icon-home icon-comment icon-location icon-hamburger icon-personal icon-search icon-link icon-lock icon-unlock icon-mail icon-mail-open icon-like icon-liked icon-star icon-star-fill icon-down icon-up icon-left icon-right icon-arrow-down icon-arrow-up icon-arrow-left icon-arrow-right icon-slider icon-edit icon-delete icon-share icon-repeat icon-settings icon-download icon-telephone icon-plus icon-minus icon-external icon-cloud icon-cloud-download icon-check icon-close icon-calendar icon-calendar-add icon-flag icon-flag-solid icon-play icon-live icon-social-instagram icon-social-facebook icon-social-twitter icon-social-pinterest icon-social-youtube icon-social-whatsapp icon-glass

Banyolarda Küf Ve Nem Sorunu Dengelemenin Yolları

Nem ve suyun yoğun bir kullanımla günün neredeyse her saati aktif olduğu banyolarda, bazı mevsim koşullarıyla birlikte sağlıklı ve temiz havayı zorlaştırıcı durumlar oluşabiliyor. Sonucunda oluşan rutubet ve küf ise insan sağlığını tehdit eden tehlikelerden. Peki, bu küf ve rutubet sorununu nasıl kontrol altına alabiliriz? Gelin, dikkat edilmesi gereken detayları paylaştığımız içeriğimizde banyoları küf ve nemden birlikte arındıralım.

  • 1 Ekim,2024
  • 3 dk okuma
  • Bu içerik 79 kişi tarafından okundu
  • Yorumlar (0)
PAYLAŞ
sarı sprey sisesi,yesil saplı firca,beyaz lavabo,kuflu beyaz banyo duvarlari

Mobilyaların ömrünü kısaltan, ağır ve keskin kokusuyla sağlığımızı tehdit eden ve kontrol altına alınmazsa günden güne tüm evi sararak kokusunu değiştirebilen bir konudan bahsediyoruz: Rutubet, küf ve nem. Özellikle ıslak alanlar için önemli bir sorun olan bu durum, banyolar özelinde dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan. Fakat bu sorunun birden fazla çözümü var. Bu içeriğimizde paylaştığımız adımları uygulayarak banyonuzda nem ve rutubetin olmadığı, sağlıklı bir hava ve temiz bir kokuya sahip alan yaratabilirsiniz. Öyleyse haydi başlayalım!

Öncelikle küf ve rutubet kokusunun nereden geldiğini tespit etmek gerekiyor. Belki uzun süre ıslak kalmış çamaşırlar belki su birikintisi oluşturan noktalar belki duvardan gelen bir sızıntı, belki küf, belki de banyonun tesisatındaki bir problem... Nadir de olsa çatıdaki bir hasardan da kaynaklı olabiliyor. Bu tespitin ardından küf ve rutubet sorununa çözüm bulabileceğiniz yöntemleri uygulamaya başlayabilirsiniz.

Rutubet eşittir yüksek nem!

Banyonuzdaki var olan rutubetin oluşmasının en büyük sebebi, kuşkusuz normalden yüksek bir seviyeye ulaşan nem oranı. Bu durumun sebeplerinden biri ıslak ya da nemli tekstiller ise neler yapabileceğimize bir bakalım. Örneğin banyonuzda banyo paspası, bornoz ya da havlular gibi ıslak bir üründen yayılan koku varsa bunları tekrar yıkamak en büyük çözüm olacak. Rengi sebebiyle zarar görmeyecek beyaz bir tekstil ise çamaşır makinenizin deterjan haznesine ekleyeceğiniz çamaşır suyu ile yıkayabilirsiniz.

Söz konusu tekstil renkli ise bir kova içine eklediğiniz sıcak suyla birlikte sabun ve sirke eklediğiniz karışımla yıkayabilirsiniz. Özellikle iş kurutma aşamasına geldiğinde mutlaka açık havada kurutup tercihen güneş ışığına maruz kalacak şekilde kurumasını sağlayarak tüm bakteri ve kokuyu yok edebilirsiniz.

kaleseramik supreme dekor,supreme dekor serisi,supreme serisi,uc boyutlu seramikler,gri tonlarda seramikler,ahsap zeminli banyo,isik alan banyo,kuvetli banyo
Sari lastik eldivenler takarak fayans zeminini fircayla temizleyen kadin

Havayı düzenli olarak temizlemek

Bir diğer kurtarıcı ise bulunduğu ortamın nem dengesini sağlayan hava temizleme cihazları. Aynı zamanda nem oranını ayarlayan ve fazla olduğu durumlarda nem oranını düşürebilen bu cihazlar, havayı da temizleyerek sağlıklı bir ortam oluşturmaya yardımcı oluyor. Destek olacak pencereleri açık tutmak ve vantilatör kullanmak da düzenli yapıldığında olumlu sonuçlar veren önemli bir yöntem. Unutmayın, iç mekânda sabit kalan hava, rutubet ve nemi destekler.

Eğer rutubet kokusu duvarlarınızdan geliyorsa ayrıca duvarlarınızı rutubet ve dolayısıyla oluşan küften temizlemelisiniz. Bir sünger yardımıyla karbonatlı su karışımınızı kullanarak duvarlarınızı yıkayabilir, fakat böylece ıslak bırakmak yerine zemini ve duvarları mutlaka kurulayarak havalandırma yöntemiyle destekleyebilirsiniz.

Alternatif çözümlerle küf, rutubet ve nemden arınmış banyolar

Eğer güçlü bir çözüme daha ihtiyaç duyuyorsanız bu işlemin ardından küf önleyici duvar boyasıyla duvarlarınızı yeniden boyayabilirsiniz. Yine boyaya benzer kaplamalarla rutubeti ve küfün üremesini engelleyebilirsiniz.

Yerleşmiş ve güçlü kokusuyla ileri seviye bir sorun oluşturmuş alanlarınız için ise farklı çözümlerden yararlanabilirsiniz. Bu çözümlerin bir kısmı daha çok profesyonel seçimler olacaktır. İlk olarak ozon terapisini ele alabilirsiniz. Konunun profesyonellerinden destek alarak ozon kullanımıyla yüzeydeki küf ve küften kaynaklı canlıları yok edebilirsiniz.

kaleseramik metalix,metalix serisi,uc boyutlu seramikler,bej krem tonlarinda seramikler,koyu tonlarda zemin seramikleri,ahsap banyo dolabi,mavi duvarli banyo
Banyoyu temizleyen kadin,sprey ile banyoyu temizleyen kadin,beyaz temizlik tulumu giymis kadin

Farklı karışımlarla farklı alanları arındırmak

Bir diğer çözüm ise elbette buharlı temizlik üzerine. Çok sağlıklı, pratik ve güçlü sonuçlar veren buharlı temizlik ritüelleri, küf ve rutubetlerde de işe yarıyor. Evinizde bir buharlı temizleyici ile kendiniz uygulayabileceğiniz bu yöntemde, 100 dereceden fazla bir sıcak buhar ile küflerin öldürülmesi ve oluşumunun engellenmesi amaçlanıyor. Sadece duvar ya da zemin değil kumaş ya da ahşap gibi malzemelerde de oldukça etkili.

Yüzeyler değil daha küçük ölçekli alanlarda örneğin banyo dolabınız gibi eşyalarınızdaki bir küf ve rutubetle başa çıkmaya çalışıyorsanız imdadınıza beyaz sirke ve su karışımı koşacaktır. Bu karışımla sildiğiniz eşyalarınızın ardından, kokudan da kurtulmak için aktif kömür, jel formunda nem emici ürün ya da karbonat ürünlerini eşyalarınızın yanında konumlandırabilirsiniz.

PAYLAŞ
Yazıdaki Ürünler
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmadı.

Benzer İçerikler