icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Islak Alan Temizliği: Seramikler Nasıl Temizlenmeli?

Islak alanlarımızın başrol oyuncusu yer ve duvar seramikleri, hak ettiği ilgiyi görüyor mu? Banyo ve mutfak seramiklerinin temizliği konusunda bilmemiz gereken her şeyi bu içerikte bulabilirsiniz.

  • 1 Aralık,2023
  • 2 dk okuma
  • Bu içerik 3892 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ

İster tek başına yaşadığımız bir evimiz ister kalabalık bir aile hayatımız olsun, yaşam alanlarımız her daim bitmeyen bir dönüşümün merkezi. Her yeni gün başlar ve sona ererken bizi kucaklayan, isteklerimizi karşılayan bir mekanizma adeta. Bu döngünün odağında elbette ıslak alanlarımız var. Mutfak ve banyolar olarak ıslak alan başlığı altında toplayabildiğimiz evlerimizin bu kısmı, yoğun bir kullanıma maruz kalıyor. 

Ocakta sürekli pişen yemekler, tezgâhta hazırlanan tarifler bir yana güne başlar ve veda ederken duş ve banyo ihtiyaçlarımız, el hijyenimiz için sık sık uğradığımız lavabo ve elbette klozetler... Bu alanlarda sık sık kullanımdan kaynaklanan temizleme anlarınızı bir hatırlayın. Sonrasında ise kendinize şu soruyu sorun: Tüm bu alanlardaki duvar ve zeminleri doğru temizliyor muyum? İşte sorunuzun yanıtı:

Mutfak ve banyo seramiklerini temizleme rutinleri nasıl olmalı?

Daha parlak, daha estetik ve her şeyden önemlisi daha hijyenik bir seramik karo yüzey demek, daha kontrollü bir ortam nemi ve uzun ömürlü bir kullanım demek. Sonrasında ise küf ve mantardan uzak banyo ve mutfaklar anlamına geliyor elbette. Sararan, çıkmayan kirlerle eski parlak görünümünü kaybeden banyo ve mutfak yüzeylerini düzenli ve doğru malzemelerle temizlemek oldukça önemli.

İlk adım olarak periyodik bir temizlik rutini belirlemekte fayda var. Örneğin banyo seramikleri için bu süre haftada bir olmalı. Mutfaklarda ise bu rutin haftada iki olarak belirlendiğinde daha pratik ve etkili bir temizlik elde ediliyor. Aynı zamanda bu temizlik rutinlerine destek olacak bir diğer detay ise düzenli havalandırma. Nem dengesini kontrol altına almanın ve küf oluşumuna engel olmanın en güçlü destekleyicisi.

Seramik temizliğini adım adım uygulamak

Mutfak ve banyo seramiklerinin temizliğine başlamadan önce mutlaka yüzeyleri kuru bir bezle temizlemek gerekiyor. Varsa parça halinde döküntüleri de bu sayede almak, temizliğin ilk adımı. Gerekiyorsa bir süpürge yardımıyla süpürmek de oldukça faydalı. Ardından ıslak temizliğe geçebiliriz.

Eğer temizleyeceğiniz alan mutfak seramikleriyse önceliğiniz yağ kalıntıları olacaktır. Bir yağ sökücü ile yüzey üzerinde ince bir tabaka oluşturup yaklaşık 10 dakika bekletebilirsiniz. Böylece daha kolay çıkacak yağlı alanlar için bir fırça yardımıyla temizliğe başlayabilirsiniz.

Doğal karışımlarla seramik temizliği nasıl yapılır?

Eğer bir yağ sökücü kullanmanızı gerektirmeyen bir mutfak seramikleri temizliğindeyseniz önerimiz karbonat ve sirke karışımı olacak. Yaptığınız bu karışımı bir yağ sökücü gibi yüzeye yayıp 10 dakika beklettiğinizde kirlerinden arınması için biraz ovalamak yeterli olacak. 

Bu ovalama işlemini mutlaka bir sünger veya yumuşak bir bezle yapmanız gerekiyor. Yıpranmasından endişe ettiğimiz seramikleri korumak için bu detayı atlamamalısınız. Tel ya da kazıma gereci gibi aletler kullanmak, seramiğin pürüzsüz görünümünü kaybetmesine sebep olacaktır. 

Peki, banyo seramiklerini hangi karışımla temizlemek gerekiyor? Seramikleri sabun ve kireç artıklarından arındırmak için sirke ve suyu eşit derecede karıştırıp bir bez yardımıyla uygulayabilirsiniz. Ardından yine sünger ya da plastik eldivenle ovalama yapmanızda fayda var.

Seramiklerin ömrünü uzatan dokunuşlar

Hem mutfak hem de banyo için bu ovalama işleminin hemen ardından bekletmeden ılık suyla ıslatılmış bir bezle durulayarak seramiklerin parlak görünümünü elde edebilirsiniz. Yine bekletmeden son adımınız mikrofiber bir bez yardımıyla kurulamak olacaktır. Böylece herhangi bir su lekesiyle mat görünümden kurtulabilirsiniz.

Hangi renk ve boyutta seramik modellerini temizlemekten bahsedersek bahsedelim son olarak derzleri konuşmadan geçmek olmaz elbette! En hızlı kirlenen ve doğal rengini kaybeden derzler, mutlaka minik bir diş fırçasıyla karbonat ve su karışımına bulanarak fırçalanmalı. Böylece kendi rengine kavuşan ve aynı zamanda malzemeye zarar vermeden hijyenik bir temizlik elde etmiş olacaksınız.

Mutfak ve banyo seramiklerini temizlemede bilinçli olmak

Ne yapmamalıyız? Çamaşır suyu başta olmak üzere herhangi bir asidik içerik ya da aşındırıcı bir temizleyici kullanmak en tehlikeli yöntemlerden biri. Parlaklığı ve rengi zarar görmüş seramiklere sahip olmayı kim ister?

Küçük bir ipucu daha: Eğer daha parlak bir seramik görünümüne ihtiyaç duyuyorsanız iyi bir seramik parlatıcı olarak yine ılık bir su içine sıvı formlu parlatıcı ekleyerek ikinci bir durulama seansı yapabilirsiniz.

PAYLAŞ
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler