir. Bu durumda uzak durmanız gereken kimyasalları ve yapısal malzemeleri listeleyin. VOC (Uçucu organik bileşik) içeren inşaat malzemeleri, kaplamalar, kompozit ahşap ürünler, yapıştırıcılar ve bazı boyalar kullanmadığınızdan emin olun. Aynı şekilde formaldehit içeren ürünlerden de kaçının; MDF veya E1 dereceli kontrplak gibi kompozit malzemeleri tercih edin.

6. Tadilat sırasında evinizde mi yaşayacaksınız?

Evde yaşıyor olmanız tedarik ve inşaat süresine katkıda bulunur. Bu sebeple sizin bunu önceden belirlemeniz ve mimarınızı bu konuda bilgilendirmeniz faydalı olacaktır. Bu süreçte evde veya mutfakta zarar görmesini istemediğiniz eşyaları da korumuş olursunuz.

7. Bütçeniz nedir?

Ne kadar bütçeniz var? Ne kadar para harcamak istiyorsunuz? Limitinizi ne kadar zorlayabilirsiniz? Bu konuda mimarınıza ve mimari ekibe rakamın ne olduğu konusunda dürüst olun. Aklınızda bir bütçe olduğunda, %10 ila %20 bir olasılık ekleyin, çünkü işler genellikle planlandığı gibi gitmez. Aklınızda bir bütçe yoksa benzer tarz ve kaliteye sahip olacak şekilde mutfağını yenilemiş arkadaş, komşu veya akraba etrafınızda kim varsa maliyetleri öğrenmek size fikir verir. Çeşitli yerlerden fiyat aldıysanız ancak üzerinden zaman geçtiyse, fiyatları güncellemeyi unutmayın. 

8. Resmi prosedürler nelerdir? Tadilatı kime bildirmelisiniz?

Konuyu internetten genel hatlarıyla araştırabilir, apartmanda tadilat yaptığını bildiğiniz bir komşunuz varsa nasıl bir yol izlediğini sorabilir veya bina yöneticinize danışarak hem tadilattan onu haberdar edip bina yönetmeliğine, apartman planı ve yapının durumuna göre neyi yapıp yapamayacağınızı size belirtmesini isteyebilirsiniz. Bu bilgiler ışığında tadilata başlayın; bakarsınız, projede değişiklik yapmanız gerekecek. İmar yönetmeliği, ilgili yasalar, izin belgeleri, tadilat ruhsatı, çalışma saatleri hepsini önceden araştırın.

9. Ne zaman başlayabilirsiniz?

Hazır olduğunuza inandığınız anda başlayabilirsiniz. İyi planlanmış bir proje, sağlıklı ilerleyen projedir. Her adımı düzgün bir şekilde planlamak için zaman ayırın. Tedarik süresi uzun olan malzemeleri belirleyin ve bunların siparişlerini projeye başlamadan vermiş olun. 

10. Mimar, dekoratör veya müteahhit ile mi çalışıyorsunuz?

Yenileme projesini tek başınıza yürütmek yerine bir profesyonelle çalışmayı tercih edebilirsiniz. Bu durumda güvenebileceğiniz bir mimar ve mimari ekip bulmanız gerekir. Bu önemli projeyi kime emanet ettiğiniz konusunda bilinçli bir karar verebilmeniz için çalışacağınız kişi/kişilerin sizi ve ne istediğinizi anladığınızdan emin olun. İletişim tarzları, referansları, ruhsatları ve sigortaları, taşeronları ve daha fazlası hakkında ayrıntıları paylaşmalarını isteyin. Karşılıklı olarak aynı sayfada olduğunuzda işe koyulun.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler