icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Beyaz Eşya Alırken Enerji Sınıfı Etiketleri Ne Anlama Geliyor?

Fırın, bulaşık makinesi, kurutma makinesi, buzdolabı... Evlerimizin vazgeçilmezleri beyaz eşyalarımızı alırken enerji sınıfı etiketleri karşımıza çıkıyor. Peki, bu enerji sınıfları ne anlama geliyor? Ürünler nasıl ayrışıyor? Bilinçli bir alışveriş ve tasarruflu bir tüketim alışkanlığı kazanabilmek için sürdürülebilirliğin anahtarı enerji sınıfı etiketlerini gelin birlikte öğrenelim.

  • 15 Kasım,2024
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 283 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

İklim krizi, enerji kullanımı, karbon ayak izi... Son yılların dikkat çekici kavramlarından olan sürdürülebilirlik üzerine detaylı ve kapsamlı bir bakış açısı hâkim. Dünyamıza daha duyarlı, çevreci ve bilinçli bir yaklaşımla hareket etmeyi her geçen gün daha önemsiyor, sürece hâkim oluyoruz. Bu sürecin yaşamımıza pozitif etkileri bir yana aynı zamanda ekonomik sonuçları da var elbette.

Bilinçli ve sürdürülebilir bir yaşam rutini belirlerken tasarruf da edebileceğimiz bu çok yönlü kavram üzerine tüketim alışkanlıklarımız, alışveriş rutinlerimiz ve tercihlerimiz de şekilleniyor. Yaşam alanlarımızın olmazsa olmazlarından beyaz eşyalarımız ise günlük kullanımlarımıza bağlı olarak enerjiyi en çok tükettiğimiz ürünlerden. Bu eşyaları satın alırken bilinçli bir tüketici olma yolunda ürün özelliklerine hâkim olmak da epey önemli. Bu içeriğimizde sürdürülebilirlik ve tasarruf üzerine en işinize yarayacak enerji sınıfı tanımlarını bir araya topladık. Beyaz eşya alırken nasıl bir ayrım yapmalı ve nerelere dikkat etmeliyiz gibi sorularımızın yanıtları için içeriğimizi okumaya başlayabilirsiniz.

Enerji sınıfı ne anlama geliyor?

Bu konuya ilk kez giriş yapanlardansanız önce hangi konu üzerinde konuştuğumuzu bir netleştirmek istiyoruz. Enerji sınıfı, tasarruf etmenin ve sürdürülebilir bir kullanım için kontrollü bir enerji kullanımının yol göstericisi. Enerji sınıfı kavramı, bir beyaz eşya alırken hangi enerji sınıfına dahil olursa ne kadar tasarruf ederim, faturamda en az rakamı hangi ürünleri tercih ederek görebilirim gibi arayışlarınız için belirlenmiş farklı seviyelere işaret eden bir skala.

Elbette beyaz eşya alırken sessiz olması, servis hizmetlerinin aktif olması ve kullanım kapasitesi gibi detaylar önemli; aynı zamanda ekonominizi sarsmayacak seviyede bir kullanımla çevre dostu da olan ürünleri tercih etmelisiniz. Gelin, enerji etiketlerini birlikte okuyalım!

Enerji etiketi nasıl bir prosedür?

Avrupa Birliği’nin bir elektronik ürün için uygun kriterlerle birlikte satılmasını sağlayan, bu kriterleri bir etiket yoluyla satın alma sırasında müşteriye sunan bir sistem. Bu etiketle birlikte bir ürünün nasıl enerji kullandığı ve nasıl bir çalışma sistemine sahip olduğunu öğrenebilmek ve bilinçli bir alışveriş yapmak mümkün. Elektrikli bir ürün alıyorsanız kullanımınız sırasında cebinizi yakmayacak bir özelliğe sahip olup olmadığını bilerek hayatınıza devam etmek, çok kıymetli.

Enerji etiketleri hangi sınıflandırmalarla belirleniyor?

1.Enerji tüketimi miktarının kWh cinsinden değeri

2.Enerji sınıfı kategorisi

3.Su tüketiminin litre cinsinden değeri

4.Kapasitesi

5.Ses seviyesinin dB cinsinden değeri

Enerji sınıfları nasıl okunur?

Alacağınız bir elektronik eşyanın enerji verimliliğinin ne kadar iyi olduğunu öğrenebilmek için belirlenen enerji sınıfları, A harfinden G harfine kadar uzayan bir listeden oluşuyor. Bu tabloda en az enerji kullanan yani en tasarruflu olan ürünler A ve B kategorisine sahip ürünler anlamına geliyor. Ortalama bir enerji tasarrufuna sahip ürünler ise C grubunda yer alıyor. Geriye kalan D, E, F ve G sınıfları ise enerji kullanımı konusunda çok daha az tasarruflu alternatifler sınıfında.

Birkaç yıl öncesine kadar karşımıza A+++ olarak çıkan ürünler ne anlama geliyor peki? A+++ sınıfı AB’nin 1 Mart 2021 tarihinde güncellediği yeni enerji sınıfı listesinin öncesinde kalan eski bir tanım. Fakat yeni listeye göre karşılık geldiği sınıf F sınıfına eş değer. Yani aslında A+++ gördüğümüz noktada ortalamanın altında bir enerji verimliliğine sahip, daha az tasarruf yapabileceğimiz bir modelle karşı karşıyayız demek oluyor. Yeni enerji sınıfı sisteminde alfabede ilerlerken daha az enerji tasarrufu yapıyorsunuz demek.

Ortalama ve ortalamanın altındaki enerji sınıflarının özellikleri neler?

C enerji sınıfı: Orta seviye enerji tüketimine sahip bir sınıf. A ve B sınıfından sonra gelir, D ve E sınıfına göre tercih edilebilirdir. Bir üst seviyesi olan B sınıfına kıyasla %13, A sınıfına kıyasla %25 daha az verime sahiptir.

D enerji sınıfı: Orta seviyenin altındaki sınıf olarak daha yüksek faturalara sebep olan ve bir üst seviyesi C sınıfına kıyasla %16 daha az verime sahip olan bir sınıf.

E enerji sınıfı: D sınıfından düşük bu enerji sınıfı, C sınıfına oranla %32 daha az verime sahip.

F enerji sınıfı: En düşük enerji verimliliği anlamına gelir. Bu, tasarrufu en az yapabildiğiniz seviyedir.

Beyaz eşyanın çeşidine göre enerji sınıflarını nasıl inceleyebiliriz?

Bulaşık makinesi: 40-55 dB arasındaki bir ses seviyesinin uygun kabul edildiği bu ürünlerde Eko modlar özelinde yıkama başına su tüketimi üzerinden hesaplama yapılır. Kullanımınızı da bu yönde yaparak sınıfına uygun en yüksek enerji verimliliğine ulaşabilirsiniz.

Fırın: Fanlı ve ızgaralı kullanımlarına göre değişen enerji sınıfı seçeneklerini ayrı ayrı inceleyerek karar verebilirsiniz.

Klima: Enerji sınıfını, iç ve dış ünite olarak ayrı ayrı ve ısıtma-soğutma özelliğine bağlı olarak ayrı ayrı inceleyerek seçim yapabilirsiniz.

Buzdolabı ve derin dondurucu: Soğutucu ve dondurucu bölümlerini ayrı ayrı incelemenizde fayda var. Önerilen ses seviyesi ise 39-45 dB arasında olmalıdır.

Çamaşır makinesi ve kurutma makinesi: Yıkama başına hesaplanan su tüketimi yine Eko mod üzerinden hesaplanır. Devir sayısını ve kilo kapasitesini de göz önüne alarak tasarrufunuzu artırabilirsiniz.

Süpürge: En detaylı grup olan süpürge kısmına gelindiğinde farklı zeminlerde değişen çekiş gücü performansı, toz tutma gücü gibi detaylar büyük önem taşır. Örneğin yüksek enerji sınıfına sahip süpürgeler çok daha az tozu dışarıya verir.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler