Klasik Tarzda Bir Banyo Dekorasyonu Nasıl Olmalı?
Klasik tarzda banyo dekorasyonun altın kuralları ve klasik banyo tasarımında dikkat edilmesi gerekenler burada.
- 22 Mart,2022
- 3 dk okuma
- Bu içerik 2143 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Klasik tarzda bir banyo hayal ediyorsanız, şunu sakın unutmayın: Geleneksel ama hiç eskimeyen, hatta zamansız olarak adlandıran bir banyoya sahip olacaksınız. Tarihler ve trendlerle çok alakanız yoksa, doğru yerdesiniz.
Mobilyaları, aksesuarları, dokuları ve detaylarıyla davetkar, ağırbaşlı, romantik ve cazibeli görünüm ortaya koyan klasik tarz, genellikle belirli tarihsel dönemlerle bağlantılı malzemelerden ve dekorlardan ilham alır. Farklı dönemlere ait kodları çağlar boyunca yaşatan klasik tarz kendi içinde de farklı alt kategorilere ayrılmakta: Kır klasiği, rustik klasik, vintage klasik, barok, Louis XIV, Viktoryan gibi pek çok stilin temel prensiplerini klasizmden aldığını ama günümüzde hepsinin ayrı birer tarz olarak dekorasyon literatüründe var olduğunu söylemeliyiz.
Klasik bir banyo tasarımı için, mekânda bulunan öğeleri -tıpkı diğer tarzlarda olduğu gibi- "dengeli odak dağılımı" kuralına uygun olarak yerleştirmeniz gerekiyor. Yani bu kural, elinize geçen her klasik formlu eşyayı banyoya doldurmamanız gerektiğini söylemekte. Başarılı bir klasik mekân da modern tarzda olduğu gibi boşluklar içinde var olmayı ister. Gelin, bu odak dağılımını nasıl yaratacağınıza bakalım:
Klasik bir banyo tasarımının altın kuralları
1. Renk paleti
Bazı dekorasyon stilleri özel renk paletleri ister. Örneğin vintage stil, pastel tonlarında daha iyi kendini gösterir. Rustik stil, toprak tonlarına aşıktır. Pop-art gibi daha modern bir ekol, canlı, enerjik, neon renk patlamaları arzular. Gelgelelim geleneksel klasik tarzı, her renk paletiyle oluşturabilirsiniz. Buradaki temel prensip, kontrast renkler yerine birbirini tamamlayan paletler üzerinden gitmektir. Turkuvaz-kobalt-mavi-beyaz, bej-mavi-yeşil-gri, bej-krem-beyaz, indigo mavisi-gri-gri gibi...
2. Ahşap mobilyalar
Ceylan bacaklar, kavisli kıvrımlar, incecik kulplar... Klasik tarzı anlatan ilk sıfatlardan birinin "zarafet" olması şaşırtıcı olmasa gerek. Yaygın olarak akçaağaç, ceviz, meşe ve kirazın tercih edildiği klasik tarz banyo mobilyalarında formlar değişiklik gösterebilir. Şayet country klasiğine yakınsanız, mobilyalarınızın ayak detayları kalın, panel detayları sade, kulpları porselen veya seramik olabilir. Öte yandan geleneksel klasikçiyseniz, el işi oymaları, sembolik süslemeleri, varaklı çıtaları, çok katmanlı ön panelleri, kristal veya altın renkte kulpları görmeden ikna olmayın.
3. Simetrinin dengesi
İşte en çarpıcı noktalardan biri: Gelişigüzel konumlama yerine simetriyi kullanmak. Klasik tarzın en dikkat çekici formülü, simetrik yerleşimdir. İkiz lavabolar, her iki lavabo üzerine aynı simetride asılmış aynalar, her iki ayna yanına simetrik asılmış aplikler gibi.
4. Yüzey oyunları
Klasik bir banyonun duvar ve zemin seramiklerinde de klasik ekolden devam etmek gerekiyor ama nasıl? Gelenekselci iseniz, düz fon üzerine klasik desenli dekor ve bordürlü koleksiyonlardan seçip günü kurtarabilirsiniz. Ama komşunuzla aynı banyoya sahip olmak istemiyorsanız, biraz daha trendlere bakmakta fayda var. Son yıllarda, desenini üçüncü boyutta veren seramik ve fayansın tasarımların öne çıktığını görüyoruz. Bu üç boyutlu modellerde, klasik desenlerle hazırlanmış, zarif ve duru tasarımlar da bulunuyor.
Bir başka formül ise seramik dışındaki malzemelere yönelmek: Örneğin, klasik tarzda banyoların gözde malzemesi mermerdir. Otantik ve lüks bir duruşu olan mermer, geniş formatlı olarak zemin ve duvarlarda kullanılabilirken, lavabo altı tezgahında, küvet dış yüzeylerinde, mobilyalarda ve aksesuarlarda da kullanılabilir. Granit ve mozaik de bu ailenin birer üyesidir. Ayrıca duvarlar için, çıta dekorlu lambri kaplama üzeri seramik (metro karoları gibi) de düşünebilirsiniz.
5. Küvet ve lavabolarda asil çizgiler
Klasik tarzda bir banyonun olmazsa olmazı, üstü kıvrımlı, pençe ayaklı küvettir elbette ama mekânın büyüklüğü bunun için uygun değilse, klasik vurguyu lavaboyla yapabilir, duş bölgesi ile destekleyebilirsiniz. Klasik çizgilerde etajerli lavabolar kadar ayaklı konsol (kaideli) lavaboların da popüler olduğunu belirtelim. Pirinç, bakır, bronz gibi malzemelerden üretilmiş armatür, duş bataryaları ve duş başlıkları ise takımın diğer oyuncularıdır, mekâna ağırlık ve tarihi özgünlük kazandıran seçimlerdir.
6. Aksesuarlar ve son rötuşlar
Uslanmaz klasikçiler, makyaj ürünleri, kozmetikleri ve takıları için mutlaka bir "güzelleşme va bakım" noktası isterler. Bu araşıytaysanız, güzelleşme noktası için klozete uzak, küvete ve gün ışığına yakın bir köşe seçin, makyaj masası gibi büyük bir mobilya yerine bir yan sehpa veya komodin tercih edin. Zemine peluş bir halı, arka fonuna ise kristal bir lambader yerleştirin.
Henüz yorum yapılmadı.