icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Seramiğin Boyutu Banyoya Göre Seçilmeli

İlham panomuzda farklı desen ve boyutlarda seramikler bulunsa bile mekânın büyüklük ve aurasını tamamlayanı seçmeliyiz.

  • 8 Nisan,2022
  • 4 dk okuma
  • Bu içerik 28823 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Son yılların banyo seramik ve fayans yeniliklerine baktığımızda, görmeye alışık olmadığımız boyutlarda çözümlerin popülerleştiğini görüyoruz. Geride bıraktığımız dönemde, metro karoları oldukça popülerdi. Tıpkı Çanakkale Seramik ailesine ait Millennium serisinde gördüğümüz 7,5x 15 cm'lik veya Miniatile-Avenue serisindeki 10x30 cm'lik metro karolarında olduğu gibi. Bu fırtına halen devam etmekte. Şimdi ise 12x92 mm'lik parmak seramiklerle tanışıyoruz. 30x30 cm ölçülerindeki tek bir karo üzerinde birleşik düzene yerleştirilmiş bu parmak karolar, tıpkı mozaiklerde olduğu gibi, bambaşka bir görsel ziyafet sunuyorlar.

Tüm bu estetik devinimi bir kenara bırakacak olursak, işin temelinde, banyo metrekaresi ile seramik boyutları arasında bir korelasyon bulunması gerekmekte. Daha basit bir anlatımla, banyonuz küçükse, dev boyutlu seramik ve fayanslar yerine, küçük ölçekli tasarımlara yönelmeniz banyonuzun hacim algısını yönetebildiğinizi gösteriyor. Ya da tam tersi. Yine de genel geçer kuralların aksine, mix-match yöntemiyle, farklı ölçülerde fayanslar kullanarak, belli bir konsepti yakalamak da mümkün. Sonuçta konu bütünüyle öznel.

Mekânın metrekaresi ne olursa olsun işe önce, fayans döşenecek alanın zemin ve duvar ölçülerini belirlemekle başlamak gerekiyor. Ölçümlerinizi yaparken, mobilyaları, duş/küvet alanını, zemindeki köşeleri de göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca hesaplamalarınıza derzleri de katmalısınız. Kaç karoya ihtiyacınız olduğunu hesaplamak için, döşemekte olduğunuz odanın alanını, kesiklerden kaynaklanan fireyi de düşünerek- yaklaşık %15 fazlasıyla metrekare olarak bilmeniz gerekiyor. Daha basit bir anlatımla, banyonun uzunluğu ve genişliğini ölçün, bu ölçüleri çarparak metrekareyi hesaplayın ve çıkan sonucu %15 ile çarpın. Bu, fayans satın almanız gereken gerçek metrekare sayısı olacaktır.

Küçük banyoların kurtarıcısı mozaikler

Banyonuz standart ölçülerden küçük ise, küvet veya duş alanı duvarları için en uygun seçim, mozaikler. Çanakkale Seramik bünyesindeki Aria serisinde natürel renk paletine sahip ve farklı desenlerin kombinasyonuyla oluşturulmuş mozaik seramiklerle tanışabilirsiniz. Ancak algıda ters köşe yapmak istiyorsanız, yani mekânı olduğundan daha büyük göstermek istiyorsanız, uzun metro karoları balıksırtı deseninde uygulamak da bir fikir. Bu algı hokus pokusunu, petek motifli karolar da sağlayabiliyor. Küçük bir alan için tercih edilebilecek petek seramikler, lavabo veya duş/küvet gibi sabitlerin çevresine de rahatça uygulanabilir; yarım kalma, kesme, tamamlama gibi işlemler olmaz.

Petek karolar, daha önce de belirttiğimiz gibi, popülaritesini koruyor. Çanakkale Seramik'in Grafen serisindeki Hexagon dekorlar, antrasit, kahve, bej, beyaz ve gri gibi nötr bir renk paletine sahip; bu da mekâna doğal bir duruş katabilmek demek. Duş alanı için mozaikler veya küçük karolar seçtiyseniz, duvarlar için de ince, uzun seramikler seçebilirsiniz. Dikey olarak uygulanan bu seramiklerle banyonun daha yüksek görünmesini sağlamış olursunuz. Örnek, Çanakkale Seramik'in Miniatile-Windsor serisindeki seramiklerin, dikey olarak uygulanmış sonuçları, bahsettiğimiz algıyı vermekte.

Uygun seramiği keşfetmek

Büyük banyolar için işler biraz daha rahat görünse bile, bazı kritik kararlar da vardır. Örneğin tek bir seramik yerine, farklı boyutlarda fayanslar seçecekseniz, bir estetik kurgunuzun olması gerekir; bu yöntemle mekân daha kompakt görünür. Büyük metrekareli banyolarda, yine geniş ve uzun karolar tercih ederseniz, daha az derz çizgilerine sahip olursunuz. Bu da yine açık ve temiz bir atmosfer görünümü sağlar. Banyoya bir odak noktası eklemek için, mekânın merkezinde büyük karolar, etrafında bir sınır oluşturmak için küçük karoları kullanabilirsiniz. Ahşap görünümlü seramikler kullanarak natürel bir banyo atmosferi yaratmak istiyorsanız, tercihiniz yine en az 90 cm uzunluğunda olan modeller olmalıdır. Bu sayede parke izlenimi yakalamış olursunuz. Örneğin Çanakkale Seramik'in Woodream, Listoni, Legni ve Country serilerindeki seramikler 15x90 cm boyutlarıyla bu konunun en doğru örnekleri arasında.

Kontrast renk buluşmalarının vazgeçilmez dama deseni, podyum geçişini tamamlayıp yüzey seramiklerine ilham veriyor.

Derz deyip geçmeyin

Estetik yönü yüksek bir banyo, boyutları ne olursa olsun, bir sorunla karşı karşıyadır: Derz. Seramiklerin boyutlarını ve yerleşim motiflerini de etkileyen derzler, küçük mozaiklerden büyük ve geniş fayanslara kadar tüm zemin-duvar estetiğini bozabilir. Hatta küçük seramiklerde ve mozaiklerde daha fazla göze batarlar. Bu tehlikeyi atlatmak için, iki seçeneğiniz var: Ya seramik rengiyle bütünüyle kontrast bir derz rengi seçerek sıra dışı bir görsel şov yaratacaksınız ya da seramiğin rengiyle eşleşen bir renk seçerek, onları görüntüde yok edeceksiniz.

Seramik rengi seçimi için birkaç ipucu

1. Açık renkler alanı daha büyük gösterir.

2. Koyu renkler sıcaklık ve derinlik katar.

3. Nötr renkler, lekeleri gizler ve doğa tandanslı stiller arasında rahatça değişiklik yapmanıza imkân verir.

4. Canlı renkler neşelidir ve karakter katar.

Biraz klasiğe, biraz tarihe, biraz da gösterişli estetiğe vurgu yapan altın rengi, zemin ve duvar seramiklerine heyecan katarak mekanda bir statü simgesi olmaya devam ediyor.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler