Bireysel Su Tasarrufu Önerileriyle Bilinçli Yaşam Alanları
Dünyamızın en değerli doğal kaynağı: Su. Her geçen gün kalabalıklaşan dünyamızda daha sınırlı bir kaynak oluşuyla bilinçli tüketim ihtiyacını zorunlu kılan, değerli, önemli ve hayati... Böyle bir yüzyıl içinde kullandığımız bu doğal kaynağı bilinçli bir bakış açısıyla yeniden bir düşünmek gerek. Bireysellikle başlayan her dönüşüm yolculuğu gibi bu konuda da neler yapabileceğimizi bilmekte fayda var.
- 19 Nisan,2024
- 3 dk okuma
- Bu içerik 355 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
İçinde yaşadığımız gezegen, bizimle birlikte yaşlanıyor, genişliyor, kalabalıklaşıyor. Daha fazla kalabalık, daha fazla kimyasal, daha fazla plastik, daha fazla karbon ayak izi derken kirletiyor ve tüketiyoruz. Diğer yandan tüm bu gelişimin sonucunda içinde var olduğumuz bilinçlenme çağı da aynı oranda yaygınlaşmaya devam ediyor. Öğreniyor, bilinçleniyor, harekete geçiyoruz.
Yaşadığımız bu eşsiz gezegenin bize milyarlarca yıl boyunca ev sahipliği yaptığını düşünürsek artık bu şefkatin karşılığını vermenin kişisel bir zorunluluk haline geldiğini de biliyoruz elbette. Peki, doğal kaynaklarımıza gözümüz gibi bakmamız gereken bu kalabalık yüzyıl içinde bireysel bilinçlenmenin sonuçlarına ne kadar hakimiz?
Dünyamıza bilinçle bakabilmek
Plastik atık oluşturmamak, karbon ayak izini olabildiğince azaltmak, kimyasal kullanımını hayatımızın dışında bırakmak gibi adımların belki de öncesinden ve listenin en başından söz etmek istiyoruz: Su. Hayatımızı devam ettirebilmemizin ilk koşullarından biri olan su, nefes almaktan hemen sonra gelecek kadar hayati.
Artık sınırlı bir doğal kaynak olarak öngörebildiğimiz su kullanımı hakkında ne kadar bilinçli olduğumuza bir bakalım istiyoruz. Bu bilincin sonucunda biricik bir insan olarak nasıl ve hangi yöntemlerle su kullanımlarımızdan tasarruf edebiliriz, günlük hayatın içinde göz ardı ettiğimiz neler var; bu içeriğimizin konusu.
Su tasarrufu ne demek?
Su tasarrufu demek, aynı zamanda enerji tasarrufu da demek oluyor. Nasıl mı? Suyu kullanırken ısıtmak, onu temizlemek ve kullanım alanlarımıza ulaştırmak bir enerji kullanımına sebep oluyor. Yani suyu efektif kullanmaya özel göstermek enerjiden de tasarruf ettiğimiz oldukça faydalı bir sürdürülebilir adıma gönderme yapıyor.
Bu adımın sonucunda da maddi kaynaklarımızdan tasarruf ediyor, bütçemizi daha kontrollü kullanır hale geliyoruz. Böylece halka halka büyüyüp gelişen bir bilinçli tüketimin ışığında dünyayı tehdit eden en büyük tehlikelerden biri olan su kıtlığı riskini de en aza indirgeyebiliyoruz. Yani tüm bunlar bireysel ve bize özel bir adımla mümkün. Her şey ne kadar basit, değil mi?
Su tasarrufunu bireyselleştirme adımları
Su kullanımından tasarruf ederken izleyeceğimiz bazı yollar var. Bu yollar kısa zamanda bir alışkanlığa dönüştüğünde günlük rutinimizin içine kolaylıkla yerleşebilecek türden. İlk örnek olarak musluklarda kullandığımız suları ele alalım. Sızıntı yapmayan muslukları tercih etmenin yanı sıra gerekli onarımları mutlaka yapmak önemli. Diğer yandan bir adım daha atabilecekseniz fotoselli musluk ve tasarruflu duş başlıklarını da devreye sokabilirsiniz.
Sandığımızdan çok harcadığımız su, muslukların başındaki zamanımızla doğru orantılı. Daha kısa duş süreleri de beraberinde mutlaka alışkanlık haline getirmeniz gereken bir sonraki adım. Dişlerinizi fırçalarken ya da bulaşıkları yıkarken mutlaka akar bir halde bırakmadığınız muslukla harika bir adım atabiliriz örneğin.
Her alanda su tasarrufu yapabilmek
Çamaşırlarımızı ve bulaşıklarımızı yıkayacağımız sırada kısa programı kullanmadan ve tam dolu olarak yıkamak da çok önemli. Özellikle bulaşıkları makinede yıkamadan hemen önce sudan geçirmek yerine sadece yemek artıklarını sıyırarak su kullanımını sınırlamayı alışkanlık haline getirmenizi öneririz. Çamaşırlarınızı ise zorunlu olmadıkça kurutma makinesinde değil asarak dışarıda kurutmak iyi bir enerji tasarrufu anlamına geliyor. Uzun ömürlü çamaşırlar için de ayrıca kıymetli bir yöntem diyebiliriz.
Sebzelerinizi ve meyvelerinizi yıkarken akan bir suda yıkamak yerine bir kova içinde bekletmek de sonrasında yıkama işleminizi daha kısa tutmanıza yardımcı olacak. Son bir adım olarak ise eğer mümkün olan bir yaşam alanındaysanız küçük de olsa bir birikimle yağmur sularını toplamak çok işinize yarayabilir. Bitkilerinizi suladığınız ya da evinizin dış alanlarının temizliğini sağladığınız anlarda kullanmak üzere pratik bir tasarruf yöntemi olacak.
Henüz yorum yapılmadı.