icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

10 Basit Adımda Ekolojik ve Çevre Dostu Bir Ev

Evinizi çevre dostu yapmak karmaşık veya masraflı bir süreç olmak zorunda değil. Yaşam alanınızın çevre üzerindeki etkisini azaltmanın birçok kolay yolu var. İşte başlamanıza yardımcı olacak 10 ipucu:

  • 25 Ekim,2022
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 2170 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Eylemlerimizin doğayı nasıl olumsuz etkilediğinin bilinciyle, çevre dostu evler inşa etmek her zamankinden daha önemli artık. Öyle ki; çevre dostu evlerin düzenli giderleri ve bakımı da genellikle daha da hesaplı. Amaç; kaynak verimli bir alan yaratmak olduğunda, faturalardan tasarruf etmeniz de bunun en doğal sonucu.

Çevre dostu evler genellikle daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam ortamı sağlıyor. Örneğin, yeşil bir ev, toksik olmayan doğal malzemeler ve iyileştirilmiş havalandırma sayesinde daha iyi bir hava kalitesi sunuyor. Çevre dostu bir evde yaşam, sadece gezegenin korunmasına yardımcı olmuyor, siz ve sevdikleriniz için de daha sağlıklı ve daha huzuru beraberinde getiriyor.

1. Akıllı bir termostat edinin: Ortamın ısısı, evde yaşam kalitemizi arttıran önemli etkenlerden biridir. Programlanabilir bir termostat ile evin ısısını eve giriş çıkış saatlerinize göre düzenleyebilir ve evin her zaman doğru zamanda ideal sıcaklıkta olmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde enerjiden de büyük oranda tasarruf sağlayabilirsiniz.

2. Çevrenizi enerji tasarrufu konusunda eğitin: Her verdiğiniz bilgi ve uyarı karşısında her zaman dostane tepkilerle karşılaşmayabilirsiniz ama eninde sonunda hepsi de yapmaya çalıştığınız şeyi takdir edecekler. Hem babalarımız değil miydi, bize bir odadan çıkarken yanan ışıkları söndür diye defalarca öğütleyen… 

3. Çevre dostu cihazları seçin: Küçük ev aletlerinden beyaz eşyaya eski cihazınızı yenileme zamanı geldiğinde, Energy Star ya da enerji sınıfı yüksek modelleri tercih edebilirsiniz. Bunlar size hem vakit hem de nakitten tasarruf sağlar.

4. Enerjinizi boşuna harcamayın: Yatak başındaki veya salonda en sevdiğiniz koltuktaki prize takılı şarj cihazlarınız her zaman emrinize amade ve konforlular ancak birçok elektronik cihaz, kapalı olduklarında bile güç çekmeye devam eder. 

5. Çevre dostu ampuller kullanın: Listedeki en bariz ve bilinen maddelerden biri. Hala geçiş yapmadıysanız şimdi tam sırası! CFL'ler (kompakt floresan ampuller) geleneksel akkor ampullerden %75 daha az enerji kullanır ve 10 kat daha uzun ömürlüdür. LED ampuller de çok verimlidir ve ambiyans için ayarlanabilir renklere sahip modelleri de seçebilirsiniz. 

6. Su tüketimini azaltın: Düşük akışlı duş başlıkları, musluklar ve tasarruflu sifon sistemleri kullanarak sudan tasarruf edebilirsiniz. Ufacık da olsa sızıntıları onarmak, suyu korumanın başka bir mükemmel yoludur. 

Su konusu önemli: Plastik şişelerde eve içme suyu almayı bırakmanın zamanı çoktan geldi de geçiyor. Şebeke suyunu satın alabileceğiniz herhangi bir plastik ambalajlı su kadar temiz hale getirecek ev tipi filtre sistemleri uzun süredir kullanımda. 

7. Zehirsiz temizlik ürünleri kullanın: Birçok geleneksel temizlik ürünü zararlı kimyasallar içeriyor. Ailenizin sağlığını ve çevreyi korumak yerine çevre dostu seçenekleri tercih edin. Etiket okuryazarlığı ve alışkanlığını mutlaka edinin. Ayrıca evdeki gündelik malzemelerle hazırlayabileceğiniz birçok doğal temizlik ürünü reçetesine internetten kolaylıkla erişmek artık mümkün. Hepsinden verim almayı beklemeyin ama sizi olumlu yönde çok şaşırtacak ve temizlik rutininizi değiştireceği kesin!

8. Geri dönüşüm: Çevre dostu olmanın en kolay yollarından biri diyebilmemiz için atık toplama ve işleme sistemlerinin geri dönüşüm ile tamamen entegre olduğu bir ortamda yaşıyor olmanız gerekiyor. Büyük şehirlerimizde atık ayıklama ve dönüşüm merkezleri var, her köşe başında olmasa da farklı atıkları atabileceğimiz toplama noktaları da var. Bu da demektir ki; cam, kağıt ve plastikleri ayırmaya yetecek motivasyonumuz da olmalı.

9. Kompostlama: Yukarıdaki maddedeki motivasyonu bu maddeye de taşıyoruz. Kompostlama, dönüşüme gidemeyen organik atıkları kendi geri-dönüşüm çemberimize almaktır. Evsel atıkları azaltmanın ve bahçenizin büyümesine yardımcı olmanın harika bir yolu. Bahçe dediğimizde aklınıza bir bostan ya da peyzajlı bir alan gelmesin, küçük küçük plastik kapların (up-cycle) içindeki kekik, fesleğen, maydanoz, kişniş, naneden oluşan bir tezgah üstü bahçesi de kompostunuzu kullanmak için yeterlidir. 

10. Çevre dostu ürünler satın alın: Mümkün olduğunda geri dönüştürülmüş malzemelerden veya yenilenebilir kaynaklardan yapılmış ürünleri seçin. Hatta Sıfır Atık (Zero Waste) konseptinde üretilmiş ürünlere de yönelebilirsiniz. Bu konsept; kıyafetten, ofis malzemelerine, mobilyadan aldığınız tüm ürünlerin ambalajlarına kadar her şeyi içerir. Bir de elbette ihtiyacınız olmayan bir şeyi satın almayın.

Günlük rutininizdeki küçük değişiklikler çevreyi önemli ölçüde etkileyebilir. Bu ipuçlarını takip etmek, evinizi daha ekolojik hale getirebilir; size daha huzurlu bir yaşamın kapılarını aralar ve gezegenimizin korunmasına yardımcı olabilir.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler