Banyoda Doğru Yerleşim Planı Nasıl Olmalı?
Kolay kullanımlı ve düzenli bir banyo için doğru planlama yapmak şart. Vitrifiye ve dolapların yerleşimi nasıl olmalı?
- 1 Mart,2022
- 2 dk okuma
- Bu içerik 11533 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Kişisel bakımınıza, vücudunuza ve ruhunuza önem veriyor, yenilenme yolları arıyor ve bunu evinizde hissetmek istiyorsanız, işe banyonuzdan başlayın. Renkleri, yerleşimi ve konforuyla size iyi gelen bir banyo yaratın. Banyolar genellikle evin metrekaresi en küçük ama altyapısı en karmaşık alanlarıdır. Yepyeni bir banyoya girişmek sandığınızdan daha masraflı olabilir, bu yüzden bütçenizi yaparken mutlaka gözle görünmeyen masraflar için %15 ekstra bütçe eklemeyi unutmayın. İşe başlamadan önce doğru ve planlı bir çalışma yapmak size hem zaman hem de para kazandırır. Banyo planlama aşaması, tarzını belirlemiş, bu stile uygun seramik ve vitrifiyelerini seçmiş kullanıcılar içindir. Planı yaparken seçtiğiniz bu ürünlerin ölçülerinin gerekli olduğunu hatırlatalım.
Mimari sınırlar ve alt yapı
Banyonuzun doğru bir işlev ve kolay bir kurguya sahip olması için önce eskiz olarak bir planını çizin. Pencere ve kapısı, gelir ve gider borularının yerleri, varsa termosifon/şofben veya doğalgaz yerlerini eskiz üzerinde belirleyin. Bunların hangilerinin yerini değiştirebilirsiniz, bunu işin profesyonelleriyle konuşun. Belirlediğiniz son durum sizin üzerinde tasarım yapabileceğiniz banyo taslağını oluşturur.
Önce vitrifiyeleri yerleştirin
Ölçekli bir şekilde kâğıda çizdiğiniz vitrifiye elemanlarını (küvet, duş alanı, klozet, lavabo) kenarlarından kesin ve banyo eskiz kağıdınız üzerine yerleştirin. Bunu yaparken bir puzzle yapıyormuş gibi doğru yerini arayarak, farklı kombinasyonlar deneyin. Küvet ya da duş, bu alanda en çok yeri kapladığı için kapının en uzağına, boş olan duvar boyunca yerleştirin. Lavaboyu kapıyı açınca görünen yan duvara, klozeti ise lavabonun karşısına ya da küvetle lavabo arasına yerleştirebilirsiniz. Burada amacınız klozeti mümkün olduğunca gizlemek olmalı. Banyo kapısına yakın bir lavabo, işlevsel bir kullanım için en doğru olandır.
Doğru kombinasyonu yerleştirdiğinizde banyo çiziminizi tamamlayın. Ölçülerde hata olmaması için birkaç kere kontrol etmekte fayda var.
Elektrik ve su tesisatları
Çizdiğiniz yeni plana göre istediğiniz aydınlatma elemanları için yerler belirleyin. Duş alanı karanlık bir köşedeyse oraya da bir lamba koymayı unutmayın. Seçtiğiniz lavabo dolabının aydınlatmalarının çıkışlarına göre elektrik tesisatı yeri belirleyin. Dolap içine koyacağınız saç kurutma makinesi, tıraş makinesi gibi elektrikli aletler için priz yerleri ayarlayın. Bu prizleri dolap içine yerleştirmek görsel anlamda size estetik bir çözüm sunar. Duvarda gizli bir köşeye de priz eklemeyi unutmayın, elektrik süpürgesi için.
Dolaplar, raflar ve askılar
Banyoda yaratıcı depolama köşeleri yaratmak işinizi kolaylaştıracak adımlardan biridir. Banyonuzun duvarlarında vitrifiyelerden artan köşelere yerine göre yaptıracağınız dolaplar, ortalıktaki dağınıklığın hepsini gizleyecektir. Açık raflara ise daha çok göze hitap eden parçaları, mum, resim ve parfümlerinizi dizeceğiniz için bu rafları banyonun görünen, orta bir alanına asabilirsiniz. Havlu askılarını yukarı değil, lavabo ile aynı hizaya asmalı, bornoz ya da banyo havlularını ise kapı arkasında yüksek bir noktaya takmalısınız.
Henüz yorum yapılmadı.