Eviye-Ocak-Buzdolabı Üçgeni
Mutfak tasarımında kullanılan ergonomi üçgeni nedir?
- 1 Temmuz,2022
- 1 dk okuma
- Bu içerik 4232 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)

Mutfak tasarımında kullanılan 1940lı yıllarda ortaya çıkmış bir tasarım formülüdür ''Mutfak üçgeni''. Tüm bu yıllar boyunca yarattığı kolay kullanım çözümü hala sürdüğü için mimarlar arasında tartışmasız kurallardan biri olarak uygulanır.

Mutfakta depolama-hazırlama-pişirme
Mutfak üçgeni üç ana çalışma alanını kapsar: buzdolabı-eviye-ocak. Kurallara göre bu üç eşya bir üçgenin köşelerinde yer almalıdır. Böylece her bir eşyanın karşı geldiği işlev yani, depolama-hazırlama-pişirme işlevleri engelsiz ve kolaylıkla çözülür. Yemek hazırlamak belirli bir sırada gerçekleşen eylemleri gerektirir. Önce ürünleri buzdolabından çıkarırız, eviyede yıkama ve hazırlama aşaması gelir. Daha sonra ocakta ya da fırında pişirme… Bu faaliyet sırası konforlu bir mutfak düzeninin temelini oluşturur.

Mutfakta altın oran nedir?
Mutfak üçgeni kuralına göre, üçgenin her bir kenarı 1,5 metreden az, 2,5 metreden fazla olmamalı ve ideal olarak üçgenin çevresi 4 metreden az ve 8 metreden fazla olmamalıdır. Yemeğin hazırlık aşamasındaki hareketlerin en hızlı, kolay, yormayan bir akışta olmasını sağlayan bu ölçüler, mutfak yerleşiminin altın oranını bize söyler.
Yemek hazırlığı sırasına üçgenin köşelerine ne çok yürümelisiniz ne de üçgenin içinde sıkışmalısınız. Tam kararında bir hareket alanı için en doğru ölçüler bunlar.

Ergonomi üçgeni nasıl çalışır?
Mutfak üçgeninin amacı çalışma alanları arasında kolay ve sorunsuz bir akış ve hareket sağlamak. Bu üçgen, mutfakta pişirme-saklama-temizleme için verimli bir alan yaratır ve her bir temel istasyon arasındaki yürüme mesafesini azaltır. Mutfağınızın büyüklüğü ya da formu nasıl olursa olsun bu üçgeni aklınızın bir kenarında tutmanızı öneririz.

Henüz yorum yapılmadı.