icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Mutfakta Zaman Geçirirken Kullanılabilecek Ürünlerde Sürdürülebilir Seçimler

Son birkaç yılın her daim gündeminde olan, sektörler üstü bir kavram: Sürdürülebilirlik. Özellikle ev yaşamında pandemi sürecinin de etkisiyle iyiden iyiye bir gerekliliğe dönüşmeyi başaran bu kavramın, en etkili uygulama alanlarından biri kuşkusuz mutfaklar. Hareketi hiç azalmayan evin bu bölümü için dünyayla uyumlu, daha ekonomik, baha bilinçli bir kullanım için hangi malzeme ve seçimler yapmalıyız? İçeriğimizde bu sorunun yanıtını bulacaksınız.

  • 28 Mayıs,2024
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 185 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ
minimal ahsap mutfak tasarimlari,biofilik mutfak tasarimlari,mutfakta yetisen bitkiler,yesillikli mutfak tasarimlari,sicak tonlarda mutfak tasarimlari

İş hayatımız ve ev hayatımız arasında süregelen bir yaşam dinamiği içinde kendimize ayırdığımız zaman ne kadar az olursa olsun bu zamanın büyük bir kısmının mutfağımızda geçtiği konusunda hemfikiriz. Birer terapi anlarından ibaret olan mutfakta hazırladığımız her reçete, yanında küçük sohbetler ve paylaşıma açık anlar, mutfağın ev yaşamımızdaki büyük rolünü doğrular nitelikte.

Sabah, öğle, akşam... Günün her saati farklı bir dinamiğe sahip mutfakların üzerine her daim düşünmekte yarar var. Kullandıklarımız, hiç kullanmadıklarımız, her gün elimizin altında olanlar... Tüm bunların kendine ait bir döngüsü, bir dengesi var. Bu devinim içinde çağımızın bireysel sorumluluklarından biri haline gelen sürdürülebilirlik kavramını uyarlayacağımız yegâne yer olan mutfaklara, bir de bu gözle bakmayı ihmal etmemek gerek. 

Sürdürülebilirliğin ana temamız olduğu bir mutfak kurgusunda, günün her saati ihtiyaç duyduğumuz detaylarda bilinçli davranmak, mantıklı ve çevreci seçimler yapmak için öneriler hazırladık bile, gelin alışkanlıklarımızı birlikte daha iyiye yönlendirelim!

yeniden kullanilabilir orgu canta tutan kadin,sifir atik,surdurulebilir tasarimlar,Mutfakta alisveristen yeni gelmis kadin

Büyük ebatlı malzemeleri seçerken sürdürülebilir olmak

Mutfakların önce büyük ölçekli unsurlarından başlamakta yarar var. Örneğin ilk akla gelen mutfak mobilyaları, zamanla kullanıma bağlı ya da sadece bir değişiklik ihtiyacından ibaret yenilenme sürecine girmeye niyetliyse eğer, işe dolap kapakları değişikliği olarak bakmak çok kıymetli. Oldukça dayanıklı malzemelerle üretilen mutfak dolapları zaten uzun ömürlü, eldekinin değerini önemseyerek sadece kapak değişikliğine gitmek, hem hızlı ve hem ekonomik bir çözüm. 

Diğer yandan dolap içi organizasyonunu daha iyiye yönlendirmek için kendi seperatörlerinizi kendinizin kurgulayacağı mini sepetlerle çekmece içlerini maksimum seviyede kullanıma açabilirsiniz. Tabak ve tava düzenleyicileri de dolap içlerinde minimal eklemelerle büyük değişiklikleri doğuracaktır. Böylece büyük bir değişiklik yapmadan mutfak dolaplarınızın içlerini pratik bir kullanıma dönüştürecek şekilde düzenleyebilirsiniz.

Malzemelerin seçiminde tek kural: Doğal tercihler

Ahşap ya da taş tezgahlar, bu konuda ilk akla gelenlerden. Periyodik bakımlarla uzun yıllar kullanacağınız bu malzemeler, sık değişikliğe ihtiyaç duymayacağı için sürdürülebilir. Dolaplarda da ahşap malzemeler, olabildiğince doğal haliyle kalan, plastik içermeyen boyalarla renklendirilen seçenekleriyle zamana meydan okuyan, tasarruf öncelikli seçimlerden. 

İkinci el tercih edilebilecek ya da kullanım sonrasında farklı bir fonksiyona da evrilebilecek, örneğin evin farklı alanlarında da çalışmaya devam edebilecek tamamlayıcı mobilyaları tercih edebilirsiniz. Yine daha az gaz salımına sebep olan kontrplak malzemeler, bu sürdürülebilir dünyanın olmazsa olmazlarından.

Kaleseramik T-one,T-one,Kaleseramik mutfak,Kaleseramik mutfak t-one,acik tonlarda minimalist mutfak tasarimlari

Pişirirken, düzenlerken, toparlarken sürdürülebilir mutfaklar

Olabildiğince plastik kaplar, plastik kesme tahtaları, plastik servis kaşıkları gibi alternatifleri hayatınızdan çıkarmayı da unutmamalısınız. Yerine şimşir kaşıklar, kiraz ağacından kesme tahtaları, toprak pişirme ürünleri gibi doğayla uyumlu ve doğadan gelen bu ürünlere mutfağınızda daha fazla yer açabilirsiniz. 

Sürdürülebilir seçimler yapabileceğiniz mutfak hayatınızda daha minimalist bir stil üzerine ilerlemek sürdürülebilir seçimler yapmanıza daha çok olanak verecek bir dekorasyon anlamına geliyor. Diğer bir adım olarak düzenli bir mutfak kullanımı, fonksiyonel ürün seçimleri de en büyük tamamlayıcılardan diyebiliriz.

Ahsap beyaz tonlarda mutfak tasarimlari,ahsap yemek masasi,iskandinav boho tarzi mutfak tasarimlari,bohem ic mekan tasarimlari,bitkili mutfaklar
koyu ahsap tonlarinda mutfak tasarimi,mutfak ortasindaki ahsap masa ve masanin ortasindaki kir cicekleri

Bireysel bir bilinçle mutfak kullanımı

Su tüketimini plastik damacanalar yerine cam damacanalarla yapmayı, gün ışığından maksimum yararlanacak şekilde pencere önü kısmını ferah tutmayı, kimyasaldan uzak durduğunuz bir mutfak temizliği rutini edinmeyi ve en önemlisi ihtiyacınız kadar mutfak alışverişi yaparak israftan ve çöpten tasarruf edebilmeyi günlük alışkanlıklarınız arasında tutabilirsiniz. 

Beyaz eşya seçimlerinizde yeni nesil teknolojinin faydalarından biri olan enerji verimliliği konusunda iddialı mutfak elektroniklerine yer verebilirsiniz. Aydınlatmalarda LED seçeneklerle de çağdaş bir yönden mutfak sürdürülebilirliği destekleyebilirsiniz.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler