Endüstriyel Stilde Banyoların Yüzey Denklemleri
Doğru dekorasyon adımları ve en önemlisi duvar ve zemin önerileriyle, endüstriyel stili banyolarınıza taşıyın!
- 17 Ekim,2023
- 2 dk okuma
- Bu içerik 1070 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Dekorasyon dünyası, eski fabrikaların, depoların ve hatta itfaiye binalarının yaşam alanlarına dönüşerek “loft stili” çatısı altında hayat bulmasının ardından yaklaşık yarım asır sonra, 1950’lerin New York’una uzanan bu tarzın doğasındaki endüstriyel stil kodlarını gündemine taşıdı. Günümüz insanının çok yönlü ve konforlu olana merakıysa, bu stilin hala konuşuluyor olmasında en önemli etken.
Üstelik sınırları ortadan kaldırabilme yönüyle endüstriyel stil, bugünün evlerinin her bir alanına kolayca dokunabiliyor. Öte yandan bunun için yüksek tavanlı, geniş pencereli ve brüt beton duvarları olan bir eve sahip olmak da gerekmiyor. Tek yapmanız gereken, doğru dekorasyon adımlarının izini sürmek ve kişiselleştirmeye açık bu tarzı özgün dokunuşlarınızla tamamlamak… Ve en önemlisi, endüstriyel stilin başrol oyuncusu duvar ve zeminler için en uygun deko-senaryoları yaratmak!
Evlerimizin hem fiziksel ve de ruhsal arınma mekanları olan banyolar da endüstriyel stilden payını alanlardan; hem de en ham, en yaratıcı haliyle! Gelin, işlevselliğin ön planda olduğu, kişisel zevkleri yansıtarak hoş kompozisyonlar yaratmaya açık ve eski olana ikinci bir şans verebildiğiniz endüstriyel stili banyolarınıza nasıl yansıtabileceğinize ve hangi yüzey denklemlerini oluşturmanız gerektiğine yakından bakalım!
Ne kadar doğal ve ham, o kadar estetik!
Temel kriteri doğallık olan endüstriyel stil, çatısı altında topladığı her malzemeyi aslını bozmadan kullanmaktan yana... Ahşabın ham, betonun sıvalı halini seviyor. Dolayısıyla bu stili kucaklayan bir banyo yaratmak istiyorsanız, olmazsa olmaz bu kriteri gözardı etmemelisiniz. Öte yandan ahşabın sıcaklığını, betonun soğuk dokusuyla tamamlayarak endüstriyel stile nokta atışı yapabilirsiniz. Nasıl mı? Depolama alanına ihtiyaç duyuyorsanız ham ahşap bir banyo dolabıyla işe başlayın. Şayet bu tip bir kullanıma uzaksanız, bu malzemeyi lavabo tezgahınıza da taşıyabilirsiniz. Dairesel formlu bir çanak lavabo, her iki alternatif için de tamamlayıcı bir parça olacaktır. Gelelim duvar yüzeylerine ve zemine! Sınırları ortadan kaldıran bu stil, aynı şekilde duvar yüzeylerinde de sizi özgür bırakıyor. Bu nedenle herhangi bir karo kullanmadan, duvarı yalnızca boyanmış haliyle kullanmanıza da imkan veriyor. Dolayısıyla tercih edeceğiniz nötr tonlardaki duvar yüzeyleri, ahşabın sıcaklığıyla bir araya gelerek birbirini dengeleyen bir görüntü sunacaktır. Zeminde ise Kalebodur’un endüstriyel zeminlerde kullanılan betonun estetiğinden ilham alarak tasarladığı Fabbrica serisini tercih edebilir, endüstriyel stilin yaşanmışlık hissi vadeden atmosferini banyolarınıza taşıyabilirsiniz.
Koyu tonlar kullanmaktan çekinmeyin.
Doğal ve ham olana kucak açan endüstriyel stil, ruhu gereği nötr tonların yanında duruyor. Bu anlamda siyah ve antrasit renk paleti bu stilde kendine sıklıkla yer buluyor. Arzuladığınız banyo açık tonlardaysa, bu paletin sakin tarafındaki gri kombinasyonlarından ilerleyebilir; lavabo, armatür, ayna, ayaklı dolap ya da açık raf sistemlerinde koyu tonlara başvurabilirsiniz. Şayet cesur davranmak isterseniz, siyah ve antrasit renk paletini duvar ve zemin yüzeylerinde tercih ederek endüstriyel stile göz kırpabilirsiniz.
Metal etkisine yer açın
Mekana endüstriyel bir atmosfer katan metal dokular, bu stilin kucakladığı ana malzemeler arasında… Duş alanları ise bu dokulara banyolarda yer açabileceğiniz bölümlerden biri. Şayet yeterli alanınız varsa ayaklı küvet tercih edebilirsiniz, ancak yoksa da üzülmeyin. Alandan tasarruf yapmanız gereken bir banyoya sahipseniz, kafes profilli bir duşakabin kullanarak da bu stili yakalamak mümkün. Bu tür duşakabinlerde renk paleti sıklıkla siyahtan yana olduğundan, duvar yüzeylerinde nötr tonlar tercih edebilirsiniz. Gönlünüz daha temiz ve net bir görüntüden yanaysa, Çanakkale Seramik Miniatile Koleksiyonu’nda yer alan Avenue serisine göz atmanızı öneriyoruz.
Zeminlerde geometrik oyunlara başvurun.
Yaşanmışlık hissini en iyi yansıtan detaylardan olan zeminler, bu yüzden endüstriyel stilin zirvesindeki yerini her daim koruyor. Dolayısıyla bu tarzı banyonuza iyi şekilde yansıtabilmek için zemin kaplaması tercihlerinde iki kez düşünmelisiniz. Neyse ki, zeminde geometrik oyunlar sunan geleneksel dokular, endüstriyel stil konusunda beton görünümlü karolara çok da yanaşmayanların yardımına koşuyor. Geometrik oyunlardan hoşlanıyorsanız, Çanakkale Seramik’in Klasik, Geo ve Multi seçenekleriyle mekanlara farklı bir hava katan Ornament serisini inceleyebilirsiniz.
Duvar yüksekliğinde illüzyon!
Endüstriyel stil, doğduğu mekanlar gereği duvar yüksekliğı açısından alışılageldik yaşam alanlarına kıyasla sınırları zorlayan bir özelliğe sahip. Ancak küçük banyolarda doğru ürünleri kullanarak olduğundan yüksek algılanan duvarlar yaratmak da bir o kadar mümkün. Dolayısıyla bu stilin nötr renk paletinden seçeceğiniz ton her ne olursa olsun, 60x120 cm şeklinde büyük boyutlu, dikdörtgen formlu karolara yakın durmanız, banyonuzun olduğundan daha yüksek görünmesini sağlayacaktır.
Doku zenginliği önemli.
Endüstriyel stilin doğal ve ham malzemeyi ne kadar sevdiğinden bahsetmiştik. Pek tabii bu dokuların arada kullanımından da ne kadar hoşlandığını belirtmek gerekiyor. Ham ahşabın, sıvalı beton ya da sıvasız tuğla yüzeylerin, saklanmayan tesisat detaylarının belki de yenileme gereği duymadan kendi içerisinde farklı kombinasyonlarla birlikte özgürce kullanılması… Bütün bu doku armonisinin, ikinci bir şans verilen eskilerle ve kişisel dokunuşlarla tamamlanması…
Banyolarda endüstriyel stili hangi kişisel dokunuşlarla tamamlarsınız?
- Banyonuzda bitkilere yer açın.
- Depolama alanı için yeni bir banyo dolabı almak yerinde, ham ahşap ya da koyu tonlarda metal açık raf üniteleri kullanın
- Sarkıt aydınlatmalar tercih edin. Endüstriyel bir detay olmanın yanı sıra duvarlarınızın olduğundan yüksek algılanmasını sağlayacaktır.
- Sevdiğiniz ancak kullanmadığınız bir saksıya ikinci bir şans verin, lavabo olarak dönüştürün.
- Ve en önemlisi, endüstriyel stilin başrol oyuncularından duvar ve zeminlerde, bu tarza uygun farklı doku kullanımlarından kaçınmayın!
Henüz yorum yapılmadı.