icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Seramik Karo Döşemenin Püf Noktaları

Evin ana görünümlerinden olan zemin ve duvarlar, yaşam alanlarını çevreleyen bir kabuk gibi stilin ilk adımını oluşturuyor diyebiliriz. Duvarlardan yerlere kadar seramik karolarla yapacağınız bir değişimin arifesindeyseniz bu içeriğimiz sizin için: Seramik karoları döşerken nelere dikkat etmeliyiz ve hangi detayları göz önünde bulundurmalıyız, gelin birlikte inceleyelim.

  • 30 Ağustos,2024
  • 8 dk okuma
  • Bu içerik 386 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

Mobilyalar aksesuarlar bir yana yaşadığımız alan içinde köklü değişiklikler yapmaktan söz ettiğimizde akla ilk olarak duvarlar ve zeminler geliyor. Hem kullanışlı hem de stili tamamlayıcı bir etkiye sahip duvar ve zemin döşemelerinde ise ilk akla gelen malzeme, her zaman seramik karolar oluyor, öyle değil mi?

Farklı hava koşullarına dayanıklı, çizilme ya da deforme konusunda ilk günkü görünümünden ödün vermeyen ve en önemlisi doğaya ait bir malzeme olan kil ile üretilen seramikler, duvar ve zemin konusunda tercih edilebilecek en sürdürülebilir ürünlerden diyebiliriz.

İyi bir planlamayla bir ekip ile yapılabildiği gibi bireysel olarak da uygulayabileceğiniz seramik karo döşeme konusunda size önerilerimiz var. Bazı püf noktalarına ihtiyaç duyacağınız bu süreçte daha pratik ve doğru bir seramik karo döşemek için adımlarımızı takip etmenizi öneririz.

seramik karo dosemenin puf noktalari, zemin doseme,seramik nasil dosenir
zeta mat lavabo dolabi,zeta mat banyo boy dolabi,modern banyo tasarimi,renkli banyo dolaplari

Seramik karo döşemek için ön hazırlıklar nelerdir?

Öncelikle seramik döşeyeceğiniz alanı ayrıştırmakla işe başlayabiliriz. Örneğin seramik karoları duvar ve yer için ayrı ayrı düşünmeniz önemli. Çünkü yer seramikleri, duvar seramiklerine göre daha kalın olarak üretiliyor. Bunun göz önünde bulundurarak kullanım alanına uygun karolar tercih etmenizde yarar var. Diğer yandan duvar seramiklerini seçerken iç mekânda olduğu kadar dış mekânda da kullanılabilecek fonksiyonellikte olduğunu da hesaba katabilirsiniz.

Seramik karo döşeme işleminde eğer alanınızda eski karolar varsa ilk işiniz onları sökmek olacak. Bu işlem için bir alet ile önce derzleri kazıyabilirsiniz. Ardından karoların köşelerinden yine bir alet yardımıyla kaldırarak sökme işlemine başlayabilirsiniz. Bu aletler bir tornavida, bir spatula gibi seçenekler olabilir.

Elbette var olan seramikleri sökmeden de uygulama yapabilirsiniz. Yeni karoları eski karolar üzerinde döşemek hem daha hijyenik hem de zamandan tasarruf edebildiğiniz bir yöntem olacaktır. İki seçenek için de uygulamaya başlamadan önce kullanacağınız zemini iyice temizlediğinizden emin olmalısınız.

Seramik karoları satın alırken

Seramik karo satın alırken ne kadar ürün tedarik edeceğinizi hesaplamanın pratik bir yolu var: İhtiyacınız olan metrekareyi ölçtükten sonra bu alanın yaklaşık %10-15’lik kısmını yedek olarak hesabınıza eklemenizi öneriyoruz. Yine uygulamaya başlamadan önce örneğin zemin için aldığınız karoları gelişigüzel alana yerleştirerek son kontrolü gerçekleştirebilirsiniz.

Bu anda eğer farklı karolarla bir gruplandırma ya da döşeme tekniği üzerine çalışılacaksa nihai sonuca en yakın örneği de görmüş olacaksınız.

seramik karo dosemenin puf noktalari, zemin doseme,seramik nasil dosenir
letavole, acik alanlarda seramik kullanimi,gri seramik zemin

Seramik karo döşerken hangi malzemelere ihtiyacımız var?

  • Çekiç (yumuşak uçlu olmasına dikkat ederek)
  • Seramik pensesi
  • Seramik takozları
  • Seramik malası
  • Derz malası
  • Seramik
  • Seramik harcı
  • Derz dolgusu

Seramik karoların uygulanışı nasıl olmalı?

  • Seramik harcını ürünün paketindeki hazırlama adımlarına uyarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
  • Düz ve temiz olduğundan emin olduğunuz alanı seramik harcı ile kaplama işlemine geldi sıra.
  • Seramik harcını mutlaka seramik malasıyla zemine yaymalısınız. Seramik malası, yüzeyindeki çıkıntılar sayesinde minik oluklara sahip bir yüzey oluşturacak.
  • Bu görünüm, düz bir zeminden ziyade seramik karolar için en güvenli ve doğru yapışmayı sağlayacak.
  • Bir diğer püf noktası mutlaka herhangi bir köşeden işleme başlamanız üzerine olacak. Bu, daha düzenli ve sorunsuz bir döşemenin olmazsa olmazlarından.
  • Başlayacağınız köşede bir bölümü seramik harcı ve mala yardımıyla hazırlamanızda fayda var. 15-20 dakikadan daha uzun süre karo yerleştirmediğiniz seramik harcı, etkisini kaybedecektir. Hızınızı bu süre içinde öngörerek bir kısım alan üzerinde çalışarak ilerleyebilirsiniz.
  • Harcı seramiğin kenarlarından fazlaca taşırmadan orta bir güçle yapıştırmaya başlayabilirsiniz. Tam yerini bulması için küçük hareketlerle düzleyebilmenize yardımcı olacak zemindeki seramik harcı size yardım edecektir.
  • Karoyu yerleştirdikten sonra yumuşak bir çekiç ile ufak darbelerle hava kabarcıklarından arındırabilirsiniz.
  • Karoları birbiri yanında döşerken her karo arasında mutlaka seramik takozları yani derz artılarını yerleştirmeyi unutmamalısınız. Farklı ölçülerde temin edebileceğiniz derz artıları, karolar arasında görmek istediğiniz derz boşluklarına göre seçiminizi bekliyor.
  • Eğer köşeler ya da çıkıntılarda karo kesmeniz gerekiyorsa mutlaka gerekli kesici aletleri temin ederek bu işlemi yapmanızı öneriyoruz. Doğru ve daha az karo harcayarak kesim yapabilmek için olmazsa olmazlardan.
  • Karoları yerleştirme işleminin ardından sıra derz uygulamaya geliyor. Derz harcını hazırlayarak önce derz artılarını kaldırıp sonra bu boşluklara bir derz malası yardımıyla uygulama yapabilirsiniz. Bu kısmı yaparken boşlukların tam dolacağı şekilde hafif bastırarak uygulamaya özen göstermelisiniz.
  • Ortalama bir gün bekleyen alanınızda son işlem olan derz taşmalarını ve diğer temizlenecek alana geçerek kullanmaya başlayabilirsiniz.
PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler