Mutfakta Hangi Rengi Seçmeli?
Her rengin her mekanda belirli bir işlevi vardır. Bazı tonlar sıcak ve davetkar iken, diğerleri cesur ve baştan çıkarıcı olabilir. Bu kadar çok seçenek arasından mutfağınız için mükemmel olanı nasıl seçersiniz?
- 7 Nisan,2023
- 2 dk okuma
- Bu içerik 4167 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Mutfağınız için bir renk şeması seçmek, kişiliğinizle görsel bir imza atmaya benzer. Mutfaktaki renk düzeni hayatımızda önemli bir etkiye sahip olsa da çoğumuz bunun üzerine fazla düşünmeyiz. Halbuki mutfakta ne kadar çok zaman harcadığımızı düşünecek olursak, atmosferin duygu ve düşüncelerimizi şekillendirme potansiyeline sahip olduğunu anlamak kolaylaşır. Mutfaklar yıllarca kullanılacak şekilde tasarlandığından, en son renk trendlerini takip etme konusunda çok da endişeye gerek yok. Bunun yerine, moda olup olmadığına bakmaksızın, çalışırken vakit geçirmekten keyif alacağınız bir alan yaratmaya odaklanmalı.
Dolap kapakları, tezgah, duvarlar ve zemin kaplamaları için seçtiğiniz renklerin duygularınızı ve ruh halinizi doğrudan etkileyebileceğini unutmayın. Mutfakla nasıl bir ilişkiniz olduğunu ve ruh halinizin alandan nasıl etkilendiğini görmek için renk teorisine daha derinlemesine bir göz atalım.
KIRMIZI
Mutfakta en canlı renklerden biri olan kırmızıyı kullanmak, mevcut enerjiyi önemli ölçüde artırabilir. Kırmızı rengin hem bedeni hem de zihni heyecanlandırdığı iyi bilinir. İnsanları bir araya gelmeye ve sohbet etmeye teşvik ettiği için kırmızı, açık mutfakta kullanmak için mükemmel bir renktir.
SARI
Daha kısa ve öz bir ifadeyle sarı, neşeli ve eğlenceli bir renktir. Sabit mutfak dolapları için mükemmel bir seçimdir. Küçük bir alanda kullanıldığında daha fazla açıklık ve ferahlık izlenimi yaratabilir. Bu canlı rengi baskın ton olarak ya da tek başına kullanmak ilk bakışta cazip gelse de, en çarpıcı sonuçlar için daha derin renklerle ve kontrast yaratacak tonlarla birleştirebilirsiniz.
YEŞİL
Doğanın rengi, tüm renklerin içinde göze ve ruha en çok huzur veren... Yeşil, mutfakta kullanım için idealdir. Rahatlamayı teşvik eder, kişinin dikkatini etraftaki kargaşadan çok yaptığı işe yönlendirir. Kendinize en yakın hissettiğiniz tonu mutfağınız için oluşturacağınız renk düzeninin odağı, başlangıç noktası yapmaktan çekinmeyin.
MAVİ
Araştırmalar, mavi ışığa maruz kalmanın kişinin kalp atış hızını ve kan basıncını düşürdüğünü ve bu rengi sağlıklı kardiyovasküler işlevi sürdürmek için ideal bir renk haline getirdiğini göstermiştir. Sonuç olarak, ferah ve havadar bir mutfak düzeni için mükemmel bir seçimdir. Tezgah arası fayans arayışında olanlar Kale Orientile, Miniatile ve Formart koleksiyonlarında farklı form ve ton seçeneklerini inceleyebilirler.
TURUNCU
Bu tonlara bakınca insana bir canlılık gelir, ufak bir heyecan dalgası gelip geçer. Hevesli bir renktir. Geniş mutfaklarda kullanıldığında daha iyi sonuçlar verebilir. Tabii bu, küçük mutfaklarda turuncu tonlarından kaçınmanız anlamına gelmez. Açık ve dengeli tek duvar tipi lineer mutfak planına sahip küçük daireler için uygun bir seçimdir. Enerjik, sportif ve genç bir renk olduğundan, depresif kış sabahlarında bile size kendinizi iyi hissettirecektir.
MOR
Çağlar boyunca zengi̇nli̇k ve asaletin rengi olan mor, gösterişli ve sofistikedir. Bu da onu evin her mekanı için cazip bir seçim yapar. Dikkat! Tek başına veya ana renk olarak kullanıldığında yoğun bir his yaratabilir. Uyumlu bir renk olduğundan, renk kombinlerine rahatça ekleyebilirsiniz. Zengin ve benzersiz bir duruş katacağından renk şemasının ikincil tonu olmak için biçilmiş kaftandır.
VE NÖTRLER…
Siyah, gri, beyaz, bej veya kahverengi gibi daha sakin nötr renklerin kullanılması, mutfak tasarımı için vazgeçilmezdir. Kullanımı, biçim ve oranları trendlerle sürekli değişse de, dengeli katkıları yukarıda listelediğimiz renk paletlerinin etkisini önemli ölçüde artırabilir. Beyaz, güçlü ve iddialı renkleri dengelemenin yanında daha geniş bir alan izlenimi verdiği için özellikle küçük mutfakların vazgeçilmezi. Siyah, antrasit gibi koyu tonlar ise miktarı arttıkça etkisini katbekat artırır. Ana renk olarak oldukça sofistike mekanlar yaratmaya imkan tanısa da, kullanım oranında tasarıma göre dikkat etmek gerekir.
Mutfağınızın renk düzeni, konukların ilk fark edecekleri unsurlardan biri olduğundan bu kararı verirken içinde olmaktan mutlu olacağınız rengin yanı sıra, hissetmek ve paylaşmak istediğiniz ruh halini de düşünün. Tadilat öncesi mutlaka bir moodboard oluşturun; renk ve malzemeleri bir araya getirin. Bir iç mimar ile çalışıyorsanız, ondan destek alın.
Henüz yorum yapılmadı.