Adım Adım Banyo Yenileme
Banyonuzu yenileme planları mı yapıyorsunuz? Adım adım doğru sıralamayla işe başlayın!
- 27 Eylül,2021
- 8 dk okuma
- Bu içerik 3816 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Hayalinizdeki banyoyu tasarlarken, bu alanın evin en sorunlu ve kompleks bölümlerinden olduğunu unutmayın. İnşaata başlamadan önce, mekanın aydınlatmasından seramiğine nasıl planlama yapacağınızı bilmek işinizi kolaylaştırır.
Her Şeyi Belli Bir Sırayla Yapın
İşe başlamadan önce bu 5 adımı izleyin:
1. Öncelikle banyonuzu nasıl kullandığınıza ve nelere ihtiyacınız olduğuna karar verin. Hangisini daha sık yapıyorsunuz, duş mu, banyo mu? Çok fazla bakım ürünleriniz mi var? Bunun gibi soruların cevapları küvet ya da duş sistemine, dolapların adedine karar vermenizde size yol gösterir. Moodboard’lar hazırlayın ve favori stilinizi belirleyin. Böylece yüzlerce seçenek arasında kaybolmaz, ürün seçiminde rotanızı daha kolay belirlersiniz.
2. Banyonuzu ölçülendirerek çizin ve planını hazırlayın. Profesyonel olmasanız da, kabataslak bir çizim neyi nereye koyacağınıza ve ölçülerine dair bir fikir verir.
3. Mevcut su, elektrik ve ısı tesisatını gözden geçirin. Şehrinize özel tadilat kurallarını araştırın, yöneticinize danışın.
4. Tesisat onarımı iki haftayı bulur. Ancak unutmayın tam bir dekorasyon için toplamda en az altı haftaya ihtiyacınız var. Bu süre içinde banyonuzu kullanamayacaksınız. Alternatif bir çözüm bulun.
5. Pek çok banyo markası mağazalarında uzman mimar ya da iç mimar çalıştırıyor. Planlama ve seçimler için mutlaka danışın.
Doğru Tesisat
Renkler, banyo modelleri ve seramik seçimi konusunda özgür olabilirsiniz. Ama su tesisatı ve ısıtma sistemi gibi işin bazı temel kuralları değişmez. Önce altyapı diyoruz ve duvarların arkasını araştırıyoruz.
Planlamada çıkış noktası nedir?
Sıhhi tesisat için çıkış noktası lavabo, küvet ya da duş ve klozete giden boruların yeri ve döşenme şeklidir. Bu detay banyodaki tüm elemanların yerleşimini direkt etkiler. Bu yüzden yerleşim planınızı yaparken tüm bu detayları dikkate alın. Çünkü çoğu zaman apartmanın sıhhi tesisatı ve ana duvarı, bazı şeyleri değiştirmenizi imkansız kılabilir. Yer değişimi yapacaksanız tesisatçıyla bu değişimler hakkında konuşun.
Su basıncı planlamada önemli mi?
Elbette evet. Herhangi bir batarya ve tesisat sistemi belirlemeden önce binanızdaki sistemin basınç (düşük basınç) beslemeli, çok akışlı (yüksek basınç) ya da kombinasyonlu olup olmadığını kontrol edin. Bazı duş sistemleri çok düşük su basıncı olsa bile çalışabiliyor. Satın almadan önce mutlaka danışın.
Başka detaylar var mı?
Banyoda sıcak su için yeterince depolama alanı olup olmadığını kontrol edin. Kombili bir kazanınız varsa ihtiyacınızı isteğinize bağlı olarak karşılayabilirsiniz ve bu da sıcak suyun çabuk bitmesini önler. Ancak dairede size özel bir kazan sistemi yoksa binanın kazan büyüklüğünü kontrol edin. Böylece özellikle sık duş alınan sabah saatlerinde bir anda sıcak susuz kalma ihtimalinizi anlayarak ona göre bir önlem alırsınız. Bunu öğrenmek için bir tesisat uzmanına danışın.
Duş ve küvet tesisatı birbirinden farklıdır
Duş için sıcak ve soğuk suyu dengeli biçimde karıştıran termostatik valf sistemi olmazsa olmaz. Gizli bir sistem döşemek için duş panelinin arkasında yeterince duvar boşluğuna ihtiyaç vardır. Görünen, açık bir valf sistemi kullanıyorsanız duş kabininde yeterince mesafe, boşluk olmasına dikkate edin. Eğer alan yoksa dışarıya doğru çıkıntı yapmak alanı daraltır. Küvet için tesisatın zemin altında olması gerekir. Hele de şimdilerde çok moda olan direkt zeminden çıkan bir banyo bataryası tercih ediyorsanız. Küvet tesisatında önemli olan batarya ve küvet teknesinin yerdeki bağlantısı. Eğer gerekiyorsa boruları uzatabilirsiniz. Küvet veya duş olsun her iki uygulamada da olası müdahaleler için boruların kolayca ulaşabilir konumda olmasına dikkat edin.
Batarya seçenekleri nelerdir?
Tek musluk veya ikili batarya arasında bir seçim yapacaksanız elbette çift çıkışlı bataryalar daha pratik ve kullanışlı bir seçim olur. Böylece ısı derecesini daha kolay ayarlayabilirsiniz. Tek çıkışlı musluklarda çok sıcak akan su her zaman haşlanma tehlikesi yaratır. Hele de küçük çocuğunuz varsa. Ayrıca ara musluğu filtreli olan modelleri tercih edin. Bu, batarya ömrünü uzatan bir özelliktir. Seramik diskli bataryalar da uzun ömürlü ve dayanıklı bir kullanım sağlar.
Batarya ölçüleri ne olmalı?
Batarya almadan önce ölçü alınması çok önemli bir detay. Uzmanlar ideal ölçüleri h: 90 mm ve çıkış ucu 130 mm. olarak açıklıyor. Lavabo ebadı da batarya ölçüsünü etkiler. Önemli olan, el yıkarken elin batarya altına rahat girmesi ve etrafa su sıçratmamasıdır.
DOĞRU AYDINLATMA
Banyo aydınlatmasında doğru uygulanan bir düzenleme, fonksiyonel olduğu kadar keyifli atmosfer yaratarak rahatlamanızı da sağlar.
Doğru aydınlatma için...
Banyo planlamasının ilk aşamalarında öncelikle kullanılacak mobilya, batarya ve cihazlara karar verilmeli. En doğru olanı su ve elektrik tesisatının aynı evrede çözümlenmesi. Çünkü planlama sonrasında karar vereceğiniz su ve elektrik çıkışları bütçenize ekstra maliyet yükleyeceği gibi duvar ya da zeminin kırılmasına sebep olur ki, bu da işin süresini gereksiz yere uzatır.
Nereden başlamalı?
Banyo aydınlatmasının yerleşimine karar verirken banyoyu hangi amaç için kullanacağınızı belirleyin. Misafir banyosu için daha estetik ve loş bir aydınlatma yeterli olacakken, günlük kullanımdaki banyonuzda yoğun ışık tercih edebilirsiniz.
Her koşulda şu üç ana başlığı dikkate alın:
1. Atmosfer/ortam ışığı (küvet-duş alanı veya varsa nişlerin içine konumlandırılabilir).
2. Her gün kullanılan, fonksiyonel ışık.
3. Bölgesel ışık (ayna ya da makyaj alanı gibi).
Elektrik güvenliği
Tüm elektrik armatürlerini takmadan önce bina şartnamesini ve IP’nizi kontrol edin. IP genellikle iki haneli bir sayıdır ve ilk sayı katı cisimlere, ikinci sayı sıvılara karşı koruma derecesini ifade eder.
IP65: Suya dayanıklı.
IP67: Suya daha dayanıklı.
IP68: Su geçirmez.
En doğru seçenekler hangileri?
Banyo aydınlatmasında işin sırrı farklı armatür tiplerini kombinlemek. Böylece farklı amaçlar için her tipte ışık bulundurabilirsiniz. En uygun ve kullanılır olanı LED ışık ve dekoratif bir ortam ışığı kombinasyonu. Duş alanı, ayna ya da küvet gibi alanlara ekleyeceğiniz stilinizi yansıtan duvar aplikleri, hasır sarkıtlar, hatta avizeler de ekstra ışık yaratırken atmosferi dekoratif açıdan şıklaştırır.
Peki ya prizler?
Lavabo kenarında priz mutlaka olmalı. Fön makinesi, tıraş makinesi, elektrikli diş fırçası gibi fişi olan cihazların sayısını belirleyin, uygun sayıda priz yerleştirildiğinden emin olun. Bazı modern banyo modellerinde prizleri dolapların içine de gizleyebileceğinizi unutmayın. Elektrik süpürgesi için de ekstra bir priz gerektiğini belirtelim. Ayrıca banyonuzda tv, müzik sistemi, çamaşır makinesi gibi elektriğe ihtiyaç duyan eşyalar varsa, onları da priz listesine dahil edin ve elektrik tesisatını tüm bu ihtiyaçlara göre planlayın.
Yeni aydınlatma teknolojileri
Banyoda son trend, mobilyaya entegre aydınlatmalar. Pek çok markanın ayna çevresine entegre spot aydınlatma seçeneği var. Ayrıca küçük rafları veya nişleri ışıklandıran minik LED’ler, eğer bir SPA alanı gibi kullanıyorsanız mum ışığı efekti yaratan aydınlatmalar da mevcut. Uzaktan kumandalı ya da siz banyoya girdiğinizde yanan sensörlü aydınlatmalar da elektrik tasarrufu sağlarken mükemmel atmosfer ışığı yaratır.
Doğru Zemin, Doğru Duvar
Zeminde ve duvarda seramik ya da boya tercihlerini doğru yaparak banyonuzu uzun yıllar güvenle ve sıkılmadan kullanabilirsiniz.
Hangi malzemeler iyi sonuç verir?
Her ne seçerseniz seçin, neme ve suya dayanıklı olması gerekir. Seramik karolar hem zeminde hem de duvarda iyi sonuç verir.
Seramik için nelere dikkat etmeli?
Fazla nemli ve sulak bir bölgedeyseniz kireç birikmesiyle karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla açık tonlu banyo fayans modelleri tercih edilmeli. Koyu renkler lekeleri daha çok vurgular. Ayrıca olabildiğince geniş ebatlar tercih ederek daha az harç kullanın. Bu dayanıklılığı da artırır.
Duvarları nasıl hazırlamalı?
Seramik kaplamadan önce ince bir kat sıva geçerek yüzeyi yumuşatın. Eğer küçük mozaik seramik uygulayacaksanız duvar yüzeylerinde dalgalanma olmamasına dikkat edin. Çok nemli bölgelerde duvarı izole etmek gerekir. Zamanla renk değiştiren ve küflenen gözenekli çimento harç yerine dayanıklı epoksi kullanmak akıllıca olur.
Duvar kağıdı mı, duvar boyası mı?
Boya tercih ediyorsanız elbette neme ve küfe dayanıklı olmalı. Pek çok markanın ıslak hacimler için ürettiği boyalar var. Duvar kağıdıysa suyu ve nemi emdiğinden kolayca soyulabilir. Bu yüzden mümkünse direkt suyla temas etmeyen alanlarda kullanın. Islak hacimler için yoğun vinil esaslı kağıtlar öneriliyor.
Zemine seramik kaplarken...
Zemini seramik kaplarken en sıkıntılı kısım seramiğin kesim yeri. Genellikle görünmemesi için duvar kenarları ya da dip kısımlara getirmeye özen gösterin. Bunu önlemenin en pratik yolu seramiği tüm zemine yapıştırmadan önce sererek kesim yerlerini ayarlamaktır. Ayrıca farklı desenleri karıştırarak döşemek de kamufle eder. Eğer zeminden ısıtma uyguluyorsanız ahşap yerine ısıyı kolayca ileten seramik kullanın.
Doğru Banyo Mobilyası
Banyo yenilerken en zor karar verilen konulardan biri seramik, diğeri de banyo mobilyasıdır. Burada dergilerden ye de internetten seçtiğiniz ilham kareleri size yol gösterecek. Klasik, doğal, modern, renkli ya da Akdenizli stiliniz, evinizin diğer odalarında olduğu gibi banyonuzda da devam etmeli. Stil devamlılığı, kimliği olan bir evin ilk kurallarından biridir. Tarzınıza uygun banyo modelleri arasından, mekanın planına, ölçülerine uygun olan birkaç tane arasında karasızsanız, devreye bütçeniz girer. Yeni banyo dekorasyonu için ayırdığınız bütçeye uygun bir model mutlaka vardır.
Nasıl bir depolama sistemi?
Evin diğer kısımlarında olduğu gibi banyoda da depolama çok önemli. Bu yüzden seçtiğiniz mobilyalar estetik olduğu kadar fonksiyonel de olmalı. Ne kadar depolama alanına ihtiyaç olduğunun belli bir hesaplaması yok elbette. Ama her gün kullanılan gereçler ve eşyaları düşünerek bir çıkarım yapılabilir. Bundan yola çıkarak depolama birimleri de yerleşimin başında planlanmalı.
Banyo renkleri
Banyo mobilyasının renk yelpazesi tahmininizden daha geniş olabilir. Beyaz her zaman en çok tercih edilen olsa da, siz cesur bir adım atıp, farklı renklere yönelebilirsiniz. Ancak uzmanlar uzun vadede sıkılmamak için açık tonda dolap sistemleri kullanarak, renk eklemelerinin aksesuar ve halı gibi tekstillerde yapılmasını öneriyor. Bu yöntemin özellikle mevsimsel değişimler için daha pratik olduğunu söylüyorlar.
Banyo mobilyalarında kişiselleştirme
Artık pek çok banyo markası kişiye özel dokunuşlar yapabiliyor. Dolap kapaklarında cam ya da hazeran seçimi, kulpların değişimi ya da yerine göre raf sistemleri konusunda özgür seçimler yapabilmek, kendi stilinizi yaratmanız konusunda size yardımcı olur. Tek bir markayla da sınırlamayın kendinizi. Eskiciden bulduğunuz tel bir dolap, banyoda çok tatlı bir köşe yaratarak, hem eşyalarınızı saklar hem de ortama sizin imzanızı atar. Yapılan araştırmalar tuvalette ipad - telefon kullanımının, kitap & dergi okumanın sıklığından bahsediyor. Sizin de böyle bir alışkanlığınız varsa, banyo dekorasyonunda köşeye yerleştireceğiniz bir sehpa, hem estetik hem fonksiyonel bir dokunuş yaratır.
Henüz yorum yapılmadı.