icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Akdeniz Evlerinin Cazibesi Hakkında 5 Gerçek

Şiirsel sadelik, geleneksel teknikler ve yerel kullanımlar sayesinde, Akdeniz ada evleri son yıllarda tasarım dünyasına büyük ilham kaynağı oluyor. Peki onları bu denli ilgi odağı yapan nedir?

  • 18 Temmuz,2023
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 260 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Tipik Akdeniz evleri için ferah, yalın, işlevsel ve bir o kadar da davetkar ve samimi dersek, Akdeniz mimarisini ve yaşam stilini dünyanın gözbebeği yapan en basit unsurları da sıralamış oluruz. Bu yalın yaşam atmosferini, evlerinizde gerçeğe dönüştürmek için basit adımları takip etmeniz yeterli.

akdeniz mediterranean villasinda sofa, ahsap kutuk orta sehpa, etnik kumaslar kirlent ve puf

Zanaatin kuralları

Sanatsal kaygı gütmeyen, gündelik gereksinimleri karşılamaya yönelik, süsten uzak bir mimari anlayışın tasarımcılar, mimarlar ve dekoratörlerin tarafından giderek daha sık tercih edilmesi ve bununla birlikte doğal malzemelerin kullanımındaki artış, gelenekselle çağdaş olanın birleşmesine olanak tanımaya başladı. Bu da ister istemez ilgiyi Akdeniz stiline çevirdi.. Zanaat, mimari dile basit ve doğal bir şekilde dahil oluyor. Kısa bir internet araştırması için başlıklarınız; Akdeniz’e özgü yerel malzemeler, yerel sanatçı eserleri ve tasarımları. Bu tip evlerdeki kireç kaplı sabit tuğla mobilyalar da size ilham verebilir.

akdeniz mediterranean villa, ahsap buddha heykeli, masa lambasi, etnik desenli kirlentler, sofa

Yerele övgü

Üretici, satıcı ve tüketici arasındaki mesafeyi düşürmeyi öneren ‘sıfır kilometre yiyecek’ hareketi tüm dünyada benimseniyor. Yerel malzeme kullanımını destekleyen bu hareket, avangart ve sürdürülebilir olduğu için çığır açıcı. Bu anlayışla, mimari projenizde de yerel malzemelerle geleneksel kullanımlara yönelebilir; geçmişin kısıtlı şartlarıyla inşa etme biçimlerini inceleyebilirsiniz. Kireç taşı gibi Akdeniz’e özgü doğal taşların veya denizin sürüklediği ağaç parçalarına dekorasyonda yer vermek gibi... Terracotta zeminler veya ahşap çatılar bölgenin iklimine bağlı kullanımlar olsa da, stili evinize taşımak için bu malzemeleri tercih edebilirsiniz.

akdeniz villasi, modern brut malzemeli yari acik mekan kuvetli banyo tasarimi kaleseramik

Az çoktur

Mies van der Rohe ‘az çoktur’ sözünü belki de, bir Akdeniz mimarisinden aldığı ilhamla söylemiş olabilir çünkü Akdeniz mimarisi az kaynağa sahip sade bir mimaridir. Siz de sadelik için, bırakın bir şeyler eksik kalsın.

Gösterişten uzakta

Akdeniz mimarisi ve yaşam tarzının sıradan insanların sade bilgeliğinden doğduğu bir gerçek! Öyle ki, modern mimaride Akdeniz’in izlerini aramak için 2 bin yıl geriye gitmek gerekir. Medeniyetlerin ve kültürlerin beşiği Akdeniz, binlerce yıldır son derece hayranlık uyandıran bir mimarinin de merkezidir. Bu zenginliğin altında ise yerele dayalı enfes bir sadelik yatıyor; bu da bu mimariyi zamansız yapıyor.

sade minimalist beyaz ferah aydinlik kuvetli akdeniz banyosu

Çevreye karşı sorumluluk

Evinize Akdeniz cazibesi katmak için, stilin kodlarını birebir kopyalamanız doğru olmaz. Stilin  ruhundan ve ilkelerinden ilham almanız daha iyi netice verecektir. Yenileme projesine başlarken, mekanı iyi analiz etmeli ve mümkün olduğunca aynı ilkelerle çalışmalısınız. 

Günümüzde evler teknolojik donanımlara sahip olsa da çevresel sorumlulukları önemsemeliyiz.

Çanakkale Seramik’in nostaljik çini karoları günümüze uyarladığı Ornament serisi, yine markanın Miniatile ve Formart koleksiyonu Akdeniz stilini duvar ve zeminlere yansıtmak için birebir. Ahşap, terrazzo ve mermer efektli karoların oluşturduğu doğallık ise, bugünün çağdaş evlerinde Akdeniz gelenekselliğini sergilemenin en güzel birlikteliği denebilir.

BONUS

Akdeniz evlerinin stil anahtarları

  • Doğal ve yerel malzemelerin (kireç, ahşap, bitkisel lifler, doğal taş, kil...) genellikle işlenmemiş olarak kullanımı, yapıların çevreyle uyumu ve sürdürülebilirliği
  • Konfor ve rahatlamaya önem veren geniş düzenler
  • Gölgeli alanlar, ortak dekoratif bir kimlikle iç ve dış mekanların birlikteliği
  • Binaların ısı yalıtımına verilen önem
  • Nitelikli ve zanaatkâr işgücü
  • Az ve her zaman kullanışlı dekorasyon parçaları (vazolar, sepetler, ahşap merdiven gibi işlevsel öğeler)
  • Nötr ve organik renkler: toprak tonları, zeytin yeşili, kiremit, kırık beyaz, deniz mavisi…
  • Kemerli kapı ve pencereler, ferforje detaylar, alçı duvarlar, terracotta yer karoları
PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler