Mimariyle Bütünleşen Mutfak Planları
Mutfak planlaması yaparken, bazı yerleşim planlarının diğerlerinden daha verimli olabileceğini göreceksiniz. Plana ve yapıya bağlı olarak, farklı mutfak planları arasından size uygun olanı seçmenize yardımcı oluyoruz.
- 3 Ocak,2023
- 3 dk okuma
- Bu içerik 2896 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Gününüz büyük olasılıkla mutfakta yaptığınız bir fincan kahve ile başlıyor ve yatmadan hemen önce hızlı bir gece yarısı atıştırması ile bitiyor. Bu sebepten her güne zevkinize ve alışkanlıklarınıza hitab eden bir şekilde tasarlanmış bir mekanda başlamayı ve bitirmeyi hak ediyorsunuz.
Mutfaklar trafiğin yoğun olduğu ve yemek hazırlamak ve pişirmek gibi kapsamlı etkinliklerin yapıldığı yerdir. Evdeki diğer odalardan farklı olarak mutfağı tasarlarken detaylara çok dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle, sizin için işlevsel olan mutfak planını seçmeniz önemlidir. Boyut, tarz ve ihtiyaçlara yönelik farklı mutfak planları vardır. Hangisinin sizin için en iyisi olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.
1. Düz, tek duvarlı mutfak
Düz bir mutfak veya tek duvarlı bir mutfak, bir set duvar ve taban dolaplı tek bir tezgaha sahiptir. Doğrusaldır ve mutfağın duvarı boyunca uzanır. Burada aklınızda tutmanız gereken en önemli nokta, bir mutfağın altın üçgenidir. Ocak/fırın; buzdolabı ve lavaboya eşit uzaklıkta olursa, hızlı bir pişirme için en uygun yerleşim düzenini sağlamış olursunuz. Son olarak, bir baştan diğer başa hareket etmek yorucu olacağından, tezgah uzunluğu olarak 4 metrenin üzerine çıkmamanızı öneririz.
İDEAL: Küçük bir alanınız mı var? Alan açısından en verimli tasarıma sahip oldukları için tek duvarlı mutfak sizin çözümünüz.
2. L şeklinde mutfak
Kalabalık ailelerin evlerinde bulunan en yaygın yerleşim planıdır. Hazırlık esnasında çalışan birçok el için geniş tezgah alanı ile bu plan, en verimli planların başında gelir. Bu düzende açık çalışma alanları vardır. Ocak, buzdolabı ve lavabonun birbirine yakın olması sayesinde, alanlar arasında çok fazla gidip gelmek zorunda kalmazsınız.
İDEAL: Birden fazla kişinin yemek pişirdiği ve küçük bir mutfak alanına sahip geniş aileler için L şeklindeki mutfaklar daha fazla kolaylık sunar.
3. Paralel (Koridor) mutfaklar
Geniş alan olduğunda, paralel bir mutfak son derece verimli bir yerleşim planı olabilir. İki tezgah ve iki takım dolap ile bu mutfak tipinde birden fazla çalışma alanı vardır. Ayrıca mutfakta bulunan ocak, buzdolabı ve lavabo ideal bir altın üçgen oluşturarak günlük yemek rutinize uyum sağlar.
İDEAL: Orta büyüklükte bir mutfağa sahip çekirdek bir aile için paralel mutfaklar en verimli olanlardır.
4. U şeklinde mutfaklar
Daha fazla tezgah alanı için paralel mutfaktan bir adım daha ileri gidin ve U şeklinde bir mutfağı tercih edin. Ayrıca, bu düzen, üç set alt dolap ve iki veya daha fazla duvar dolabı ile büyük miktarda depolama alanı yaratır. Bireysel çalışma alanları için en uygun düzendir. Bu plan buzdolabı, fırın ve lavaboya her alandan kolay ulaşım yaratır.
İDEAL: Orta büyüklükte bir mutfağa sahip ortak aileler için yüksek depolama kapasitesine ihtiyacınız varsa U şeklindeki mutfak en iyisidir.
5. Ada mutfaklar
Bir mutfak adası, herhangi bir düzene ekleyebileceğiniz trend bir unsurdur. Bu çok amaçlı tezgah, bir hazırlık alanı, bir kahvaltı tezgahı ve hatta bir pişirme alanı olarak hizmet verebilir. Ada tezgahını, mutfakta yeterli hareket alanınız varsa almanızı öneririz.
İDEAL: Çocuklu aileler ve bol alana sahip geniş bir mutfak için mutfak adaları çok işlevli alanlardır.
ÖNERİ: Bu tarz mutfakların zeminlerinde Çanakkale Seramik’in Pera ve Legni gibi yoğun trafiğe uygun porselen yer karolarını tercih edebilirsiniz.
6. Yarımada veya kahvaltı tezgahlı mutfaklar
Kahvaltı tezgahını, duvara monte edilmiş bir ada gibi düşünebilirsiniz, böylece mutfağa oturma yeri eklerken sizde ekstra tezgah alanı kazanmış olursunuz. Bu plan, ocağın ortada, lavabonun ve buzdolabının her iki yanında olduğu ideal altın üçgenin bir örneğidir ve mutfağınızı rahat bir alan haline getirir. Bu alanı bir bar dolabı ve sarkıt aydınlatmalarla hareketlendirebilirsiniz.
İDEAL: Küçük aileler ve hem geniş hem de minimal mutfak alanı için kahvaltı tezgahı aynı zamanda çalışma masası işlevi görür.
Hangi mutfak planı size göre?
Size en uygun mutfak düzenini veya stilini seçmek için önce kullanılabilir alan miktarını bilmelisiniz. Planı belirlerken önemli ikinci faktör ise, kullanım trafiği ve mutfakta aynı anda kaç kişinin çalışacağıdır. Son olarak da, bütçeniz devreye girer. Küçük bir mutfak alanınız varsa, düz bir mutfak tercih edin. Öte yandan, mutfağınız genişse ve evinizde çocuklarınız varsa, ada mutfağı en iyi seçenektir. Fonksiyon önceliğiniz ise dar bir alan için, en verimli mutfak U şeklinde mutfak olacaktır.
Henüz yorum yapılmadı.