icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Banyoda Duvar Kağıdı Pratikleri: Nasıl Seçilir ve Nasıl Uygulanır?

Banyolara tarz ve kişisellik katan, dekorasyondaki popülaritesi de giderek artan duvar kağıtları, stil kodları, artı-eksileri ve pratik uygulama fikirleri ile bu yazıda!

  • 9 Eylül,2022
  • 5 dk okuma
  • Bu içerik 10262 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Teknik olarak ıslak ve nemli bir ortam olduğu için banyoyu duvar kağıdı ile kaplamak, sürdürülebilir bir dekorasyon hareketi gibi görünmeyebilir. Ancak günümüzde banyolar için özel tasarlanmış duvar kağıtlarının bulunduğunu ve sudan, nemden, küf oluşumundan etkilenmeyen banyo duvar kağıtlarının da üretildiğini söyleyerek sizi rahatlatalım.

Bu yazıda, banyo dekorasyonuna stil ve kişisellik katan banyo duvar kağıtlarının dünyasına adım atıyoruz. Tüm avantaj ve dezavantajları, hangi stilde hangi duvar kağıdının seçilmesi gerektiği ve uygulama sırasındaki püf noktalarıyla işte gerçek bir Atlantis!

Banyo dekorasyonu için kullanılan duvar kağıdı tipleri nelerdir?

Banyolar için en uygun duvar kağıdı hangisidir?

  • Kağıttan üretilen duvar kağıtları:

Geleneksel duvar kağıtları, kağıttan üretilen ve özel yapıştırıcılarla duvara uygulanan modellerdir. Su ve nemden çok etkilenirler ama kendinden yapışkanı olan ve pvc esaslı duvar kağıtlarına göre çok daha uygun fiyatlıdırlar. Diğer yandan vinil duvar kağıtlarına göre daha doğal, çevreci ve elbette ki daha nostaljik ve samimidirler. Şayet hem uygun bütçeli hem pratik olması nedeniyle geleneksel tarzda kağıt duvar kağıdı seçerseniz, yüzeyinde onu mühürleyerek sudan koruyacak bir vernik veya cila kullanmanızı  tavsiye ederiz. Bazı suya dayanıklı duvar kağıtları bile arkasında nem birikme riskini azaltmak için küflenmeye karşı dayanıklı astar ile birlikte uygulanırlar. Ayrıca kağıdın tüm uçlarının ve kenarlarının da iyice yapıştığından emin olun ki aradan su veya nem almasın.

  • Vinil duvar kağıtları:

Sürekli suyla haşır neşir olunan ve nem yoğunluğu bulunan banyolar için en uygun duvar kağıdı çeşidi, sudan etkilenmeyen duvar kağıtları ve su geçirmez duvar kağıtlarıdır. Kompozit bir kağıt türü olan vinil duvar kağıtları kolayca silinebilirler. Kendinden yapışkanlı olanlar, (ileride bir tarz değişikliği isterseniz) rahatça çıkarılabilir. Bu tarz banyo duvar kağıtları, banyo fayansları üzerine de kolayca yapıştırılabilir.

Önemli not: Vinil duvar kağıdı satın alırken içeriğini kontrol edin. Bazı duvar kağıtları vinil değil vinil kaplamadır. Onlar çok dayanıklı olmayabilir. Siz uzun süreli kullanım için %100 vinil olan duvar kağıtlarını seçin.

Banyoda duvar kağıdını en doğru nereye uygulayabiliriz?

Banyo duvar kağıtlarının uygulama yüzeyleri arasında en ideal olanı, suyla doğrudan teması olmayan duvarlardır. Banyonuzda duvar kağıdını uzun süre kullanmak istiyorsanız, duş veya küvet alanı haricinde, lavabo arkası (aynalar ve apliklerle estetik bir görünüm sergilerler), dolap veya raf arka fonu gibi su değil, mobilya odaklı köşeleri düşünün. Yine de banyonuzda iyi fotoğraf veren pençe ayaklı veya rustik bakır bir küvetiniz varsa, onun arkasını da duvar kağıdı kaplayabilirsiniz; biraz riskli ama görsellik de önemli elbette!

Bazı iç mekan tasarımcıları, duvar kağıtlarını duvarın üst yarısında kullanmayı tercih ediyorlar. Özellikle klasik, shabby, country tarzı romantik stillerde, duvarın yarım boyu, ahşap lambri veya metro karolarla, üst kısım ise tasarım temasına ve renklere uygun duvar kağıtlarıyla kaplanıyor.

Banyolar için duvar kağıdının avantajları veya dezavantajları nelerdir?

Önce kötü haber: Banyoya duvar kağıdı uygulamanın en bilinen dezavantajı, kağıt gibi organik bir malzemenin nem, su sıçramaları, küf ve ısı gibi olaylarla arasının iyi olmamasıdır. Ek olarak ne kadar kontrollü olsanız bile (banyoyu aşırı nemden koruyup su sıçratmamak gibi) duvar kağıdı şişebilir, soyulabilir veya deseni/rengi deforme olabilir. Bu durumda en iyi çare, dayanıklılık direnci yüksek ürünleri seçmektir.

Gelelim olumlu noktalara ve avantajları: En önemli avantajı, uygulama kolaylığıdır. Özellikle kiracıysanız, banyonuza kişisellik ve stil katmak için kolay değiştirilebilir ve büyük tadilatlar gerektirmeyen bir çözüm istersiniz ve iki sene sonra çıkarıp başka bir desene geçeceğiniz vinil bir duvar kağıdı tercih edebilirsiniz. Ek olarak duvar kağıtları diğer kaplamalara göre daha uygun bütçeli bir çözümdür.

Banyonuzu duvar kağıdı ile nasıl kaplarsınız?

Elbette ki her duvar kağıdının uygulaması farklıdır. Yapıştırıcıları özeldir, kullanım tekniği farklıdır. Biz burada geleneksel tarzda, kağıttan üretilmiş ve kendinden yapışkanı olmayan duvar kağıdının uygulamasını anlatacağız. Siz yine de kendi ürününüzün ambalajı üzerinde yazan uygulama yöntemini dikkatle okuyun ve o aşamaları takip edin.

İhtiyacınız olan malzemeler, bir rulo, şeffaf yapıştırıcı, kuru bez veya sünger ve içinde su olan sprayli bir şişedir.

1. Duvarınızı kağıt için hazırlayın. Duvar kağıdı, gözenekli, yer yer boyası veya sıvası dökülmüş, dokulanmış ve engebeli duvarlara uygulanmaz; daha doğrusu hoş bir görüntü vermez. Böyle ise yüzeyi pürüssüzleştirin, delikleri alçıyla kapatın, boyaları spatulayla sökün ve mümkün olduğunca temiz bir duvar elde edin.

2. İkinci aşamada, kendinden yapışkanlı bir duvar kağıdınız varsa onu nemlendirmeniz gerekir. Bunun için duvar kağıdının arka yüzeyini su dolu bir spray ile belirli bir mesafeden, kontrollü ve aralıklarla ıslatmanız yeterli olacaktır. Özellikle kenar sınırların nemlendiğinden emin olun.

3. Şayet duvar kağıdınız kendinden yapışkanlı değilse, önce yapışkanı sürme aşamasından geçmeniz gerekiyor. Bir rulo ile yapışkanı dikkatlice, kağıdın her noktasına sürün. Bu tür kağıtlarda ıslatma aşaması gerekmez.

4. Sıra geldi yapışkanın aktive olmasına. Islattığınız veya yapışkan sürdüğünüz duvar kağıdını her iki uçtan içe doğru bastırmadan katlayın. Sonra yine uçları birleştirecek şekilde içe doğru katlaya katlaya devam edin. Bu işlem, yapışkanın kurumasını engellerken, onu harekete geçirecektir. Bu şekilde beş dakika bekletin.

5. Şimdi artık kağıdı duvara uygulama zamanı: Her paneli üstten başlayarak duvara yerleştirin ve bir sünger veya kuru bez ile üst yüzeyini, yukarıdan aşağı doğru silin, tüm hava kabarcıklarını dışarı atarak devam edin.

6. Tüm duvar kağıtlarını yapıştırdıktan sonra, vernik ve cilayı da üzerine sürün. Bunu fırça veya rulo ile yapabilirsiniz. Kurumasını ve renklerin oturmasını bekleyin. Her birleşim yerinin birbirine yapıştığından emin olun (bazı köşeleri sabitlemek için şeffaf silikon veya dolgu macunu kullanabilirsiniz.

Hangi banyo dekorasyon stiline, hangi desende duvar kağıdı yakışır?

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki, çok minimalist veya çok rustik banyolara duvar kağıdı kullanmamanızı öneriyoruz. Çok minimalist banyoların temel fikri sadelik olduğu için duvarları boya veya kendinden desenli, yalın karolarla kaplayabilirsiniz. Çünkü duvar kağıdının en önemli görevi, mekanın stilini vurgulayacak desenler katmaktır. Rustik banyoların stil özelliği ise hamlık, saflık ve doğallıktır. Dolayısıyla, doğallık odaklı rustik banyoları da kağıt yerine ahşap doku görünümlü seramiklerle kaplamanızı öneririz.

Art Deco stil banyolar: Siyah üzerine dore veya pembe altın kontürlü geometrik şekiller (özellikle çokgenler), siyah üzerine çok renkli çiçekler, yelpazeler, denizkızı sırtı dilimleri.

Country stil banyolar: İşte banyo duvar kağıtlarının en sevdiği stil. Pastel renklerde küçük çiçekler, ekoseler, puantiyeler, çini desenleri, buketler, toile du jouy desenler, kelebekler.

Tropikal stil banyolar: Egzotik ağaç yaprakları (palmiyeler, muz ağaçları), vahşi orman hayvanları (papağanlar, leoparlar), deniz altı canlıları, haritalar, kartpostallar.

Boho stil banyolar: Krem, bej ve ekru renklerde Afrika primitif motifleri, iri bitki siluetleri, tuğla deseni, dreamcatcher’lar, hasır ve bambu deseni (kendinden dokulu modeller de var), palmiyeler, üst üste binmiş ton-sur-ton arklar.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler