Mutfakta Doğayla Dost Malzemelerle Yeni Nesil Temizlik Ritüelleri
Yaşadığımız gezegene borçlu olduğumuzu ve bu gezegeni tahrip etmeden yaşamanın mümkün olduğunun farkına vardığımız bir dönemde yaşıyoruz. Bu, yepyeni ve geçip gidecek bir trend olarak değil, bilinçli ve çağın desteklediği yepyeni bir akıl ile inşa edilen bir gelecek amacı taşıyor. Sürdürülebilir bir hayatın bireysel gerekliliklerinden biri de kimyasal kullanımını azaltmak. Ev ve özellikle mutfak temizleyicilerinden doğal alternatifli olanları ile tercih edilebilecek yepyeni bir temizlik anlayışıyla ilgili söyleyeceklerimiz var.
- 2 Ocak,2024
- 2 dk okuma
- Bu içerik 415 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Evin hareketinin kaynağı olarak sayılabilecek alanlar; kuşkusuz mutfaklar. Her daim yoğun, kalabalık ve bir devinime ev sahipliği yapıyor. Hazırlık, pişirme, temizlik... Günde birkaç kez bu sürecin içinden geçtiğini düşündüğümüzde mutfaklar, rutin ve güçlü bir temizliği hak ediyor gibi görünüyor.
Her gün bilinçli bir temizliğe ihtiyacı olan mutfak tezgâhı, ocak, tezgâh karoları, yıkama alanı gibi bölümler, hijyeni hak ediyor. Yağlar, ısıyla ve buharla yayılan kirler, sıçrayan yemekler... Tüm bu karmaşanın içinde elinizin hep en güçlü kimyasal temizleyiciye gittiğini tahmin edebiliyoruz. Fakat artık bırakma zamanı!
Bilinçlendiğimiz ve farkındalığımızın arttığı bu yeni dünya insan profilinde “sürdürülebilirlik” büyük bir yer tutuyor. Modadan dekorasyona, yiyecek içecekten temizliğe, aklınıza gelebilecek her alanda sürdürülebilir çözümlere gitmek oldukça önemli. En azından içinde yaşadığımız ve kucağını karşılıksız bize açan dünyamıza borcumuz var.
Mutfak temizleyicilerinde sürdürülebilir seçenekler
Her gün temizliğe ihtiyaç duyan mutfaklarımızın her gün kimyasal temizleyicilere maruz kalması hakkında hiç düşündünüz mü? Kullandığınız tezgâh, dolap gibi malzemelerin deformasyonu ve tabi öncesinde sağlığımıza olan olumsuz etkileri bildiklerimizden çok daha fazlası. Küçük bir örnek olarak: Kimyasal içerikli bir temizlik malzemesi sadece 26 saniyede derimiz ve aldığımız nefesle tüm vücudumuza yayılabiliyor.
Hal böyle iken çöpleri ayrıştırmak, plastik kullanımını azaltmak, ihtiyaç kadarını satın almak bir yana, günün her saati kullanımımızda olan temizleyicileri doğal olanlarıyla değiştirmek mümkün. Herhangi bir kimyasal içeriği olmayan doğal temizlik içerikleriyle aynı etkili temizliği çok daha sağlıklı ve tasarruflu olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Doğal içeriklerle etkili mutfak temizliği
Aynı zamanda hayvanlar üzerinde test edilmeyen yani vegan içeriklere sahip bu temizleyiciler artık market raflarında alternatifli halleriyle ulaşılabilir oldu bile. Diğer yandan kendi karışımınızı yapabileceğiniz kadar güvenli ve kişisel hale de gelebiliyor. Evdeki çocuklardan yaşlı nüfusa kadar her bireyin sağlığını koruma altına almaya önce ev içi kullanımlarımızdan başlayabiliriz. Öyle değil mi?
Kimyasal alternatiflerine göre daha az kullanımlarla daha uzun süre tüketilebilen doğal temizlik ürünleri, hem mutfak yüzeylerine zarar vermiyor hem ince bir koruyucu tabaka oluşturuyor. Diğer yandan güvenli içeriğiyle durulama gerektirmediği için ciddi bir su tasarrufu da sağlıyor.
Hangi içeriklerle nasıl temizlik yapılır?
İstediğiniz içeriklerle yapabileceğiniz karışımlar, sprey şişesi içinde hem pratik hem homojen bir kullanım sağlayabilir. Uygulamanın ardından sadece kuru bir bezle tamamlayacağınız yüzey temizliğinde zamandan da tasarruf edebilirsiniz.
Cildimize zarar vermeden ve hatta cildimizi besleyici içeriklerle temas ederek, doğaya zarar vermeyen, kullandığımız eşyaların ömrünü uzatan ve güvenilir temizlik içerikleriyle, doğal yollarla temizlik rutinlerimizi değiştirebiliriz. İşte size bu konuda birkaç içerik önerisi:
Çok amaçlı temizleyici: Zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, hint yağı ve çam reçinesi iyi birer temizleyici içeriği. Ahşap alanlardan tutun mermer yüzeylere, etkili ve hijyenik bir temizlik sağlayabiliyor.
Mikrop öldürücü özellikli temizleyici: Böyle bir karışım için özellikle portakal yağı, önceliğiniz olmalı. Diğer yandan karbonat da antiseptik mantar önleyici olarak kullanılabiliyor. Özellikle mutfaklar için tercih edebilirsiniz.
Alkollü temizleyici: Alkolle temizlik gerektirecek durumdaki yüzeyler için ise bitkisel gliserin tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda yağ ve kirler konusunda etkili.
Bakteriyel temizleyici: Elbette sirkeden söz etmeden olmaz. Beyaz sirke formuyla tercih edebileceğiniz alternatifiyle ve hatta limon tuzu da ekleyerek güvenli bir temizlik sağlayabilirsiniz.
Mineralli dezenfektan: Doğal bir mineral olarak boraks, tam bir ev dezenfektanı. Küf, kötü kokuya karşı ve özellikle hem fayans hem duvar temizliğinde çok etkili bir içerik.
Henüz yorum yapılmadı.