Balkon ve Teraslarda Zeminlere Seramik Döşemesi Nasıl Yapılır?
Evimizin dış alanlarından olan balkon ve teraslarımızın zeminlerinin neredeyse tamamının seramik karolarla dekore edildiğini söyleyebiliriz. Hem kullanışlı, hafif, dayanıklı ve doğal bu malzemeyle pratik bir çözüm hem de ilk günkü görünümünü kaybetmeyen yapısıyla her daim iyi görünüyor. Peki, bu alanlara özel bir seramik döşemesi yapmanın/yaptırmanın püf noktaları neler? Gelin birlikte adım adım takip edelim.
- 5 Kasım,2024
- 2 dk okuma
- Bu içerik 118 kişi tarafından okundu
- Yorumlar (0)
Doğadan aldığı içeriğiyle seramik, sofra ürünlerinden duvar kaplamalarına, zemin döşemesinden dekoratif aksesuarlara kadar oldukça geniş bir alanda hakimiyetini sürdürüyor. Tüm avantajlarıyla özellikle dış alanda favori yüzey malzemesi olan seramik karo zemin döşemeleri, bazı püf noktalarıyla uygulanıyor, böylece uzun ömürlü oluyor.
Yağmurlu havalar, yüksek ya da düşük sıcaklıklar gibi tamamen dış etkenlere bağlı ani değişikliklerde dayanıklılığı artırmak için neler yapılmalı? Uygulama sırasında detayları takip ederek doğru bir yüzey kaplaması sağlamak isteyenlere özel içeriğimiz, püf noktalarıyla dolu bir rehber niteliğinde. İyi okumalar!
Balkon ve teraslarda dayanıklı zeminler
Yaşam alanlarımızın dış bölümlerinde konumlandırdığımız alanlar, doğayla doğrudan teması olan bölümler anlamına geliyor. Oldukça soğuk bir kış günü ya da sıcaklık rekoru kıran bir yaz güneşinde balkon ve teraslarınızın seramik karo yüzeyleri bu sürece doğrudan maruz kalıyor. Diğer yandan gündüz ve gece arasındaki ani ısı değişimleri de bir başka konu.
Yağmurlu ya da dolu yağan bir günde düzenli ve anlık olarak temizleyip sudan arındıramadığımızı düşünürsek, bu alanlarımızdaki seramik karo yüzeylerimiz, çok iş hallediyor gibi görünüyor. Elbette bu alanların tüm bu etkenlere dayanıklı olması bir dizi uygulama adımından ibaret. Birlikte inceleyelim.
Adım adım dış alanlarımıza seramik karo uyguluyoruz
1.İlk adım, yüzeyi seramik karo kaplamaya hazır hale getirmek olmalı. Peki bu nasıl yapılır? Bir köşede hazırlanan tesviye harcını zemine eşit miktarda döküp tüm alana yayılmasını sağlamalıyız. Bu sırada dikkat etmemiz gereken detay, uygulama yaptığımız alandaki tahliye oluğunu bulmak olacak.
2.Bu noktaya %1’lik bir oranda yapacağımız eğimle birlikte harcı yaymak, yağmur ya da yıkama suyu esnasındaki birikmeleri ve dolayısıyla uzun süre maruz kalınan ıslaklığı minimuma indirecektir. Doğal bir akış içinde tüm su, kolaylıkla yolunu bulsun diye planlanan bu kısım adeta hayat kurtarıcı.
3.Sudan söz etmişken sık sık temas edilen suya karşı dirençli olması için sızdırmazlığın altını çizmek de gerek elbette. Çimento esaslı, yüksek mukavemetli, polimer ve elyaf katkılı, su geçirmez yapısal tamir harçlarından temin edip, alanın dikey ve yatay köşelerine uygulama yapılmalı.
4.Ardından sıvı geçirmez hale getirmek istediğimiz bu yüzeyleri temiz suyla ıslatarak fırça ve mala yardımıyla iki kez geçmeliyiz. İşte tam bu kısımda, devreye biraz zaman giriyor. En erken 3 günlük bir bekleme süresinin ardından seramik karo uygulama kısmına geçmek mümkün olacak.
5.Bu kısımda beklettiğimiz yüzeyleri tekrar ıslatıp hem zemine hem de seramik karoya çift yönlü bir yapıştırma uygulamalıyız. Seramik karo yapıştırıcılarından yardım aldığımız bu noktada, yine harca benzer bir formülle her 50 metrekarelik alan için en az 10 milimetrelik dilatasyon derzleri kullandığımız bir uygulama kısmına geçiyoruz.
6.Bu çalışmanın ardından bir günlük bekleme süresiyle birlikte iş derz dolgusuyla derzleri doldurma çalışmasına kalıyor.
Püf noktası: Bu uygulama için 20 derecelik bir sıcaklığı ortalama olarak almanızı tavsiye ederiz. Bu derecenin altındaki koşullarda bekleme sürelerini uzatabilir, üstündeki koşullarda ise daha kısa tutabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmadı.