icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Mutfak Tezgâhı Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?

Evin her daim yaşayan mekânı: Mutfaklar. Günün ilk saatlerinden akşama dek sürekli üretimin devam ettiği, defalarca dağılıp toplanan mutfaklarımız, uzun ömürlü seçimleri hak ediyor. Bu üretimin gerçekleştiği tezgahlar ise mutfağın başrol oyuncusu olarak oldukça büyük bir iş hallediyor. Öyleyse mutfaklarda tezgahlarımızı seçerken nasıl akıllıca bir alışveriş yapabiliriz sorusunun yanıtı olacak tezgâh çeşitleri ve püf noktalarını sıralıyoruz.

  • 16 Şubat,2024
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 1863 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Kalabalık bir aile ya da tek kişilik lezzetlerden oluşan günlük rutinler... Sahi, mutfağınızı nasıl kullanıyorsunuz? Günün kaç saatini mutfakta geçirdiğiniz elbette kişisel bir bilgi fakat ne olursa olsun mutfak kullanımının yoğun olduğu bir hayatınız var diyebiliriz. Böyle bir bilgiden hareketle mutfakta yaptığımız seçimler, hem akıllıca hem fonksiyonel olmalı. Aynı zamanda bütçe dostu olacak ve uzun yıllar bizimle kalacak türden detaylar seçmek, önemli alışveriş adımlarından biri.

Yemek pişirmek, derleyip toplamak, içecek birşeyler hazırlamak, atıştırmalıklar... Her detayın üzerinde cereyan ettiği tezgahlar, gün içinde farklı durumlara maruz kalıyor. Isı, nem, darbe... Bu koşulların her birine olabildiğince uyumlu bir tezgah mı arıyorsunuz? Isıya ve suya dayanıklı olsun, sert darbelere ve temizleyici kimyasallara karşı ilk günkü gibi görünsün istiyorsanız bazı koşullar üzerinde düşünmekte fayda var. 

gri damarli mermer gorunumlu mutfak ada tezgah kaplamasi, yesil mutfak dolaplari

Mutfak tezgahı seçimi yaparken şu adımlara dikkat etmek gerekiyor:

  • Bütçe uygunluğu
  • Kullanılan mutfağın tasarımı
  • İşçilik maliyetlerinin hesaplanması
  • Tezgahın mobilyalarla uyumlu kalınlığa sahip olması
  • Tezgah malzemelerinin günlük kullanıma uygun özellikleri

Mutfak tezgahlarında işlevsellik ve görünüm çok kıymetli unsurlardan. Fakat bütçenize uygun ve uzun yıllar kullanımlara karşı dirençli seçimler yapmak için tüm tezgah çeşitlerini iyisiyle kötüsüyle araştırmak gerekiyor. İşte tezgah çeşitleri ve avantajları-dezavantajları...

kaleseramik ksfx tone ocean hollywood ceviz porselen tezgah brut beton gorunumlu mutfak tezgahi

Avantajları ve dezavantajlatıyla mutfak tezgahı çeşitleri nelerdir? 

1. Granit tezgahlar: Mutfaklarda sıkça karşılaştığımız bir tezgah türü olan granit tezgahlar, doğal bir malzeme ve doğal bir görünüme sahip oluşuyla sıkça tercih ediliyor. Uzun ömürlü olduğu kadar pahalı da olan bir tezgah türü, zaman zaman bakım isteğiyle uzun ömürlü olarak kullanılıyor. Fakat darbelere karşı çatlamalar konusunda dikkatli olmak gerekiyor. 

2. Mermer tezgahlar: En pahalı tercihlerden biri olan mermer tezgahlar, görünümündeki güzelliğiyle her zaman gönüllerin favorisi adeta. Diğer yandan doğal bir malzeme olması, iç mekan malzeme kullanımları konusunda akıllıca bir tercih. Fakat asidik gıdalara ve kimyasallara karşı dayanıksız oluşu, mutfaktaki özgürlüğü kısıtlayan bir seçim yapmanıza sebep olabilir. Sık aralıklarla bakımını aksatmamanız gereken mermer tezgahlar, diğer yandan nem ve ısıyı geçirmeyen güçlü bir yapıda.

3. Paslanmaz çelik tezgahlar: Son yılların yeni tezgah çeşitlerinden olan paslanmaz çelik tezgahlar, kullanımı en kolay malzemelerden. Bütçe dostu olmasa da uzun yıllar kolay temizlenebilir oluşu ve görünümünden bir şey kaybetmeyen yapısıyla mantıklı bir seçim olabilir. Isıya ve suya dayanıklılığı da cabası.

laminant parke gorunumlu yer seramigi, gri porselen karo, mutfakta mermer gorunumlu tezgah ve siyah mutfak ada tezgahi

4. Laminant tezgahlar: Ahşap tezgahların en kullanışlı alternatiflerinden biri olan laminant tezgahlar, bilinenin aksine kolay temizlenebiliyor. Sunta üstü MDF kaplamasıyla doğal bir görünüm sevenlerin de ilk tercihleri arasında.

5. Ahşap tezgahlar: İlk akla gelen suya dayanıksız oluşu olsa da aslında ahşap tezgahlar, suya dayanıklı bir yapıda üretiliyor. Aşınma ya da zarar görme durumlarında zımparayla eski görünümüne kavuşabilen ahşap tezgahlar, düzenli yapılan bakımıyla da uzun yıllar keyifli bir tezgah görünümü elde etmenizi sağlıyor. Fakat doğrudan ısıyla buluşmasına da imkan vermemekte fayda var. 

6. Corian tezgahlar: Diğer adıyla akrilik tezgahlat, dikkat çekici bir malzeme tercihi yapmak isteyenler için iyi bir öneri. Pürüzsüz ve ışıltılı bir görünüm sağlarken pahalı bir tercih olduğunu da göz önünde bulundurmanızda fayda var. Çizilme ve kırılmaya karşı dayanıklı ve her mutfak stiline uyumlu. Aynı zamanda aktibakteriyel bir malzeme olarak çok kıymetli.

mutfakta ada tezgah, acik yesil mutfak dolaplari

7. Kompozit tezgahlar: Doğal taştan üretilen kompozit tezgahlar, doğal kuvars kristallerinden üretiliyor. Sert, dayanıklı, leke ve çiziklere karşı uzun ömürlü bir malzeme. Güvenle ısının olduğu ocak bölümü gibi yerlerde de kullanabilirsiniz. Fakat bu malzeme de mermer gibi asidik içeriklere karşı dayanıksız.

8.Cam tezgahlar: Minimalist ve fresh bir görünüm sevenlerin tercihi olan cam tezgahlar, antibakteriyel bir içeriğe sahip. Neme dayanıklı ve farklı desenlerle zenginleştirilebilir özellikle. Fakat diğer yandan ısı ve lekelere karşı dikkatli bir kullanım gerektiren, yenilenmesi kolay olmayan bir tezgah türü. 

9.Beton tezgahlar: endüstriyel mutfaklarla çok özdeşleştirdiğimiz beton tezgahlar, kırılmalara dayanıklı bir yapıda. Diğer bir açıdan bakıldığında ise kimyasal içerikli temizlik malzemelerine karşı dayanıklı değil. Böyle bir durumda çatlak ve lekelerle karşılaşmak mümkün oluyor. Düzenli bir bakım yapılmadığında da bakteriyel bir tehlike oluşturuyor. 

siyah beyaz mutfakta beyaz mermer gorunumlu ada mutfak tezgahi, gri antrasit mutfak dolaplari

Püf noktası:

  • Malzeme zenginliği her zaman dekorasyonda göz kamaştırıcı sonuçlar veriyor. Mutfak tezgahı seçiminde de bir bölümünü farklı diğer bölümünü farklı malzemeyle bir tezgah tasarlamak, keyifli bir görünüm verebilir. Örneğin lavabo ve ocak bölümünde taş içerikli bir malzeme, diğer üretim bölümünde ise ahşap ya da laminant malzeme tercih edebilirsiniz.
  • Taş ve kompozit tezgahlar işçilik maliyeti olarak laminant ya da ahşap tezgahlara göre daha maliyetli. Mutfak tezgahı için bir bütçe ayırırken malzeme seçimlerinde bu bilgi size yardımcı olacak.
PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler