icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Anadolu Medeniyetlerinin Yolunda: Erdinç Bakla

Erzurum’da 1939 yılında doğan sanatçı Erdinç Bakla, ünlü bir Türk ressam ve heykeltıraş. Aynı zamanda akademisyenlik kariyerinin tamamını seramik üzerine kurgulayan sanatçı, Anadolu uygarlıklarını ilham kaynağı edindiği zengin bir sanat geçmişine sahip.

  • 1 Kasım,2024
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 131 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

1939 yılında Erzurum’da dünyaya gelen sanatçı Erdinç Bakla, lise yıllarından başlayan sanata olan ilgisini aynı alandaki eğitimiyle zenginleştirmeyi başarmış önemli isimlerden biri. Gelibolu’da başladığı ilkokuluna Ankara Maltepe Sarar İlkokulu’nda devam etmiş. 1950 ve 1955 yılları arasında okuduğu Mersin Lisesi ortaokul ve lise zamanlarında resim öğretmeni Hüseyin Sevim’in keşfiyle, sanata olan yatkınlığının peşinden gitmiş. Yine Çanakkale’ye döndüğü lise yıllarında Çanakkale Lisesi’ndeki resim öğretmeni Şadiye Erdölen, onun ikinci büyük destekçisi olmuş.

1958 yılında İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun Seramik Bölümü’nü kazanmış. Öğrencilik yıllarına denk gelen 1960 ve 1962 yılları arasında Almanya’da porselen üzerine çalışmalar yapan sanatçı, ardından 1962 yılında mezun olmuş. Yine aynı öğrencilik yılları arasında Çanakkale geleneksel seramik atölyelerinde Sakızlı Zafer’e ait bir atölyede çalışmış, önemli ustaların çıraklığını yaptığı bir öğrencilik dönemi geçirmiş. Bu yıllar, aynı zamanda Hakkı İzet ve Jan Grove’nin öğrencisi olduğu yıllara da denk düşmüş.

Öğrencilik yıllarında başlayan sanatla buluşmalar

Mezuniyetinin ardından sadece bir yıl sonra okuduğu okulda öğretim üyesi olan Erdinç Bakla, aynı yıl Barkın Tolon ile evlenmiş. Askerliğinin ardından kaldığı yerden devam ettiği bir akademisyenlik dönemine geçiş yapmış hızlıca.

Ralph Bush ve Anthon Lehmden’in asistanlığını da yapan sanatçı, 1971 ve 1976 yılları arasında ise yine aynı okulun seramik bölüm başkanlığı görevine getirilmiş. Görsel Sanatçılar Derneği Kurucular Kurulu’nda da görev aldığı aynı yıllarda artık akademisyenliğinde dahil olduğu bir yükselişe tanık olmak mümkün.

Akademisyen yönüyle seramiğe bakış

1985 yılın Marmara Üniversitesi’nde doçentlik yapmasının ardından yıl 1986’yı gösterdiğinde profesörlük unvanını almış. Marmara Üniversitesi’nde 1988-1993 yılları arasında yürüttüğü seramik bölüm başkanlığının ardından 1990 ile 1996 yılları arasında vakıf başkanlığı da yapmış. 1997 yılına gelindiğinde emekli olmuş.

Emekliliğinin ardından Kütahya Porselen Fabrikası’nda tasarım danışmanlığı yapan Erdinç Bakla, Anadolu uygarlıklarını kendine sanat çizgisi olarak belirlemiş. Seramik yıllarına ait ilk çalışmalarının denk geldiği 1960’lı dönemde, Hitit sanatının sade ve kendine has üslubundan hareketle çalışmalar yapmış. Bu çalışmada antik Çağ eserlerini güncel zamanının sanat anlayışıyla form ve malzemeleri birlikte keşfetmiş, harmanlamış. Türk sanatının tam da kalbinden beslenerek kendine bir sanat çizgisi edinmiş böylece.

Prof. Dr. Erdinç Bakla, Hitit, Göbeklitepe, Truva gibi farklı kültürleri ışık olarak kabul ederek ürettiği eserlerini 2022 yılının sonbaharında Anadolu Medeniyetleri Sergisi’nde bir araya getirmiş. Sanatçı, 60’dan fazla karma sergisinin yanında Türkiye’de 45, yurtdışında 10 kişisel sergiye imza atmış.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler