Mutfak Mı Lazım, Kitchenette Mi?
Diyelim ki küçük bir eviniz var ve haliyle küçük bir mutfak düşünmeniz gerekiyor. İhtiyacınız olan bol kapaklı bir mutfak mı yoksa yetenekli bir kitchenette mi? Gelin, bulalım.
- 29 Temmuz,2022
- 2 dk okuma
- Bu içerik 2883 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
‘Mini mutfak’ olarak da bilinen kitchenette’lerle gerçek mutfaklar arasındaki fark sadece boyutlar ve çekmece sayıları ile ilgili değil. Daha pek çok fark var. Gelin, bu iki mutfak türünü biraz daha yakından tanıyalım ve ihtiyaçlarınıza göre doğru seçimi yapmanıza yardımcı olalım.
Teknoloji farkı
Kitchenette’ler çoğunlukla klasik bir mutfağın kompakt bir versiyonu olarak bilinse de bu eksik bir tanımdır çünkü kitchenette’ler sadece en temel cihazlar düşünülerek kurgulanır. Cihaz seçimi standart olmasa da çoğu kitchenette’te fırın değil mikrodalga, mini ocak, mini buzdolabı gibi temel ürünler bulunur.
Elbette ihtiyaca göre bir tost makinesi, kahve makinesi veya su ısıtıcısı gibi cihazlar da eklenebilir. Ancak, maksimum 8 metrekarelik alanlar için önerilen kitchenette çözümünde çok fazla teknolojik ürüne yer yoktur.
Kişiselleştirme farkı
Bir mutfak, tezgah alanı ve depolama demektir. Onu kişiselleştirebileceğiniz yatay ve dikey alanınız bulunur. Özgürlük sunar. Mutfağı bir ada veya dikey bir kiler dolabı gibi ek mobilyalarla, depolama üniteleriyle donatabilirsiniz. Kitchenette’lerde ise stil yerine işleve ve verimliliğe odaklanılır. Tezgah boyutu çok küçüktür, raf sayısı ve çekmece sayısı çok azdır. Onu orta boyutta bir gardrop içine saklanmış mutfak olarak düşünebilirsiniz.
Konumlandırma, sosyalleşme ve bakım
Klasik bir mutfak için evin kalbi diyebiliriz. Aydınlatması, yeterli servis ve hazırlık alanına sahip olması, depolama çözümleri, lavabodan zemin seramiğine kadar her detayı ince ince düşünülerek yapılmalıdır. Gelgelelim kitchenette’ler, merdiven altı boşluğundan terasa kadar açık ve kapalı tüm alanlara uygulanır. En fazla 8 metrekarelik bir alanı kaplamalı ve olabilecek en pratik boşluklara, çözüm bekleyen köşelere kurulmalıdır. Klasik mutfaklar alanın büyüklüğüne göre kalabalıkları ağırlamaya uygun olabilir. Ancak kitchenette’lerde yemek servisi yapılmaz. Sadece ısıtma ve pişirme odaklı servis verirler ve bu da kalabalık topluluklara yönelik değildir.
Kitchenette’lerin son yıllarda teras ve bahçe gibi açık hava mekanlarında da tercih edildiğini görüyoruz. Bunun nedeni, dış mekanlarda yemek yemek veya kokteyller hazırlamak ve sunmak için evdeki mutfağa gidip gelmenin bir süre sonra yorucu olması ve dış mekandaki sosyalleşme alanına tasarlanacak bir servis istasyonunun çok daha pratik oluşu.
Gelelim bakıma…
Klasik mutfağın temel gayesi, öğünden öğüne yemek hazırlığı yapabilmek, tüm ekipmanları birarada tutarak istenen reçeteyi çıkarabilmek, servis edip sunabilmektir. Dolayısıyla mutfak aletleri, servis ürünleri, kiler gibi çeşitli alt kategorilerde düzinelerce ürünü aynı mekanda depolayabilmeniz gerekir. Ancak bu kadar depolama ünitesi, bir o kadar da yorucu bir bakım, onarım ve temizlik rutini demektir. Şayet vaktiniz ve isteğiniz yoksa, şayet koca bir ailenin yemeklerini hazırlamıyorsanız ve sınırlı sayıda ekipmanınız varsa, rotanız belki de mütevazi bir kitchenette ile mutfak konusunu çözmek olmalıdır. Tek gözlü bir ocak ve mini mikrodalga fırını temizlemek de büyük bir mutfakla karşılaştırıldığında daha az uğraştırır.
Henüz yorum yapılmadı.