icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Hayatımıza Geri Dönüşüm Kavramını Nasıl Dahil Edebiliriz?

Çevreci bir bakış açısı tüm dünyayı kasıp kavuruyor. Bilinçli tüketim alışkanlıkları, sürdürülebilirlik kavramının hayatın tüm yönlerine yansımasının sonuçlarından biri olarak geri dönüşümü düşünmek de gündeme geliyor. Yaşamımıza entegre etmenin yollarını paylaştığımız içeriğimizde dünyamıza borçlu olduğumuz özeni de konuşacağız.

  • 13 Aralık,2024
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 22 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
Trash for recycle and reduce ecology environment
PAYLAŞ

Yaşadığımız gezegene sorumluluklarımız var. Son yıllarda küresel anlamda şekillenen ve dünyanın dört bir köşesinden aynı anda gündemimize aldığımız bilinçli tüketim, sürdürülebilirlik ve çevreci bir bakış açısı farklı sektörlerde aynı öneme sahip. Global anlamda bilinçleniyor, örgütleniyoruz.

Plastik kullanımını azaltmak, kimyasal içerikli ürünleri hayatımızdan olabildiğince çıkarmak bu kavramların sonucu olarak yaşamımıza dahil oldu bile. Sürdürülebilir bir hayat için gereken adımları bireysel anlamda atabilmek için modadan dekorasyona, kozmetikten yeme-içemeye varan geniş bir skalada detaylandırıyoruz.

Dönüştürebilmenin önemi

Geri dönüşüm de bu kavramlardan biri elbette. Yeniden değerlendirilebilen malzemelere öncelik vermek, doğada kaybolmasını beklemeden yeni bir vücuda getirilmesine destek olmak için bilinçli bir tüketim alışkanlığı geliştirmenin yollarını arıyoruz.

Atıkların tamamını çöp kategorisine dahil edip arkamızı dönmek yerine yeniden değerlendirilebilir bir durumda sıfır atık kavramına evrilmesini önemsiyoruz. Geri dönüşümün pozitif etkileriyle ilgili bilgi sahibi olmak, bu kullanımın ne denli önemli olduğunu öğrenebilmek için söyleyeceklerimiz var.

Geri dönüşüm ne demek?

Çoğunlukla istatistiki verileriyle aşinası olduğumuz geri dönüşüm kavramı, dünyamızın doğal kaynaklarını olması gerektiği miktarın üzerinde bir kullanımla azalmamasını sağlamak, yaşadığımız gezegende mümkün olduğunca temiz yaşamak, iklim krizine olumsuz bir katkı oluşturmamak anlamına geliyor.

Çünkü geri dönüştüremediğimiz her adım, gezegenimizin doğal kaynaklarını kötüye kullanmak ve bu kaynaklara zarar vermek demek. Sürdürülebilir olabilmek için mümkün olan en fazla şekilde atıklarımızı dönüştürebileceğimiz yolları öğrenmemiz veya dönüştürülebilir atıklar olabilecek seçimler yapmamız gerekiyor.

Çevreci bir bakış açısı: Geri Dönüşüm

Diğer yandan dünyamızın geleceğini düşündüğümüz ve önemsediğimiz bu senaryoda küresel boyutta bir bilince ihtiyacımız var. Her yıl 17 Mayıs’ta kutlanan Uluslararası Geri Dönüşüm Günü tam da bu bilince gönderme yapıyor ve bu bilinci tanıdık hale getirmeyi amaçlıyor. Konuyla ilgili en dikkat çekici istatistikler ise şöyle:

  • 26 bin litreden fazla su tasarrufu yapabilmek için 1 ton gazete kağıdını dönüştürmek yeterli.
  • Eğer alüminyum kutuları geri dönüştürebiliyorsak yeni bir alüminyum kutu için üreteceğimiz enerjiden tam %95 tasarruf edebiliyoruz.
  • 10.9 milyon BTU enerji tasarrufu yapabilmenin yolu 1 ton çelik malzemeyi geri dönüştürebilmekten geçiyor.
  • Eğer 1 ton plastiği geri dönüştürebilirsek 5.774 kilowatt enerji tasarrufu sağlayabiliriz.
  • Geri dönüşüme göndermediğimiz ürünleri çöpe atmak demek 15 elektrik santralinin yıllık üretimine karşılık gelecek enerji kaybını çöpe atmak anlamına geliyor.

Geri dönüşümü bireysel olarak nasıl yapabiliriz?

1.Cam, plastik ve metal malzemelerin geri dönüşümle yeni ürünlere dönüşmesi kulağa ne kadar pozitif geliyor, değil mi? Tam da bu amaca hizmet edebilmek için ilk adım atıkları ayrıştırmak olacak. Bireysel anlamda ev içinde bu şekilde ayrıştırdığımız atıklarımızı yaşadığımız bölgedeki geri dönüşüm merkezlerine teslim edeceğimiz bir rutin oluşturmamız çok önemli.

2.Küçük ölçekli kamu kuruluşlarıyla entegre bir şekilde ilerleyerek ayrıştırdığınız atıkları teslim etmek ya da adresinizden de aldırmak mümkün. Unutmayın, bilinçli ve sürdürülebilir bir hayatın kapısını açan en önemli anahtar, geri dönüşüm.

3.Cam, plastik ve metal haricinde yine çevreye oldukça zararlı kullanılmış yağları da aynı şekilde belediyelere ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı firmalara teslim edebilir, adresinizden düzenli alınmasını sağlayabilirsiniz.

4.Bu rutini oluşturmak için ayrı bölmeleri olan çöp kutularından temin edebilirsiniz. Evinizde küçük de olsa ayıracağınız bu yer, içinde yaşadığınız gezegen için en duyarlı çözüm merkezi olacak. Eğer bunların dışında kullanımlara zorunlu kaldıysanız mutlaka üzerinde geri dönüştürülebilir ibaresi olan paketleri tercih etmelisiniz.

5.Diğer önemli bir rutin ise plastik kaplı ürünlere yönelmemenin ve bu kullanımları azaltmanın üzerine olacak. Örneğin pet şişeler ve karton bardaklar kullanmak yerine termoslar ve suluklar tercih edebilir, aynı zamanda kişisel hijyeninizi daha kontrollü bir kullanımla takip edebilirsiniz. Poşetler yerine bez çantalar, plastik kaplar yerine cam ya da metal kutular da tercih edebilirsiniz.

6.Geri dönüşüm için ayırdığınız atıkları olabildiğince temiz ayrıştırdığınızdan emin olmanız gerekiyor. Örneğin plastik bir kabı dönüşüme gönderirken yemek artıklarından arındırmalısınız.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler