Mutfakta Hazırlık ve Sunum Özgürlüğü: Mutfak Adaları
Alan büyüklüğüne güvenen her mutfağın hayali, ekstra tezgah ve, bolca saklama alanı sunan, insanları biraraya getiren, mutfağa stil katan bir mutfak adasına sahip olmaktır. İşte yeni nesil tasarımlardan geleneksel modellere uzanan mutfak adası modelleri ve karakteristik özellikleri.
- 8 Kasım,2022
- 3 dk okuma
- Bu içerik 965 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Mutfak adası ya da ada mutfaklar, geniş alan avantajına sahip mutfakların merkezinde yer alan, ikinci ve bağımsız çalışma istasyonlarıdır. Ada mutfaklar, kalabalık çalışmayı seven mutfak kullanıcıları için ana tezgaha yakın ama ondan ayrı bir tezgah niteliğindedirler. Hatta ada ünitesine eviye, ocak ve davlumbaz eklenirse, başlı başına bir çalışma alanına dönüşür.
Yemek hazırlığının haricinde, mutfak ada üniteleri bir buluşma ve toplanma noktasıdır. Eviniz ne kadar büyük olursa olsun, bilin ki herkes önce mutfak adasının çevresinde toplanır (en azından akşam yemeğine kadar). Çünkü dinamiktir, samimidir ve bir şeyler atıştırmak için çok idealdir.
Mutfak ada ünitelerinin modelleri ve özellikleri
Ada üniteleri, mutfağın merkezinde bulundukları ve tüm düzeni yönetecek şekilde tasarlandıkları için, boyut, stil ve işlev açısından değişkenlik gösterebilirler. Bu nedenle mutfaktaki yerine ve kişiselleştirilmiş özelliklere göre tasarlanmalıdırlar.
Gelin en çok tercih edilen ada mutfak modellerini yakından tanıyalım.
L formlu ada mutfaklar: L formlu ada mutfakların en önemli avantajları, ada ünitesinde birkaç kişiye aynı anda çalışma imkanı sunmalarıdır. Dezavantajları ise, mutfağın düzenini ve geometrisini bozmalarıdır. Depolama alanları kısıtlıdır ve köşeler arası erişilebilirlik zordur.
Paralel-kadırga ada mutfaklar: Genellikle sabit tezgahın uzun kenarına paralel olarak yerleştirilirler ve açık, geniş, havadar mutfaklara çok yakışırlar. Köşeleri yuvarlatılmıştır ve en üst düzey depolama ve sergileme imkanı sunarlar. Çoğunlukla bar tarzı bir oturma alanları bulunur.
Dairesel formlu veya kavisli ada mutfaklar: Mutfak düzenine kişisellik ve stil katan dairesel ada çözümleri yarım ay şeklinde, tam daire olarak veya sadece bir kenarı dışa doğru kavisli olarak tasarlanır. Mutfağa dinamik bir etki katan bu tarz mutfakların en büyük dezavantajı ise, kavis ve yuvarlak hatlardan dolayı saklama alanlarının kullanışsız olmasıdır. Özellikle alt dolaplarda diplere erişim veya yerleşim zor olabilir.
Kare veya dikdörtgen şeklinde merkezi ada üniteleri: En çok tercih edilen modeldir ve çoğu zaman da ocak, fırın, bulaşık makinesi veya eviye gibi istasyonlar bu tarz ada mutfaklarda yer almaz. Ada mutfak, yemek hazırlık, sunum ve depolama çözümlerini sunar. Alan kayıpları, kaçar köşeleri yoktur.
Ada mutfak yaptırırken/satın alırken dikkat edilmesi gerekenler:
1. Yeterli alanınız olduğundan emin olun.
Ada mutfak üniteleri, pek çok mutfak kullanıcısının hayalidir ama yeterli alan yoksa hayal olarak kalabilir. Şunu unutmayın ki ada ünitesi, açılır çekmece, dolap kapakları, (varsa) fırın kapağı ve bir kişinin çalışma derinliğini de kapsayan bir alanı kaplar. Kısacası alan hesabınızı partnerinizle sırt sırta rahatça çalışabilecek bir şekilde yapmalısınız (genellikle sabit tezgah ve ada arasında minimum 110 cm boşluk bırakılır.) Şayet kapsamlı bir ada ünitesi yerleştirecek alanınız yoksa, üstünde hazırlık yapacağınız, altı depolamaya yarayan hareketli (tekerlekli) bir ünite daha uygun bir çözüm olabilir.
2. Ada mutfak çevresinde oturma üniteleri (sandalye, bank, bar sandalyesi veya tabure gibi) olmalı mı?
Ada mutfak etrafında oturma düzeni oluşturmak, bütünüyle bir alan ve trafik konusudur. Şayet optimum bir mutfak alanınız varsa ve kalabalık bir mutfak trafiğiniz varsa, sandalye yerine ada içine kaydırılabilen tabureleri tercih edebilirsiniz. Biraz daha yeriniz varsa, bar sandalyeleri de şık olabilir (aslında mutfak adasından en çok beklenen de bu harekettir) ve bu yeme-içme alanını da kademeli olarak ada tezgahından koparabilirsiniz. Ancak yemek hazırlarken insanlar mutfağa yığılmıyorsa, tabureyi geçip o alanı da depolamaya ayırın gitsin.
3. Ada tezgahı nasıl olmalı?
Öncelikle şunu düşünün, ada gövdesi tezgahı taşıyacak kadar sağlam mı? Çünkü, bazı malzemeler gövdenin taşımayacağı kadar ağırdır (örneğin granit tezgahlar çok ağırdır). Alt modül için hafif bir ağaç gövde seçtiyseniz, bu konstrüksiyon ağır bir tezgahı taşıyamayabilir. İkinci olarak, mutfak adasının tezgahını seçerken mutfak adasının hangi işlevde kullanacağınızı iyi belirlemeniz gerekir. Ana amacı, sert yemek hazırlık işlemleri (kesme, yoğurma gibi) ise kompozit, hijyenik ve dayanıklı bir malzeme olması gerekir.
Örneğin, yeni jenerasyon ve yüksek teknoloji bir ürün olan T-One by Kale, dayanıklılık ve hijyen konusunda açık ara fark yaratmış ve diğer tüm tezgah malzemelerden hem fiyat hem kalite hem de özellik anlamında daha yüksek performans sergilemekte olan bir malzeme. Nano teknoloji ve porselen seramiğin buluşması olan T-One by Kale, sıfıra yakın su emme performansına (yani neredeyse sudan hiç etkilenmiyor), antibakteriyellik özelliğine, yüksek ısı, çizilme, darbe alma, lekelenme veya kesme gibi işlemlere direnme kabiliyetine (neredeyse ölümsüz) sahip tek ve yegane tezgah malzemesi olarak açık ara beğeni alıyor. Hatta öyle beğeniliyor ki sadece tezgah olarak değil, masa olarak da satın alınıyor. T-One by Kale tam bir 21. yüzyıl kahramanı. İşte mutfak tezgahı dediğiniz de böyle olmalı. Tencere koymaktan, üzerinde bıçak darbesi veya limon suyu lekesi olmasından, çizilmesinden, çatlamasından korkmamalısınız.
4. Depolama-saklama-organize olma
Şunu sakın unutmayın ki, mutfak adasının en önemli işi, çok yönlü işlev sunabilmektir. Dolayısıyla gövde dolabı iyi planlanmış olmalıdır. Eğer ada ünitesinde ocak, fırın, eviye, çöp ve kompost gibi istasyonlar varsa, alt gövdenin bir bölümü bunların bağlantılarına ayrılır. Ancak kalan kısmının her santiminin işlevsel olarak optimize edildiğinden emin olmanız gerekir. Dolaplar, çekmeceler, raf ve yuvalar, mutfakta en çok ihtiyaç duyulan depolama ve saklama sorununu yeterli derece çözmelidir.
5. Bir mutfak adasında olması gereken detaylar
Küçük ev aletleri için gizli prizler, çekmece içi telefon şarj istasyonu, ocak çevresinde 30 cm’lik boşluklar, görev aydınlatması yapacak sarkıtlar, bulaşık makinesi veya fırın varsa kapıların açılacağı yeterlilikte boşluk, spatula, fırça veya kepçe gibi mutfak ekipmanlarının yerleşeceği geniş çekmece, kitap rafları, tezgah içinden çıkan gizli ikinci tezgah gibi detaylar, bir ada mutfağın yeteneklerine yetenek katar.
Henüz yorum yapılmadı.