Modern Yaşamın 2022 Kuralı: Düzenli Ev, Sağlıklı Zihin
İyi organize olmuş, doğru depolama, saklama ve arınma formüllerini kullanmış yaşam alanları, ev sahiplerine de zihin ve beden sağlığı hediye ediyorlar.
- 22 Temmuz,2022
- 3 dk okuma
- Bu içerik 1354 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Bu çok büyük bir piyango değil. Özellikle de büyük kentlerde yaşayan bireyler, trafik, iş yükü, koşuşturma, artan sorumluluklar hatta kötü hava şartları gibi dış etmenler nedeniyle yüksek ilgi kaybı, umutsuzluk, üzüntü, motivasyonsuzluk, moralsizlik yaşamakta. Kısacası depresyon dediğimiz çizgi, pek çoğumuz için azımsanamayacak yakınlıkta duruyor.
Bir de bu durumu evden destekleyen olaylar var: Lavaboda biriken yığınlar, haftalardır ütüyü hatta katlanmayı bekleyen çamaşır dağı, etrafta gezinen boş ambalaj kutuları, bozulmuş şarj öbekleri, tamirci isteyen cihazlar, temizlik zamanı gelmiş "Atlantis kayıp dünya" çantaları gibi "içeriye ait" düzensizlikler, bu moralsizliğin temel kaynaklarından.
Aslında hepimiz bir şekilde dağınıklık eğilimliyiz, ancak yoğun düzensizliğe yüksek stres, kaygı, tükenmişlik veya depresyon belirtileri de eşlik ediyorsa, bu genellikle zihinsel sağlığımızla mücadele ettiğimizin bir göstergesi olabilir. Araştırmalar da zihinsel sağlık ve dağınıklık arasında sıkı bir ilişki olduğunu gösteriyorlar.
Yani, ideal bir zihinsel refahın anahtarı, daha iyi organize olmuş, temizlenmiş, fazlalıklarından ve bagajlarından arınmış bir ev hayatı ile mümkün olabilmekte. Tersi durumda, yani evimiz dağınıksa, tüm yaşama karşı motivasyon ve aktivitelere ilgisizleşiyoruz, fiziksel hareketlerimiz yavaşlıyor ve kararsızlıklarımız başlıyor. Sonra, gelsin yüksek kortizol seviyeleri yani stres hormonu...
Öte yandan dağınıklık, zihnimizden öteye geçip dolaylı olarak hayatımızın diğer alanlarını da etkileyebiliyor. Örneğin, dağınıklık kaynaklı geciken fatura ödemeleri, finansal stres yaratırken bu, bir süre sonra ilişki gerilimlerine de yol açabiliyor. Gördüğünüz gibi, dağınıklık sadece karmaşanın olduğu alanı etkilemiyor.
Düzenli bir evin yaşam kalitesine kattığı faydalar
Uzmanlar, düzenli ve iyi organize edilmiş evlerin, kişinin zihinsel sağlığına iyi geldiği konusunda hemfikir. Saklama, depolama, ayrıştırma, arındırma gibi yeteneklere sahip bir bireyin, sakin ve düzenli bir evde, netlik ve kontrol duygusunun arttığını, güven duygusunun iyileştiğini, üretkenliğinin fazlalaştığını söylüyorlar.
Elbette ki bu bir sistem ve bu sistemi evde kurabilmek için zaman, sadakat ve çaba gerekmekte. Belki bu saydıklarımız size, günün trafiği içinde insanüstü bir beceri gibi gelebilir ama şunu bilin ki, yarım saat erken kalkarak banyo dağınıklığından kurtulmak bile zihniniz ve ruhunuz için büyük bir iyilik hareketi olacaktır. En başta, kendi ev yaşamınızın değerli olduğunu hissedeceksiniz, huzurlu ve güvende olduğunuzu da...
Evde nasıl daha organize olunur?
1) Çok küçük adımlarla başlayın:
Organizasyon hedeflerinizi mümkün olduğunca küçük ve yapılabilir şekilde koyarak işe başlayın. Örneğin, bir odayı değil, bir dolabı düzenlemeyi amaçlayın. Dahası, boyutu veya kapsamı küçülterek temizleme işini parçalara ayırın. Bir program yapın ve her bölge için belirli bir süre ayırın. Zaman içinde bu süreyi artırır, devam etmek için enerji ve ivme kazanırsınız.
2) Basit bir sistem oluşturun:
Sıklıkla yanlış yerleştirdiğiniz öğeleri not edin ve her biri için net bir yer belirleyin. Sezgisel güce veya görsel algınıza değil, notlarınıza güvenin. Belirli aralıklarla bu eşyaların doğru yerde olup olmadıklarını kontrol edin. Taa ki, artık notlara gerek duymayana ve yerleşik düzeni kurana kadar.
3) Kendinizi ödüllendirin:
Organize olmak, farkındalığı artırmak için harika bir fırsattır. Kendinizi bir görev insanı olarak tanımlıyorsanız, bunu da ciddi bir iş gibi ele alın, hak ettiği ilgiyi gösterin ve sonucunda kendinize bir ödül koyun. Süreci bir şekilde ilginç hale getirirseniz, o görevden zevk almanızı sağlayan her ödül, onu tekrar yapma hevesinizi artıracaktır.
4) Kendinize sorular sorun:
Hedefiniz daha iyi bir zihin dengesi ve bunun için yapmanız gereken mevcut dağınıklığı toplamak. Bu sırada, kendinize odaklanmanıza yardımcı olabilecek sorular sormanız işe yarar. Özellikle sadeleşip arınırken, eski ve kullanılmayanlardan vazgeçerken şu soruları mutlaka kendinize sorun: "Bu eşya benim önceliğim mi? Benim için veya evdeki bir başka kişi için yararlı mı? Yaşamıma benzersiz bir anlam katıyor mu? Onun hayatımda olmaması günlük yaşamımı etkiler mi? Evimde kapladığı alana değer mi?"
5) Zaferin tadını çıkarın:
Çekmece düzenleme veya gardrobu sadeleştirme gibi aktiviteleri sakın küçümsemeyin ve önemsiz bulmayın. Bu, sadece bir organizasyon işi değil, sizin için bir başarı ve her başarı gibi bir zaferi hak eder. Sizin zaferiniz, çalıştığınız alanda vakit geçirmek olsun. Bilerek, severek ve saygı duyarak dokunduğumuz evimizde, bizi biz yapan kozamızda, emek verdiğimiz köşede biraz zaman geçirmeli ve o mekanla iletişimimizi artırmalıyız. Sakın unutmayın, evlerin duyguları vardır. Onlar, sizin duygularınızdır. Eğer iyi hissediyorsa, iyi hissedersiniz. Tüm duyulara seslenebiliyorsa, zihniniz de o kadar yükselir. Bunu paylaşacağınız tek bir şey var; o da bizzat evinizin kendisidir.
Henüz yorum yapılmadı.