Zehirsiz Evler
Kimyasal ürünlerden, GDO'lu gıdalardan, deterjan ve plastikten uzak, zehirsiz bir evde yaşayın…
- 19 Temmuz,2022
- 2 dk okuma
- Bu içerik 712 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Zehirsiz ev hareketinin temelinde doğayı korumayı hedefleyen, hızlı tüketimi, mevcut ritmi zorlayan, akışı protesto eden bir manifesto var. Bu eylem, günlük akışta yorgun düşen bedeni yavaşlatmak isteyenler için doğayla uyumlu bir yaşam tarzı sunar.
Doğal kaynakları korumak, geleceğimize sahip çıkmak, giderek artan bir bilinç haline dönüştü. Kendimizi sürekli olarak ''biz ne yapabiliriz?'' diye sorarken buluyoruz. Sahip olduğumuz tek evimiz olan dünyayı korumak, kalıcı ve etkili çözümler bulmak için bireysel hareketlerin önemini de biliyoruz.
Tek bir hanedeki korumacı hareket büyüyerek tüm insanlığı kapsayacak bir alışkanlığa dönüşebilir.
Geleceğe iyi niyetli adımlar
Ekolojik dengeye saygılı, geri dönüştürülebilir, doğal ve sürdürülebilir malzemelerle ve kumaşlarla üretim yapan markaları radarınıza alın. Tükettiğimiz yiyeceklerden, giydiğimiz kıyafetlere kadar tüm tüketim şekillerimizde değiştireceğimiz ve yerine yenilerini koyacağımız birkaç küçük alışkanlığın, daha uzun ömürlü, daha sağlıklı ve daha yaşanabilir bir gelecek için büyük bir adıma dönüşebileceğinin gücüne inanıyoruz. Amacımız net: bedenleri ve mekanları birbiriyle ve doğayla uyumlamak, dengelemek, evimizin içinde sahtelikten uzak, sıcak ve samimi bi atmosfer yaratabilmek.
Biz ne yapabiliriz?
Gıda atıklarından objeler, geri dönüştürülmüş kumaştan tekstil ürünleri, deterjan yerine sirke ve limon kullanmakla ilk adımı atabilirsiniz.
Hızla artan nüfus ve süregelen tüketim alışkanlıklarımızın, tek kullanımlık ürünlerin üretiminde, karbon ayakizi ve atık miktarında büyük bir artışa neden olduğu kaçınılmaz bir gerçek.
Peki biz bu gidişi nasıl engelleriz? Geçici önlemler almak yerine, bireysel yaşam tarzımızda değişiklikler yaparak. Yerli kaynaklar ve doğal malzemeler kullanarak üreten lokal markalardan alışveriş yaparak yerli üretime destek olabilir, eviniz ve kendiniz için en doğru olanı seçebilirsiniz. Mutfakta plastik pipet, poşet, çatal, kaşık yerine cam ve metal olanlardan yana tercihinizi yapabilir, pet şişe yerine su mataraları, kağıt bardak yerine termos kullanabilirsiniz.
Sen de iyi bak dünyana
''İyi Bak Dünyana'' Kale Grubu tarafından geçtiğimiz aylarda başlatılan, dünyayı daha iyi bir yer yapmak için her bireyin kendi etki alanında yapabileceği bir şeyler olduğuna inanan bir hareket. Yaşayan mekanlara yeni anlamlar katmak amacıyla üreten ve ürettiği değerleri toplumla paylaşan Kale Grubu’nun pandemiyle birlikte öze dönüş-önüne bakma ile deneyimlenen farkındalık döneminin meyvesi.
“İyi Bak Dünyana” diyerek, sürdürülebilirliği yaşamın merkezine koyan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), başta mimari ve tasarım alanında eğitim gören gençler ve yaşam boyu öğrenime inanan profesyoneller arasında, biyoteknoloji ve biyolojik bilimler odaklı yaratıcı ve yenilikçi çözümlerin ortaya koyulmasını ve disiplinler arası fikir alışverişini desteklemek amacıyla çalışmalar yapıyor ve herkesi bu hareketin bir parçası olmaya davet ediyor.
Henüz yorum yapılmadı.