icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Sanat Hayatında 60 Yılı Geride Bırakan Bir Yaratım İkonu, Alev Ebüzziya

Kusursuz, titiz, benzersiz ve bir o kadar yalın. Alev Ebüzziya Siesbye, bir tasarımcı olmanın çok ötesinde, kültür ve zamanların üstünde bir sanat sunuyor. İlham veren eserleri, ödüllerle dolu hayatı ve dünya çapında bir tasarım anlayışıyla sadece seramik değil, camdan heykele farklı disiplinlerde de üretmeye devam ediyor.

  • 24 Mart,2025
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 95 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ
Alev Ebuzziya Siesbye portre,heykeltiras,seramik sanatcisi,cam tasarimcisi,retrospektif sergiler ve belgeseller

30 Ağustos 1938 yılı, İstanbul doğumlu olan Alev Ebüzziya Siesbye, ününü dünyaya kanıtlamış, bir ikon olarak gösterilen heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı. Gazeteci, tarihçi ve yazar Ziyad Ebüzziya ve ev hanımı Valâ Ebüzziya’nın kızı olan sanatçı, 1955 yılında ortaokul yıllarını İngiltere’de aldığı eğitimle tamamlamış. Bir yıl sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi heykel bölümünde eğitimine devam etmiş.

Kendisinin dönüm noktalarından biri olan o yıllarda Füreya Koral’ın öğrenciliğini yapmak, sanata dair bakışını şekillendiren en önemli deneyimlerden olmuş. Üç yıl sonra Almanya’ya gitmiş ve burada hem Höhr-Grenzhausen seramik fabrikasında çalışmış hem de seramik çamuru üzerine araştırmalar yapmış. İki yıl sonra Türkiye’ye döndüğünde 1962 yılına kadar Eczacıbaşı Seramik Fabrikası’nda tasarımcı olarak devam etmiş hayatına.

Bir yıl sonra yolu tekrar ülke sınırları dışına düşmüş, bu kez Danimarka’daki Royal Copenhagen Porselen Fabrikası’nda tasarımcılık yapmış. Yıl 1969 olduğunda ise artık kendi seramik atölyesini kurma zamanı gelmiş. Copenhag’daki atölyesinde üretime başladığı ikinci yılında yani 1971’de ilk kişisel sergisini açmış; Galerie Brikdam.

Zanaatkar, zarif ve gerçek bir klasik

Onunla özdeşleşen eserleri, sadeleştirdiği sırlı çanak formlu tasarımlarından oluşuyor diyebiliriz. Seramik yapımındaki en eski tekniklerden olan sarmal tekniğiyle üretim yapan sanatçıyı efsaneleştiren detaylardan biri, tahta bir ayak tornasıyla yüksek derecede pişirdiği tasarımları. Yüksek ısıdaki pişirme sonucunda güçlü ve sert bir yapıya kavuşmuş.

Bu hissin yanında nazik, zarif, zamansız kıvrımlar da ön planda. Sır kullanımı hep tek renk üzerine tercih etmiş ve süslemelerden olabildiğince uzak bir tasarım anlayışı belirlemiş kendine. Sadeliğin ön planda olduğu tasarımlarında kase formları onun kendisiyle özdeşleşen seramiklerini oluşturuyor.

Alev Ebuzziya Siesbye,heykeltiras,seramik sanatcisi,cam tasarimcisi,retrospektif sergiler ve belgeseller,Alev Ebuzziya Siesbye eserleri
Alev Ebuzziya Siesbye,heykeltiras,seramik sanatcisi,cam tasarimcisi,retrospektif sergiler ve belgeseller,Alev Ebuzziya Siesbye eserleri

Anadolu’dan İskandinavya’ya uzanan ilham yolculuğu

İlhamını Mezopotamya’dan alarak başladığı sanat hayatıyla Alev Ebüzziya Siesbye, yurtdışındaki atölyesi ve eğitimleriyle İskandinavya’dan da beslendiği benzersiz bir bakış açısına ulaşmış zamanla. Kültürlerin ve zamanların birbiri içinde yoğrularak zenginleşmesini hep çok önemsemiş ve bu tavrı eserlerinde çarpıcı renk ve geçişlerle ön plana çıkarmış.

1975-1990 yılları arasında Alman Rosenthal Porselen Fabrikaları için tasarımlar yapmış. 1984-2000 yılları arasında ise aynı zamanda Royal Copenhagen için ürünler tasarlamaya devam ediyormuş. Bu süreler içinde aldığı onurlandıran ödüller de başarısının temsili adeta. 1981 yılında Danimarka Kraliyet Akademisi üyeliğine seçilen Alev Ebüzziya, beş yıl sonra Paris’te açılan Uluslararası Sanat Sergisi’nde Danimarka’yı temsil etmiş. Bir yıl sonra Tagea Brant Ödülü’ne, 1983 yılında Eckersberg Madalyası’na layık görülmüş. 2021 yılında ise Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nü almış.

Çanakların olağanüstü yolculuğu

Onun 60 yılı aşan sanat hayatı, retrospektif sergilere ve belgesellere de konu olmayı başarmış. Kale grubu, 2022 yılında Füreya Koral’ın ardından Alev Ebüzziya’nın da sanat yolculuğuna odaklanmış, belgesel böylece sanatseverler ile buluşmuş.

1987 yılından beri Paris’te yaşayan sanatçının eserleri 30’u aşkın lokasyonda, Londra Victoria ve Albert Müzesi, Zürih Musée Bellerive, New York Cooper Hewit Museum, Belfast Ulster Museum ve Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi gibi dünyanın önemli noktalarında sergileniyor.

Alev Ebuzziya Siesbye,heykeltiras,seramik sanatcisi,cam tasarimcisi,retrospektif sergiler ve belgeseller,Alev Ebuzziya Siesbye eserleri
PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler