Havuz Seramikleri
Her zaman vazgeçilmeyen anlar arasında olan havuz keyfi, biraz özen ve dikkatli bir çalışma ile uzun ömürlü, estetik ve kaliteli bir kullanım vadediyor. Mevsimlerden bağımsız olarak SPA alanları ya da açık havadaki havuz alanlarınız için seramik seçimi yapmak, ayrı bir konu olarak ele alabileceğimiz türden. Havuz seramiği seçimi için ihtiyaç duyacağınız tüm detayları bu içeriğimizde toplamak istedik.
- 14 Mayıs,2024
- 3 dk okuma
- Bu içerik 332 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Yaz ya da kış fark etmeden; hep güzel anılarla zenginleştirdiğimiz açık hava anlarımızın içinde havuz başı ritüellerimiz geniş bir yer tutuyor. Eğlenceli, keyifli ve etkisi güçlü sporlardan biri olan yüzme anlarımız başta olmak üzere estetik açıdan da dış mekân kullanımlarımızı çok daha keyifli bir noktaya taşıyan havuz alanları, üzerine düşünmeyi hak ediyor.
Zevk, kullanım ve performans odaklı bir alışveriş gerektiren havuz seramiği seçim süreci hakkında bilgi sahibi olmadan alışveriş yapmanın doğru olmayacağını düşünenlerdenseniz bu içeriğimiz sizin için. Havuz seramiklerini nasıl seçmeliyiz, hangi ölçülerde seramikler tercih etmeliyiz ya da alışveriş sırasında hangi kriterlere dikkat etmeliyiz gibi soruların yanıtlarını birlikte bulalım istiyoruz.
Havuz seramiği alırken nelere dikkat etmek gerekir?
Havuzunuzu kullanırken doğru bir çalışmayla tadını çıkaracağınız keyifli bir alan elde etmek için ister baştan bir tasarımı ister yenileme konusunu düşünüyor olun, seramikleri seçerken bazı maddeler üzerinde karara varmakta fayda var.
Örneğin su basıncına karşı dayanıklı bir seramik olması, ilk şartınız olmalı. Malzeme kalitesi konusunda ödün vermeden seçim yapmanız, uzun ömürlü bir havuz seramiği seçmenize yardımcı olacak. Diğer yandan elbette yılın farklı zamanlarındaki hava koşullarına uyumlu olması gerekiyor. Suyu emiş gücü düşük seramikler seçmek, özellikle havuz alanları düşünüldüğünde ilk akla gelen özelliklerden.
Direnciyle suyun pH oranını koruyacak maddelere karşı dayanıklılığın olması, özellikle yapısı ve rengi konusunda riske girmemek anlamına geliyor. İnsan sağlığını tehlikeye atacak maddelerden üretilmemiş ve elbette kolay ve pratik bir şekilde temizlenebilir olması seçim sırasında ihtiyaç duyacağınız maddelerden birkaçı.
Havuz seramikleri nasıl seçilir?
Üzerine konuştuğumuz seramik seçimleri birçok ıslak alanla uyumlu özellikler taşıyor gibi görünse de aslında bazı farklılıklara sahip. Yani aslında her seramiği havuz tasarımınız için düşünemeyeceğinizi bilmenizde fayda var. Örneğin kaymayı önleyici özellikteki seramikleri tercih etmek, havuz alanlarındaki kayıp düşme gibi tehlikelere karşı hayati önem taşıyor. Biraz daha pürüzlü ve mat seramikleri bu konuya örnek verebiliriz.
Diğer bir kriter ise seramiğin nemi emiş gücünün düşük olması demişken, ihtiyacınız olan oranı da bilmelisiniz. %6 oranından yüksek olmayan seramikleri, havuzlarınız için güvenle kullanabilirsiniz. Su basıncı, çatlama gibi konulara karşı bir güvenlik önlemi olarak da düşünebilirsiniz. Gözeneği olmayan seramikler de bakteri gibi hijyenik tehlikeler konusundan ele alınsa da aslında zamanda daha kaygan hale gelebildiği için yine güvensiz bir kullanım sağlayacaktır; dikkat etmenizi öneririz.
Havuz seramiklerinin ölçüleri nasıl hesaplanmalı?
Havuz seramiğine uygun derz seçimleri de oldukça önemli bir başka detay. Yüksek polimer içeriğine sahip yani su geçirmeyen derzler kullanmak, havuzları basınç tehlikesinden koruyan bir başka püf noktası daha... Eğer seçimleriniz arasında almak isterseniz seramikler yerine daha dayanıklı porselenler, kesinlikle havuzlar için favori malzeme!
Havuzun modeline ve ölçülerine göre hesaplanan ve bir kesim işleminden geçen seramikler, aralarında ortalama 2-3 milimetrelik derz boşluklarıyla döşenen bir sisteme sahip. Taş dokulu, terazzo modernliğinde, klasik renklerde ya da beton doku hissiyle... Çok daha yaratıcı ve modern renkleriyle havuz seramikleri, kare, dikdörtgen ya da uzun ve ince formatlarıyla farklı derinlikler sağlıyor.
Havuzunuzun ölçeğine göre mini seramiklerle büyük görünmesini sağlayabilir eğer yeterince geniş bir havuz alanınız varsa o halde büyük plakalar halindeki hareketli dokulara yönelebilirsiniz. Üstelik daha geometrik formlarda yaratıcılığınızı konuşturabileceğiniz havuz seramikleri, üç boyutlu bir etki isteyenler için alternatiflerle dolu.
Henüz yorum yapılmadı.