Çok Yönlü Sanat Bakışıyla Jale Yılmabaşar
Seramik sanatçısı ve ressam Jale Yılmabaşar, seramik, resim, desen tasarımı ve balenin etrafında zenginleşen hayatıyla renkli ve sofistike bir imza oluşturmuş kendisine. Her geçen yıl derinleşen ve dönüşen sanat bakışıyla ünü dünyaya yayılan bir yeteneğe sahip.
- 3 Aralık,2024
- 3 dk okuma
- Bu içerik 128 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
1939 yılında Samsun’da doğan ressam ve seramik sanatçısı Jale Yılmabaşar, 1957 yılında bitirdiği İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nun ardından aynı yıl kazandığı AFS bursuyla Amerika’daki bir yıllık eğitimine devam etmiş. Albany Union High School’da okuduğu yıl seramik çamuruyla tanışmış. Bir yıl sonra döndüğünde Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu’nun Seramik ve Bale Bölümü sınavını kazanarak hem seramik hem baleyi bir arada yürütmeye başlamış. 1962 yılındaki mezuniyetinin ardından Almanya’da Arzberg Schonwald Porselen Fabrikası’nda yaptığı stajla eğitimini tamamlamış. Bir yıl sonra ilk kişisel sergisini açan Jale Yılmabaşar, bu sergiyle dikkatleri üzerine çekmiş. Türkiye ve yurtdışında davetlerin gelmeye başladığı kariyerinde farklı sergilere katılmaya başlamış. 1964’te Miami Üniversitesi’nde bir yıllığına verdiği dersin ardından Paris, Münih, Londra, Moskova, Peru, Norveç, İsveç, ABD, Danimarka, Avusturalya gibi noktalarda el sanatları, seramik fuarları, karma sergilerde çıkmış karşımıza. Bir yandan kişisel sergileri de devam ederken hem ülke içi hem ülke dışında oteller, sanat merkezleri ve farklı uluslararası kurumlara seramik panolar çalışmış.
1966 yılına gelindiğinde öğrenci olduğu okulunda artık öğretim görevlisiymiş. 1967 yılında kazandığı şeref madalyasıyla Uluslararası Seramik Akademisi’ne üye olarak kabul edilmiş. Asistanlığının ardından tezini “Seramik dekor teknikleri ve bu tekniklerle çağdaş Türk çömlekçiliğinde reform imkanları” hakkında vererek unvanını almış: 1985 yılında Türkiye’nin ilk kadın seramik profesörü olan Jale Yılmabaşar, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi’nde devam etmiş. Hemen sonrasında Türkiye’de seramik yapımını öğreten ilk kitabını da yayımlamış: “Seramik Yöntemleri, Primiti ve Türk Çömlekçiliği ve Kalkınması, Kinik Köyü Çömlekleri.” Seramik fabrikalarında danışmanlık vermiş ve kendi galerisinin de yöneticiliğini yapmış. Tekstil tasarımcılığına yöneldiği süreçte, kariyerini moda sektöründe ipek kumaş üzerine yaratıcı tasarımlara ayırmış. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’ndeki öğretim üyeliğinin ardından emekli olan sanatçı, Picasso Müzesi’nde yapılan yarışmalarda seçici kurul üyelisi olarak da yer almış.
Ödüller, sergiler ve altın madalyalar
Candeğer Furtun, Hamiye Çolakoğlu, Güngör Güner, Mustafa Tunçalp, Atilla Galatalı, İlgi Adalan ve Erdinç Bakla gibi sanatçılarla birlikte 1970’li yıllarda eserler üretmiş. Tüm eserlerinde dikkat çeken horoz ve kuş temasını yaşadığı ve atölyesi olarak kullandığı Rumeli Hisarı’ndaki evindeki hayatından ilhamla imzası olarak kullanmış adeta. Evi, 1985 yılında 2. Boğaz Köprüsü’nün yapımı için yıkılmış ve sanatçı bu yıldan sonra kariyerine resim yaparak devam etmiş.
Sayısız ödül ve dünya çapında sergilerin ardından en kapsamlı olanını 1999 yılında İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde açtığı “Resimle 15 Yıl” sergisiyle gerçekleştirmiş. Eğitimini aldığı Bale ile de 18 yıl klasik bale öğretmenliği yapmış.
1968 yılında İtalya’da Uluslararası Seramik Yarışması’nda, 1969 yılında Almanya’da Uluslararası El Sanatları Fuarı’nda altın madalyaya sahip olmuş. 1972 yılında İrlanda’da dünyanın en iyi altı seramikçisinden biri seçilmiş. 1998 yılına gelindiğinde ise Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanına layık görülmüş.
Jale Yılmabaşar imzası her yerde
Vakko için sınırlı sayıda ürettiği eserler satılmış. Diğer yandan MOOD markasına ait halılarda desen tasarımları da yapmış. Bu tasarımlar “Yaşamdaki Sanat” başlığıyla Avrupa’da sergiye açılmış. Hutschenreuther ve Gorbon Seramik’te tasarımları çay ve yemek takımlarıyla bütünleşmiş. Degussa markasına yaptığı horoz motifli desenleri yılbaşı tabaklarında kullanılmış.
2002 yılında Uluslararası Seramik Kongresi ve sergisine davetli olarak kabul edilmiş. Aynı yıl “Dünyada İsim yapan Türk Sanatçısı” olarak Londra Üniversitesi’nde konferans vermiş. Konferans verme sürecinde New York Hunter College, Washington DC Üniversiteleri, Avusturalya Melbourne ve Canberra Üniversiteleri’nde de bulunmuş.
Seramik duvar panolarıyla ünlü sanatçının en ünlü eseri, 40 metre uzunluğundaki 1985 yılına ait “Noramin Maslak” panosu. Otokoç için Ford Transit-Connect modelinin dışına bir sanat çalışması yapmasıyla da ünlü olan Jale Yılmabaşar, bu eseriyle Rahmi Koç Müzesi’nde sanatını ölümsüzleşmiş. İsviçre’de UNICEF’in tebrik kartlarına basılan eserleri, geliri muhtaç çocuklara giden bir sosyal sorumluluk projesiyle dünyayı dolaşıyor.
Henüz yorum yapılmadı.