A’dan Z’ye Seramik Karolar: Terminolojiye Dair Mini Fihrist
Yaşam alanlarınızı seramiğin estetiğiyle buluşturmadan önce, stilinize uygun doğru seçimleri yapabilmeniz ve süreçleri rahat takip edebilmeniz için alfabetik bir kılavuz hazırladık.
- 19 Eylül,2023
- 5 dk okuma
- Bu içerik 1032 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Seramiğin, sanattan endüstriye terim ve kavramların bol kullanıldığı geniş bir dünyası var. Bu ilham veren dünyaya giriş yapmadan önce, seramik jargonunu öğrenmeye ne dersiniz? Ön araştırmalarınızda, alışverişiniz sırasında ve proje süreçlerinde karşılaşabileceğiniz bazı terim ve kavramları önceden bilmeniz size kolaylık sağlayacaktır. Bu mini fihristi, basit ve kolay anlaşılabilir açıklamalarla oluşturduk.
Antislip: Kaymazlık özelliği
Aşınma direnci: Bir seramik karonun yaya trafiğine ve sürtünmeye dayanma yeteneğidir. Bu dayanım PEI değeriyle belirtilir. Dereceler, 0'dan (Zeminler için önerilmez) 5'e (Yoğun trafik, ağır ticari) kadar uzanır. Konut içi uygulamalar için, PEI (Yüzey aşınma) değeri, sertlik, lekelere dayanım, kimyasallara dayanım ve kolay temizlenme gibi teknik özellikler göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
Bordür: Fransızca kenarlık anlamına gelen bordür, ıslak mekanlarda duvar kaplamalarında fayanslar arasına yerleştirilen motifli bir tür fayanstır.
Boyutlu karo: Yeni karo teknolojisinden yararlanan, oyulmuş bir yüzeye sahip üç boyutlu bir karo.
Bünye: Sır hariç, karonun birincil yapısal kısmı.
Cotto: İtalyanca pişmiş anlamına gelir. Pişme sürecini ifade eder. Monocottura karolar tek sefer pişirilir. Bicottura karolar için, gövde ve perdah ayrı ayrı pişirilir, bu da duvarlara en uygun çizilmeye karşı daha az dirençli bir karo ile sonuçlanır.
Duvar karosu: Su emme değeri TS-EN 14411 E > %10 olan ürün grubudur. İç mekan kullanımına uygundur. Fiziksel özellikleri nedeniyle sadece duvarda kullanılmaya uygundur.
Duvar ve zemin olarak sınıflandırılan karolar birbirinin yerine kullanılmaz. Duvar karoları yerdeki trafiğe dayanıklı değildir ve yer karoları genellikle duvara yapıştırılamayacak kadar kalın ve ağırdır.
Dekor: Fon karoları arasına çizgi veya gelişigüzel olarak dekoratif amaçlı uygulanan karolardır.
Derz: İki fayans veya yer karonun arasında bulunan boşluğa denir.
Derz dolgusu: Fayans, porselen ve seramik yer karoları, doğal taş vb kaplamalarda iki parçanın arasındaki derz boşluğunu doldurmaya yarayan harçtır. Dolgular, çimento, alçı veya epoksi esaslı olabilir.
Doku: Yüzeylere tanım getiren bir tasarım öğesidir. Bu tanım, mimari açıdan kullanıcı algısını şekillendiren renk, biçim ve ışık öğelerinin tasarıma olan etkilerini tamamlar.
Dona dayanıklılık: Soğuk iklim koşullarında kullanılan karoların don şartlarına dayanıklılığını ifade eder. Don riskinin olması muhtemel mekan ve yüzeylerde su emme değeri düşük olan (E ≤ %0,5) seramik karolar kullanılmalıdır.
Efektli karo: Bir görünümü taklit eden karo. Örnek: Ahşap efektli yer karosu
Epoksi: Dayanıklı, leke ve kimyasallara dayanıklı, reçine esaslı harç. Plastiğe benzer bir görünüme sahiptir ve kalıntıların temizlenmesini gerektirir, normal harçtan daha hızlı katılaşır (piriz alır) ve artık ovma gerektirmez.
Fayans: (Bkz: Duvar karosu.) Kil, kaolin kuvars feldispat, kalker gibi seramik hammaddelerinin çeşitli oranlardaki karışımının özel kalıplarda sıkıştırılarak biçimlendirilmesinden sonra 900 C ve üzeri sıcaklıkta pişirilmesiyle elde edilen bir yüzü sırlı, öteki yüzü gözenekli yapı gerecidir. Adını, ilk olarak 15. yüzyılda üretildiği İtalya’nın Faenza şehrinde alır.
Fire (Israf): Karo siparişi verirken kırılma, hatalı fayanslar ve garip açılar için kesim için izin verilen beklenmedik durum. Genellikle %10 önerilir ve döşenecek alan oldukça karmaşıksa daha yüksektir. Hasarlı döşemeleri değiştirebilmeniz, parti veya numara referansını kolayca tanımlayabilmeniz için bir miktar fazla satın alma yapın.
Honlanmış yüzey: Sırlı karolardan daha pürüzsüz ama daha yumuşak bir görünüm veren yarı sırlı mat görünüşlü yüzey. Trafiğin yoğun olduğu alanlar için iyi bir seçimdir. Çoğunlukla mermer gibi doğal taş görünümlü karolara uygulanır.
Islak hacim veya ıslak alan: Bir binada mutfak, banyo, tuvalet gibi içinde su kullanılan yaş hacimler veya alanlar.
Karo: Kare formundan dolayı tüm seramik fayans, duvar, yer ve porselen yer kaplamalarının genel adı.
Krakle: Çatlak
Kaymazlık: Karo yüzeyindeki tutucu granüller (tanecik) sayesinde veya rölyeflerle (kabartma) boyutlandırılarak kaydırmazlık özelliği kazandırılann karolardır. Farklı standartlara göre birçok kaymazlık test yöntemi ve değeri vardır.
Kaymazlık değerleri:
R9: Giriş alanları, banyolar, mutfaklar, eczaneler, bankalar, okullar, oteller
R10: Depo alanları
R11: Lokantalar, yemekhaneler
R12: İtfaiye binaları, araç parkları, endüstriyel mutfaklar
R13: Hayvancılık tesisleri, deri tekstil fabrikaları, yağ üretim sahaları
Lappato: İtalyanca taşlanmış anlamına gelen lappato, bazı sırlı ve sırsız porselen yer karoları ile bordürleri özel aşındırıcı taşlar ile parlatma yöntemidir. İşlem sonrası nihai ürün yarı parlak bir görünüme kavuşur.
Parti: Aynı üretimde üretilen çok sayıda özdeş karolar. Renkler partiden partiye değişebilir. Tutarlı bir görünüm için, özellikle düz karolarda aynı parti numarasına sahip karoları bir alanda kullanmaya çalışın.
Porselen yer karosu: Yapısının gözeneklilik oranını bildiren su emme değeri TS-EN 14411 E ≤ %0,5 olan ürün grubu. Sırlı ya da sırsız üretilebilir. Fırınlanma derecesi 1150-1200 °C arasıdır. Duvar ve yer karosuna göre daha dayanıklıdır. Kırılma dayanımı yüksektir. havanın çok soğuk olduğu bölgelerde ya da gece ile gündüz arasında çok fazla ısı farkının olduğu bölgelerde dış mekanlarda porselen yer karosu tercih edilmesi önerilir.
Sırlı porselen karo: Üzeri sırlanmış porselendir. Dona dayanıklıdır. Dış ve iç mekanlarda kullanılabilir. Fiziksel özellikleri ürünün hem yer hem de duvarda kullanılmasına imkan verir.
Sırsız porselen karo (Teknik porselen): Yüzey dokusu ve estetiğe yönelik dizaynını tamamen massesinden (bünyeden) alır. Dona dayanıklıdır. Sırsız ürün olması sebebiyle derin aşınma dayanımı yüksektir. Dış, iç ve ticari mekanlarda kullanılabilir.
Rektifiye: Büyük ebatlı yer, duvar ve porselen yer karolarının kenarların taşlanarak kesilmesi ve düzeltilmesi işlemidir. Bu işlemden sonra ürünün kenarlarında bombe olmaz, kenarlar dikleşir.
Rölyef (Kabartma): Yontulmuş ya da eklenmiş öğelerin aynı malzemeden yapılmış sağlam bir arka plana bağlı olduğu bir kabartma tekniğidir.
Rölyefli karo: Yüzeyinde girinti ve çıkıntılar olan kabartmalı karolardır.
Seramik: Dil köken itibariyle Antik Yunanca keramikós; çömleğe ilişkin, çömlekçilik ve kéramos; çömlekçi kili anlamına gelen bu kelime, Türkçe’ye Fransızca’dan seramik olarak geçmiştir. Seramik, iyonik veya kovalent bağlara sahip metal ve metal olmayan inorganik bileşik içeren katı bir malzemedir.
Sır: Sertlik için fırınlanmış bir karo üzerinde camsı opak kaplamadır. Islandığında kaygan olan ancak gözenekliliği azaltan bir yüzey oluşturur. Porselen olmayan seramikler genellikle sırlıdır. Porselen, sırlamaya ihtiyaç duymasa da, sırlı porselen popüler bir görünümdür. Sırlar parlak, mat veya saten olabilir ve oldukça yumuşaktan elmas sertliğine kadar değişir.
Su emme: Seramik karoların bünyesindeki açık gözeneklerin miktarıdır. Seramik karoya su emdirilmesi sonrası yapılan tartım ile kuru haldeyken yapılan tartım arasındaki farkın yüzde olarak ifade edilmesidir. TS-EN 14411’e göre seramik karolar su emme değerlerine göre sınıflandırılır.
Terracotta: İtalyanca pişmiş toprak anlamına gelen bu mamül, pişmiş kil bazlı, kahverengimsi kızıl renkli, mat seramikten yapılır.
Terrazzo: İtalya'da ortaya çıkan cam, granit, mermer gibi materyallerin ufak parçalar halinde çoğunlukla beton harcına katılarak kullanımıyla ortaya çıkan renkli bir zemin döşeme yöntemi ve bu yöntemle elde edilen üründür.
Tezgah arası: Mutfak dolapları ile mutfak tezgahı arasındaki duvara verilen isimdir.
Tezgah arkası: Lavabo tezgahının arkasındaki duvara verieln isimdir.
Trim: Fon ve dekor karoları döşeme esnasında tamamlamaya yönelik üretilen tamamlayıcı parçalardır. Kenar-köşe dönüş parçaları, bombeler ve final bordürler bu gruba girer
V değeri: (Renk ton farklılık ölçüsü): Seramik karolar arasındaki renk ton ve desen değişikliğini ifade eder.
V1 (Aynı görünüm): Karodan karoya çok az ve önemsiz farklılıklarla her bir karo aynı doku, renk, ton ve motife sahiptir.
V2 (Hafif görünüm): Doku ve/veya desende aynı renkler arasında farklılıklar olabilir. Karoların genel görünüşü oldukça benzerdir.
V3 (Önemli farklılık): Bir karoda bulunan renkler diğer karolardaki renkler hakkında bilgi vermekle birlikte renk yoğunluğunda önemli derecede farklılık gösterir.
V4 (Rastgele farklılık): Bir karo diğer bir karoya göre tamamen farklı bir renkte olabilir. Renk farklılıklarından dolayı karolarda tamamen doğal bir görünüm vardır.
Vitrifiye:Fransızca kökenli kelime camlaşmış, camsı demektir. Fırınlama sırasında seramikte oluşturulan camsı yüzey sebebiyle bu şekilde isimlendirilir. İnşaat sektöründe lavabo, tuvalet taşı, küvet, duş teknesi gibi ıslak mekanlarda kullanılan ürünlerin genel adıdır. Çoğunlukla seramiktir.
Zellige: Fas’a özel el yapımı sırlı seramikten mozaik tipli duvar ve yer karolarıdır. Günümüzde birçok desen ve motif modern seramik ve porselen karolarda kopyalanmıştır.
Henüz yorum yapılmadı.