Mutfakları Geniş Gösteren Yüzey Kaplamaları
Karo ve fayans fikirlerimiz, mutfağınızın daha büyük, parlak ve stilize görünmesi için size ilham rüzgarları taşıyacak.
- 7 Aralık,2021
- 5 dk okuma
- Bu içerik 11323 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Küçük mutfaklar kompakt çözümlerle donatıldığında oldukça işlevsel hale gelebiliyor. Donanım isteyen, bir sürü araç gerecin kullanıldığı mutfaklar için alan yetmezliği, dolap, çekmece, raf gibi mobilyalarla çözümlenebilmekte. Ancak doğru yüzey seçimleriyle küçük bir mutfağı olduğundan büyük gösterebilmek ve bir algı yanılsaması yaratmak da mümkün. Karo ve fayanslar, genel mutfak tasarımlarının detayları arasında yer alsa bile, bu algı farkını yaratan en önemli çözüm anahtarları.
1. Doğru renk düzeni
Mutfağı daha geniş ve büyük gösteren karo ve fayanslar için boyut ilişkisini kurmak yeterli bir çözüm olmayabilir. Aslında atılacak ilk adım, önce doğru renkleri seçmektir. Küçük mutfakları olduğundan daha büyük göstermek için beyaz, krem, kemik, ten renkleri, bej ve pastel tonlar gibi açık ve ferah tonlarda seçimler yapmalısınız. Çünkü koyu renkli karo ve fayanslar, mutfağınızın daha karanlık ve dramatik görünmesine neden olabilir.
Bu konuda hedefi tam on ikiden vuran Çanakkale Seramik, Beyaz serisi ile hem zeminleri hem duvarları beyaz renk ile donatmakta. Kalebodur'un mermer görünümlü porselen Iceberg serisi, açık renk paleti, derin damar yapısı ve openbook dekor seçenekleri ile bir çözüm anahtarı. Çanakkale Seramik ailesine ait Alegra koleksiyonu da rölyefli dalga dekoruyla mekanlara hareket katan bir seri. Bej, gri ve beyaz gibi açık tonlara sahip olan koleksiyonun hem zemin hem duvar karoları mevcut.
2. Parlayan yüzeyler
Küçük mutfağa hokus pokus yaparak daha büyük ve geniş göstermek istiyorsanız, zemin ve duvar kaplamalarında mat yerine parlak yüzeyli karo ve fayanslar seçebilirsiniz. Bu tarz tasarımlar mekandaki ışığı yansıtıp taşıyarak, mutfağın daha hafif ve rahat görünmesini sağlarlar.
Çanakkale Seramik'in Miniatile-Avenue serisi, metro tarzı karoların parlak yüzeyli seçeneklerine sahip. Natte ise hasır desenli rölyef dokusuyla mutfaklara parlaklık katan diğer çözümlerden. Mutfaklarında parlak mermer dokusu isteyenlere ise yine Çanakkale Seramik'in Fiore serisini öneriyoruz.
3. Uygulama teknikleri
Geleneksel yerleştirme modellerinin haricinde son yıllarda yüzey kaplamalarında trend olmuş desen teknikleri de var. Hem zeminde hem duvarda uygulanan bu teknikler sadece mutfağa kişisellik katmıyor, aynı zamanda algıyı da değiştiriyorlar. Örneğin, tercihinizi ince ve uzun karolardan yana kullanacaksanız, onları chevron veya balıksırtı deseninde uygulayabilirsiniz. Zemin için daha uzun seçimlerden yanaysanız, yine zigzag yerleştirme düzeni sizi aynı ferah sonuca götürür. Duvarlar için dikdörtgen formlu kaplamalar seçtiyseniz, onları yatay yerine dikey olarak uyguladığınızda, mutfağınızın daha yüksek görünmesini sağlamış olursunuz.
4. Benzer işler
Küçük ve dar mutfaklarda genel bir renk ve doku bütünlüğü sağlamanın önemini vurgulamıştık. Bunun eşdeğer püf noktası ise zemin ve duvarlarda aynı karoları ve fayansları kullanmaktır. Hatta dolap renklerinizi de aynı palette devam ettirebilirsiniz. Bu noktada fayans modelinin boyutu önemlidir çünkü kimi zemin kaplamaları (örneğin ahşap görünümlü karolar) duvarlar için çok uzun gelebilir. Yüzeye seçtiğiniz karoyu duvara uygulayabilmeniz için maksimum 40 cm'e kadar bir uzunlukta kalmanızı tavsiye ederiz.
5. Küçük mekâna küçük geometrik oyunlar
Duvar karolarında geometrik motifler görmek istiyorsanız, modeldeki desenin büyük olmamasına dikkat edin. Bu tıpkı büyük bedenli birinin iri çiçek desenli elbiseler giymesi yanlışına benzer. Oysa daha küçük desenlerle oluşacak genel görünüm, mekanı daraltmaz, tersine geniş de gösterebilir.
Açık tonlarda bir renk düzeniniz varsa, ton-sur-ton geçişler yaparak da mekanda bir geometri oyunu gerçekleştirebilirsiniz. Şayet böyle bir seçimden yanaysanız, karoları dolapsız bir bölgeye uygulamanızı da tavsiye ederiz. Yüzeye (çok sayıda olmamak şartıyla) raflar asabilirsiniz; bu da duvarın monotonluğunu kıracaktır.
Örneğin, geleneksel çini deseninin mutfaktaki geometri dansını hissetmek isteyenler için tasarlanan Pera koleksiyonu, Çanakkale Seramik ailesinin en ilgi gören ürünlerinden biri. Desen yerine sadece formlarla hareket katmak isteyenler ise aynı markanın Grafen serisi ile bu atmosferi hazırlayabilir. Koleksiyonun altıgen formlu duvar karoları, kare formlu karolarla tamamlanmakta.
6. Trendler deva oluyor
Küçük mutfaklarda alan sorununu çözmek için hep işlev odaklı düşünürüz. Oysa bir mutfağı daha büyük ve geniş göstermek için estetik odaklı trend fikirleri de işe yaramakta. Örneğin 2021 mutfaklarında, farklı malzemelerin dokularını yansıtan porselen karolar gündeme geliyor. Özellikle mermer dokulu karolar bu listenin başına geçmiş durumda. Bulunduğu her mekâna lüks dokunuşlar katan mermer efektli karolar hem parlaklık hem natürellik hem de boyut algısı yaratır. Ayrıca yeni dönemde aynalarla kaplı mutfak duvarlarına da sık rastlıyoruz. Kare boyutlu (özellikle eskitme tarzı) aynaların birleşimiyle oluşan tezgâh arkaları sayesinde perspektifin derinleştiğini ve mekân boyutlarının büyüdüğünü görüyoruz.
7. Odak noktası kurgulamak
Bazen görsel yaratıcılıklar ve cesur yüzey oyunları sayesinde mekân oranları değişebilir. Mekânın monotonlaştığını düşünüyor ve bir hareket katmak istiyorsanız, bir odak noktası seçin (mümkünse tezgâh ardına) ve oraya mekân atmosferinin renklerinin daha koyu tonlarında ama bütünüyle farklı bir modelde fayanslar uygulayabilirsiniz. Bu odak noktasıyla bir renk sıçraması yaratırsınız ve geri kalan açık bölgeleri daha fazla öne çıkarmış olursunuz.
8. Derzlere dikkat
Mozaik gibi küçük boyutta fayanslar kullanmak mekâna çok sayıda harç çizgisi katar, bu da alanı kutu içine alınmış gibi gösterir. Şayet küçük karolar veya mozaikler kullanacaksanız, derz renklerinin karo renkleriyle aynı tonda olmasına dikkat edin; bu sayede onları algıda kaybetmiş olursunuz.
Henüz yorum yapılmadı.