Seramik Sanatçıları
Seramik sanatçısı ve ressam Jale Yılmabaşar, seramik, resim, desen tasarımı ve balenin etrafında zenginleşen hayatıyla renkli ve sofistike bir imza oluşturmuş kendisine. Her geçen yıl derinleşen ve dönüşen sanat bakışıyla ünü dünyaya yayılan bir yeteneğe sahip.
Erzurum’da 1939 yılında doğan sanatçı Erdinç Bakla, ünlü bir Türk ressam ve heykeltıraş. Aynı zamanda akademisyenlik kariyerinin tamamını seramik üzerine kurgulayan sanatçı, Anadolu uygarlıklarını ilham kaynağı edindiği zengin bir sanat geçmişine sahip.
Çağdaş seramik sanatının hem akademisyenlik hem de sanatçılık yönünden en verimli isimlerinden olan Hamiye Çolakoğlu, hayatını sanata adamış bir öncü. Çocukluğundaki sanat aşkını koca bir ömre yaymayı başarmış, Türk seramik sanatını uluslararası boyuta taşımış, hayatını ödüllere layık görülerek geçirmiş.
Forma ve malzemeye dair özgün bir yaklaşımla, yaşamsal, felsefi, tarihsel, toplumsal ve siyasi sorunsallardan beslenerek seramik eserler üreten Türk seramik sanatçısı: Candeğer Furtun. Varoluşsal bir yaklaşımla ele aldığı çağdaş seramik ile seramiğin sınırlarını genişleten sanatçı, tesadüflere de izin vererek doğal tüm süreçleri eserlerine dahil etmiş, bir diğer deyişle toprağı özgür bırakmış.
Seramik ve heykel sanatçısı Hakkı İzzet, ilhamını Anadolu kültüründen alan bir çizgide sürdürdüğü hayatında soyut ve yalın bir biçim anlayışıyla üretmiş. Birçok genç seramikçinin ilk adımlarında elinden tutmuş, seramiğin büyümesini desteklemiş efsanevi bir isim.
Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli seramik sanatçılarından biri: Sadi Diren. Seramiğin neredeyse bir sanat olarak başlangıç noktasında duran ve seramiği hemen her yönüyle deneyimleyerek özgün yorum ve deneysel çalışmalarını önce Türkiye sonra dünya ile buluşturan, stillerin ve çağın ötesinde bir sanatçı. Sanata adadığı hayatını, eserlerini ve seramiğe bakışını Anadolu’nun kadim izleriyle yorumlayışına bir kez daha tanıklık ediyoruz.
Soyut bir dışavurumcu. İlgi Adalan, resimle başladığı sanat hikayesine seramikle devam eden Türkiye’nin en ünlü seramik sanatçılarından biri. Figürlerindeki kendine has fenomen bir duruş, renklerdeki kontrastlar içindeki net bir tavır onu ilham kaynağı yapan en büyük etkenlerden sadece ikisi.
Türk seramik sanatının kurucularından biri olarak gösterilen Atilla Galatalı’nın, soyut bir sanat anlayışına sahip sanatçının yalın bir üslupla aktardığı bakış açısı, onun ayrıştırıcı noktalarından belki de en önemlisi. Harbiye Ordu Evi, İstanbul Deniz Müzesi ve daha birçok ikonik yapının zenginleşen duvarlarına dokunduğu tarzıyla belki de mimariyi zamanların ötesinde bir tavırla selamlıyor.
50 ülkede 72 sergisiyle Türk çini sanatının en önemli isimlerinden Mehmet Gürsoy, UNESCO’nun miras taşıyıcı kabul ettiği “Yaşayan İnsan Hazinesi” gerçek anlamda. Sanatla iç içe bir hayat, çini sanatının temsilciliği ve 69 yaşında bir usta... Kütahya çinisinin ustası Mehmet Gürsoy’un envanterine bir yolculuğa çıkıyoruz.
Antik çağların kültür mirasını minimalist çizgiyle buluşturan benzersiz işleri ile seramik sanatına damgasını vuran Alev Ebüzziya Siesbye’nin İstanbul’dan Danimarka’ya uzanan hikayesi…